1 (edytowany przez doman18 2011-10-31 11:16:31)

Temat: laptop powoduje zblokowanie działania wifi na 1043nd z openwrt

Wspominałem o tym problemie w moim topiku o aktualizacji gargoyle ale tutaj powtórzę bo problem nie zniknął

Mój lapek z win7w losowych momentach wywala wifii. Gdy nie korzystałem przez jakieś kilka miesięcy z tego lapka to oczywiście nic się nie działo a gdy znów zacząłem go podłączać to zaczęły się problemy . Netbook ze starterem działa normalnie, stary komp z XP na kablu też, telefon też, a jak tylko podłączę lapika z ultimate to po jakimś czasie wywala wszystkich z wifii. Wcześniej na dlinku di 524 wszystko śmigało a tutaj coś się buntuje nawet gdy torenty się nie ściągają. Oczywiście w czasie tego "zwisu" komputer na kablu łączy się normalnie. Ponadto dzisiaj gdy znów mnie odłączyło to wyłączyłem po prostu laptop nie restartując routera to się okazało że pozostałe urządzenia odzyskały łączność.
Zaktualizowałem gargoyle, sterowniki wifi na lapku ( intel wifi link 4965agn), eksperymentowałem z ustawieniami kodowania wifi (wpa, wpa2, aes, tkip), ustawiałem statyczne IP dla tego routera ale nic to nie daje. Czasem przez cały dzień nic się nie dzieje a czasem co 10 min wifi pada (znaczek ograniczona łączność).
Brak mi pomysłów i zaczynam nawet podejrzewać że to ktoś z zewnątrz coś majstruje próbując się podłączyć

Nie będzie mnie przez parę dni w domu więc nie będę odpisywał i proszę nie traktować tego jako braku zainteresowania. Ale jak się uda to będę próbował tu zajrzeć.

//edit
A przypomniało mi się. Czasem na tym lapku podczas podłączenia wyświetla mi się że połączyłem się z siecią o mojej nazwie ale z numerem 2, np "doman18 2"

2

Odp: laptop powoduje zblokowanie działania wifi na 1043nd z openwrt

Numer dwa na końcu oznacza za masz zapisane dwie takie same sieci w windowsie. smile co do problemu wifi na dev.openwrt napisali, ze problem już rozwiązali. Testowałem na najnowszym trunku i było ok póki co.

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

3

No niestety u mnie nie jest ok. Po aktualizacji nie wywala mnie już tak często ale wciąż wywala. Czytałem kilka zgłoszeń o tym na dev ale nic ciekawego nie znalazłem. Używam gargoyla od obsy'ego

4

Wgraj trunka i jeżeli nadal tak jest do rób nowy ticket na dev.openwrt.org

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez doman18 2011-11-04 19:43:16)

Ale wgrywać nadal gargoyle czy gołe openwrt? Czy nie ma różnicy między najnowszymi wersjami obu tych firmware?

//edit
dobra szczerze powiedziawszy nie mam czasu, głowy ani chęci żeby z tym teraz walczyć (weselne przygotowania). Lapik i tak robi za stacjonarkę stojąc pod biurkiem podłączony do monitora. Więc wyłączyłem Wifi i połączyłem lapa kablem.

6

trunk to openwrt, i to gołe. Sterowniki są te same, i tu i tu.

7

Kurka wodna, po wyłączeniu wifi na lapiku i podłączeniu go na kabel po pewnym czasie wywaliło netbooka dziewczyny. Czyli teraz to już nie jest kwestia jakichś zgrzytów na linii wifi_laptopa-router. Normalnie podejrzewałbym win7 ale od jakiegoś czasu na netbooku siedzi Mint 9 (Ubuntu 10.04 Lucid Lynx) więc ewidentnie to nie jest wina systemu (chyba).

Cóż jak będę miał więcej czasu pobawię się tym trunkiem. Trochę szkoda gargoyle bo nie chce mi się grzebać w konsoli w przypadku ewentualnych drobnych zmian w konfigu ale jeżeli miało by to działać to przeboleję.

8

A teraz sam sobie powiedź co ma wspólnego to że na routerze masz openwrt. Przecież po kablu nie jest przesyłane żadne tajemne polecenie "wyłącz system", zwykłe tcpip tam biega...

9 (edytowany przez doman18 2011-11-04 21:17:46)

Chcesz powiedzieć że to może być kwestia samego routera? Bo wywala tylko wifi, ten lapek na kablu działa cały czas.

10

BUMP

Nie mam czasu na grzebanie w routerze (projekty na studia, ślub za tydzień tongue) ale dzisiaj odkryłem coś bardzo dziwnego. Otóż od pewnego czasu laptop jest na kablu a na wifii jest tylko netbook z linuxem mint i telefon HTC Desire Z. W losowych momentach wywala netbooka. Najśmieszniejsze jest to że gdy na htc jest jakakolwiek aktywność sieciowa to wskrzesza ona padnięte Wifi. Innymi słowy gdy na netbooku wyskoczy "brak połączenia" to wystarczy że wezmę telefon, odpalę przeglądarkę i wezmę google.pl to stronka jak gdyby nigdy nic wchodzi normalnie a na netbooku odzyskuje się połączenie.

Jak mówiłem to chyba jakieś voodoo.

11

Lub sterownik radiowy powoduje jakieś blokady przy ramkach wysyłanych przez netbooka.

Tak czy siak: opis problemy i rodzaje kart radiowych mogłbyś zgłosić na dev.openwrt.org.