Odp: Arcadyan AW1000
Dokładnie jak napisał Cezary. Używam jego kompilacji na AW1000 od 2-3 miesięcy i wszystko działa stabilnie. Prędkości w 5G mam do 360 Mbps, ale ja mam tylko B3 + n41 u siebie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Arcadyan AW1000
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dokładnie jak napisał Cezary. Używam jego kompilacji na AW1000 od 2-3 miesięcy i wszystko działa stabilnie. Prędkości w 5G mam do 360 Mbps, ale ja mam tylko B3 + n41 u siebie.
Każdy openwrt trzeba wstępnie skonfigurować , nie ma samograja ( no może MIFI ma taki zamysł).
Natomiast Quectel nie lubi restartów ( to już np na LBR20 widać było) , lepiej odciąć mu fizycznie prąd , odczekać 5s i włączyć.
Udało mi się dziś przetestować Rooter firmware wersja z Września. Zadziałał od razu po instalacji bez konfigurowania. Modem miał profil, który zadziałał z Play. Prędkości są podejrzanie niskie do 190 Mbit przy używaniu WiFi6 5G i router 100 metrów od nadajnika 5G/4G Play. Teoretycznie powinno być powyżej 800 Mbit. W oprogramowaniu jest łatwo przełączyć modem w jeden z 3 trybów. Mimo wszystko chyba spróbuję tej wersji, którą polecacie. Miałbym serdeczna prośbę o ile to nie kłopot o linka do sys upgrade do tego firmware, który polecacie i podpowiedz co dalej i jak przestawić. Router ma być moim głównym internetem do nauki i pracy zdalnej więc zależy mi aby po restarcie zasilania po prostu działał
Serdecznie dziękuję.
BTW. Ten firmware od osoby z Filipin ale z września, o którym wspominaliście włączył się po 4 godzinach grzebania i restartów w tryb 5G NSA RANEat i miał osiągi ok 380 mbit przy nadajniku Play.
Hikari z Filipin właśnie wczoraj wrzucił kolejną wersję swojego fw.
U mnie działał niajszybciej ( m.n. z powodu obsługi NSS przez niego) , czego w standardowym OpenWRT ( a co za tym idzie i u Cezarego ) jeszcze długo nie będzie.
Tam ,gdzie z innych routerów i telefonów osiąga się 900Mbps , to na Hikari było 600Mbps , a ze zwykłych OpenWRT bez NSS nawet 500Mbps nie było...
Mój AW1000 bez problemu startował od razu z tym Hikari 1.1 ,bez żadnego przestawiania ( no tylko warunek , że wcześniej był ustawiony w tryb QMI i miał profile sieci wyłączone).
Hikari z Filipin właśnie wczoraj wrzucił kolejną wersję swojego fw.
U mnie działał niajszybciej ( m.n. z powodu obsługi NSS przez niego) , czego w standardowym OpenWRT ( a co za tym idzie i u Cezarego ) jeszcze długo nie będzie.
Tam ,gdzie z innych routerów i telefonów osiąga się 900Mbps , to na Hikari było 600Mbps , a ze zwykłych OpenWRT bez NSS nawet 500Mbps nie było...
Mój AW1000 bez problemu startował od razu z tym Hikari 1.1 ,bez żadnego przestawiania ( no tylko warunek , że wcześniej był ustawiony w tryb QMI i miał profile sieci wyłączone).
Mig25, dziękuję za podpowiedź to ja dam szansę temu hikari od „Filipińczyka”. Czy możesz podesłać listę poleceń AT do modemu i ewentualnych innych zmian, które powinienem wydać przed lub po wgraniu tego firmware. Widziałem w tym wątku wiele poleceń i przyznam się, że się trochę gubię. Mam teraz Rooter Firmware który działa jak po 4g ale mam tam dostęp do konsoli AT i chyba możliwości przełączeniu trybu modemu. Nie wiem czy te zmiany mam zrobić przed flashowqniem czy po bo nie wiem czy zachowują się one w nvram modemu po USB czy w flash/eprom od firmware na partycji Linux openwrt. Myślę, że taki cheat sheet z komendami i jak co sprawdzić się przyda w jednym miejscu. Dziękuję
To co się ustawia komendami AT to zostają w modemie i nie kasuja się przy zmianie fw ,przywroceniu ustawień domyslnych ( generalnie , bo można sobie wyobrazić , że jakiś fw ma podczas firststartu domyślnie ustawianie coś komendami AT...)
Czyli jak ustawisz modem na QMI , to już będzie tak na stałe ,żadne flashowania tego nie zmienią ( tylko komenda AT).
W fw od Hikariego też jest "konsola AT" z listą komend. Jest tam też komenda do przełączania trybu modemu.
To co się ustawia komendami AT to zostają w modemie i nie kasuja się przy zmianie fw ,przywroceniu ustawień domyslnych ( generalnie , bo można sobie wyobrazić , że jakiś fw ma podczas firststartu domyślnie ustawianie coś komendami AT...)
Czyli jak ustawisz modem na QMI , to już będzie tak na stałe ,żadne flashowania tego nie zmienią ( tylko komenda AT).
Przed flashowaniem do Hikari 1.2beta Philipines z Wrześniowej Bety rooter fw, w konsoli AT zrobiłem:
AT+QCFG="usbnet",0
AT+QMBNCFG="AutoSel",0
AT+QMBNCFG="Deactivate"
AT+QMBNCFG="Select","ROW_Commercial"
AT+CFUN=1,1
wyłączenie zasilania na 5 sek.,
Flash poprzez SysUbgrade.bin poprzez WebGui
Po uruchomieniu restart zasilania n 5 sek.
Niestety nie widziało modemu. Musiałem zmienić go z Quectel na QMI i skonfigurować apn. Zastosować, wyłączyć zasilanie,
przywrócić Quectel i APN, zastosować ponownie i uruchomić ponownie, po czym zadziałało. Podobnie było poprzednim razem wczoraj. Nie udało się płynnie odpalić go za pierwszym razem jako samograj.
Działa szybciej od OpenWRT z tej strony, ale to pewnie kwestia 5G i wsparcia sprzętowego.
Czy coś jeszcze powinienem wiedzieć, zmienić? (a i zmieniłem Wifi z Filipin na Polskę, oraz włączyłem opcjonalny 802.11w Frame protection i ochronę przed KRACK na WPA2 PSK).
Jeśli coś jeszcze warto ustawić, proszę o info, bo chciałbym go już później zostawić i nie ruszać jak będzie działał.
Dziękuję wszystkim z forum za pomoc.
Info z konsolki:
12m 34s | ▼868.6 MiB ▲144.1 MiB
Technology 5G NSA | B3 (1800 MHz) + B7 (2600 MHz) / n78 (3500 MHz)
Modem Information
Modem type Quectel RG500Q-EA
Revision / Firmware RG500QEAAAR13A01M4G
IP adress / Communication Port /dev/ttyUSB2
Protocol qmi
Cell / Signal Information
MCC MNC 260 06
Cell ID 0 (0)
To i tak masz nieźle, mój po restarcie nie rejestruje się w sieci:
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:640] requestGetProfile[pdp:1 index:1] internet///0/IPV4
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:641] requestSetProfile[pdp:1 index:1] internet///0/IPV4
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:641] no need to set skip the rest
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:673] requestRegistrationState2 MCC: 0, MNC: 0, PS: Detached, DataCap: UNKNOW
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:705] requestRegistrationState2 MCC: 0, MNC: 0, PS: Detached, DataCap: UNKNOW
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:737] requestQueryDataCall IPv4ConnectionStatus: DISCONNECTED
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:737] ip link set dev wwan0 down
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:739] ip addr flush dev wwan0_1
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:741] ip link set dev wwan0_1 downNa razie robię to w /etc/rc.local
ifdown 5g
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-device-operating-mode online
ifup 5gDopiero po takiej akcji modem łączy się i dostaje IP.
Natomiast zwykłe qmi działa od "strzała".
Ja już AW1000 nie mam, ale na hikari 1.1 trzeba było tylko APN ustawić, działał od razu na Quactel-CM...
Może jak za pierwszym razem po zmianie APNu nie zatrybil , to wyłączenie i ponowne włączenie powodowało, że działał ok.
To i tak masz nieźle, mój po restarcie nie rejestruje się w sieci:
Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:640] requestGetProfile[pdp:1 index:1] internet///0/IPV4 Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:641] requestSetProfile[pdp:1 index:1] internet///0/IPV4 Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:641] no need to set skip the rest Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:673] requestRegistrationState2 MCC: 0, MNC: 0, PS: Detached, DataCap: UNKNOW Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:705] requestRegistrationState2 MCC: 0, MNC: 0, PS: Detached, DataCap: UNKNOW Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:737] requestQueryDataCall IPv4ConnectionStatus: DISCONNECTED Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:737] ip link set dev wwan0 down Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:739] ip addr flush dev wwan0_1 Thu Sep 26 17:10:44 2024 daemon.notice netifd: 5g (3904): [09-26_17:10:44:741] ip link set dev wwan0_1 downNa razie robię to w /etc/rc.local
ifdown 5g uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-device-operating-mode online ifup 5gDopiero po takiej akcji modem łączy się i dostaje IP.
Natomiast zwykłe qmi działa od "strzała".
Masz rację! Po restarcie (po tym jak już działał i się połączył) po tych zmianiach z Quactel>QMI>Quactel, sam już się nie połączył. Wymieniałem dziś zasilacz na 5 A 12 V, więc musiałem go zrestartować i sam nie wstał. Quactel-CM działa szybko jak szalony! Pytanie jak, co i gdzie dopisać, aby modem wstawał, dopisałem to co Poleciłeś w /etc/rc.local. Co ciekawe bez tego nie wykrywa mi go ten moduł 3ginfo.... z menu (nie widzi modemu). Podejrzewam, że w tej beta wersji jest jakiś drobny, błąd. Natomiast ze względu na prędkość i osiągi na chwilę obecną nie zamieniłbym (super stabilnego Rooter OpenWRT z września 2024) ani polecanego moda tu z Forum. Pytanie co zepsuli. Inna kwestia, doczytałem na forum Quectela, że wysyłali ludziom na meila na życzenie firmware do modemu, ale pisali, że jego nowa wersja ma jakieś ograniczenia, które warto wziąć pod uwagę biorąc najnowszy soft. W Hikari 1.2b jest coś dziwnego, że komendy AT działąją, mimo iż pozostałe funkcje po kolejnym resecie nie widzą modemu. Nie zam się na tym aż tak, aby to zdebugować. Jak ktoś ma pomysł, to mogę przetestować. P.S. zwiększyłem timeout na start modemu z 5 sekund na 7 w ustawieniach sieciowych.
Czyli działa Ci na tym protokole Quactel , ale musisz wykonać komendy co podał secam7 ?
U mnie na pewno nie trzeba było tego robić ( zresztą obojętnie w jakim buildzie) , wpisać trzeba było tylko apn i co najwyżej wyłączyć z prądu , i później za każdym razem się łączył od strzała.
Może to kwestia wysłania komendy AT+CFUN=0 i później AT+CFUN=1 i zrestartowania interfajsu ifup 5g ,czy jak jest tam nazwany.
Niestety nie widziało modemu. Musiałem zmienić go z Quectel na QMI i skonfigurować apn. Zastosować, wyłączyć zasilanie, przywrócić Quectel i APN, zastosować ponownie i uruchomić ponownie, po czym zadziałało.
Mam taki sam sprzęt jak ty i dobrnąłem właśnie do tego momentu że nie widzi modemu.
Możesz napisać jakich dokładnie komend użyłeś do zmiany QMI i APN że wstało ?
Napisałeś że zmieniasz Quectel na QMI ale któremu odpowiada jaka cyfra w poleceniu ?
AT+QCFG="usbnet"
bo ja rozumiem że
QMI to QMI
Quectel to RMNET
ale interfejs Hikari podaje że
QMI/RMNET - 0
ECM - 1
MBIM - 2
RNDIS - 3

Dzięki Cezary to tylko potwierdza numerację ale dalej nie wyjaśnia między czym a czym kolega przełączał oraz jak ustawiał APN że ten zestaw komend mu uruchomił sprzęt.
Możesz go ustawić w qmi lub mbim. Przestaw w qmi, ustaw apn ręcznie ( https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi ) i powinien się połączyć wykorzystując qmi.
Możesz go ustawić w qmi lub mbim. Przestaw w qmi, ustaw apn ręcznie ( https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi ) i powinien się połączyć wykorzystując qmi.
z tego linka co podałeś to wynika że komenda do ustawiania to
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
niestety nie działa więc przy tym Hikari przypuszczam zejdzie trochę czasu aby dojść które komendy w jakiej kolejności sprawią że modem wystartuje tak jak powinien i zacznie śmigać
wgrałem twój build na szybko dla testu ale widzę że w Luci nie ma zakładki modemowej więc przerzuciłem się na Rooter gdzie nowy build wyszedł wczoraj i tutaj faktycznie opcji jest do oporu dużo i zasadniczo wstaje wszystko samo w QMI natomiast nie jestem pewien czy łączy się tak jak bym chciał natomiast fajnie że w GUI jest skaner dostępnych kanałów wraz z poziomem sygnału
Generalnie chcę się połączyć z T-Mobile na nadajniku (26002) ID: 51266 (N!)
czy dobrze rozumiem że mogę w AW1000 wymusić żeby kontaktował się tylko z nim i agregował wyłącznie
5G/3500 + 5G/2100 ? warto doagregować 4G ?
U mnie jest połączenie z modemem, nie ma ma tylko wizualizacji sygnału - to musisz sobie później doinstalować program który chcesz. Chciałeś z gui to trzeba było mifi zainstalować.
Jaki skaner kanałów z poziomem sygnału? WiFi? to masz w gui. LTE? Nie ma czegoś takiego.
Nie musisz nic wymuszać. Sam sobie połączy/agreguje tak jak uważa najlepiej. Wymuszać ew możesz tylko jeżeli łączy ci się nie z tym BTS co chces.
Cezary napisał/a:Możesz go ustawić w qmi lub mbim. Przestaw w qmi, ustaw apn ręcznie ( https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi ) i powinien się połączyć wykorzystując qmi.
z tego linka co podałeś to wynika że komenda do ustawiania to
niestety nie działa więc przy tym Hikari przypuszczam zejdzie trochę czasu aby dojść które komendy w jakiej kolejności sprawią że modem wystartuje tak jak powinien i zacznie śmigać
wgrałem twój build na szybko dla testu ale widzę że w Luci nie ma zakładki modemowej więc przerzuciłem się na Rooter gdzie nowy build wyszedł wczoraj i tutaj faktycznie opcji jest do oporu dużo i zasadniczo wstaje wszystko samo w QMI natomiast nie jestem pewien czy łączy się tak jak bym chciał natomiast fajnie że w GUI jest skaner dostępnych kanałów wraz z poziomem sygnału
Generalnie chcę się połączyć z T-Mobile na nadajniku (26002) ID: 51266 (N!)
czy dobrze rozumiem że mogę w AW1000 wymusić żeby kontaktował się tylko z nim i agregował wyłącznie
5G/3500 + 5G/2100 ? warto doagregować 4G ?
Nie działa co ? komenda nie ustawia APNu ? Czy mimo ustawienia APNu dalej nie ma połączenia?
Co zwraca konsola jak ustawiasz APN ?
I co wyświetla jak się o niego zapytasz komendą "AT+CGDCONT?" ?
No i czy masz deaktywowane również profile ? ( komendy ,które wkleił wyżej @mai , te z QMBNCFG , tyle ,że ta z Select to pierwsza powinna być , bo nie wiem , czy nią ponownie tego wybranego profilu nie włączył...).
Doagregowane 4G musi być zawsze , i to nawet jakiś band LTE musi być kanałem podstawowym ( tzw kotwicą ) , w Polsce nie ma ( jeszcze) 5G StandAlone (SA).
Nie działa co ? komenda nie ustawia APNu ? Czy mimo ustawienia APNu dalej nie ma połączenia?
Co zwraca konsola jak ustawiasz APN ?
I co wyświetla jak się o niego zapytasz komendą "AT+CGDCONT?" ?No i czy masz deaktywowane również profile ? ( komendy ,które wkleił wyżej @mai , te z QMBNCFG , tyle ,że ta z Select to pierwsza powinna być , bo nie wiem , czy nią ponownie tego wybranego profilu nie włączył...).
Doagregowane 4G musi być zawsze , i to nawet jakiś band LTE musi być kanałem podstawowym ( tzw kotwicą ) , w Polsce nie ma ( jeszcze) 5G StandAlone (SA).
Nie wykrywało modemu albo widziało bo przez chwilę a potem znikał, przypuszczalnie coś przekombinowałem z ustawieniami przy przeskakiwaniu z firmware bo wynikowo świeciły się tylko dwie diody od góry mimo że na 4G się łączył (agregacja B1+B3+B7 ale net około 80 mega w download mimo że mam dwa nadajniki 4G w pobliżu). W rooterze zrobiłem 'restore backup' z tego co miałem jak router przyszedł a potem zrobiłem komendy
AT+QCFG="usbnet",0
AT+QMBNCFG="AutoSel",0
AT+QMBNCFG="Deactivate"
AT+QMBNCFG="Select","ROW_Commercial"
AT+CFUN=1,1
z czego tylko
AT+QMBNCFG="Deactivate"
wywaliło Error a pozostałe dały OK
dodatkowo deaktywacja profili z GUI
restart zasilaniem
wgranie Hikari 1.2 z opcją Keep settings
i widzi modem z tym że obecnie 5G nie wstaje, 4G tylko jedno pasmo B7, internetu nie ma a w Hikari nie posiada w GUI ręcznej konfiguracji APN
wrzuciłem mu
jest OK
komenda AT+CGDCONT daje OK
restart zasilaniem dalej jest modem a netu nie ma
Protokół aktualny QMI
cały czas natomiast zastanawiam się co autor miał na myśli (jaką komendę użył) kiedy pisał 'przywrócić Quectel i APN'
ale chyba się↨ domyślam, w Interfaces-5G jest Selectbox i tam jest to wyboru Quectel Cellular oraz QMI Cellular
i tam wtedy są opcje do wpisania APN
dziwne jest też dla mnie że modem jakoś na razie sam nie widzi tego masztu 5G kiedy jest w 'zasięgu wzroku' - chyba że w papierach jest 5G a faktycznie nie uruchomione jeszcze
dla pewności dodałem też jak on do /etc/rc.local
ifdown 5g
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-device-operating-mode online
ifup 5g