576

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

Zobacz sobie w statystyki że są ludzie z aktualnym softem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

577

Mnietek napisał/a:

W sumie nawet nie wiem o co zapytać żebyś mnie naprowadził. Siedziałem kilka godzin nad tym i po kolei włączałem i wyłączałem ustawienia w sieci 2.4 i zawsze jest to samo.
Przeszukałem sieć i ludzie faktycznie mają problemy z układami esp, a to radzą wyłączyć WMM, a to zostawić tylko b/g/n a i tak nic z tego nie działa u mnie.

Dobra, już wiem jak to pośrednio rozwiązać, dokopałem się. Pomaga jedynie ustawienie IP urządzenia na sztywno poprzez Static Leases lub - o ile się da przy fleszowaniu tasmotą - poprzez terminal IPAddress1 192.168.0.6 przykładowo, bo później w samym interfejsie Tasmoty nie ma takiej możliwości.
Zresztą to samo mam z telefonem, bez ustawienia IP na sztywno, nie łączy mi się z siecią na OpenWrt a z każdym innym routerem jest ok.
Słabo trochę, no ale lepsze to niż nic.

578

secam7 napisał/a:

Jakieś fikuśne znaki w SSID, np. polskie litery??
Warto też sprawdzić zmianę szyfrowania w autoryzacji wifi (TKIP/CCMP).

Nic z tych rzeczy. Pomaga jedynie ustawienie IP urządzenia na sztywno.

579

Może jakiś zduplikowany w sieci serwer DHCP masz .... Bo przecież nie byłbyś pierwszym z tym problemem.
W OpenWRT router przed uruchomieniem sprawdza ,czy w sieci jest już serwer DHCP ,i jak znajdzie to swojego nie startuje, więc może nie jest uruchomiony?

580 (edytowany przez valdi74 2024-09-26 21:35:00)

Mnietek napisał/a:

czy komuś się udało podłączyć jakiś Sonoff z Tasmotą do tego routera z OpenWrt (2.4 GHz)?

Ja mam parę oryginalnych na ESP i działają z AX3000T (mam wersję 23.05-SNAPSHOT, r23893-08becaf62f).
Mam też "podróbki" na BK7231N i BL602. Też działają bez problemów.
Jeden sonoff zachowuje się podobnie jak Twoje ale z mojego śledztwa wyszło, że chyba ma problem z zasilaniem. Zakładam, że to nie Twój przypadek, skoro wszystkie są problemowe i dodatkowo kamery.
Choć na paru innych musiałem zrobić downgrade Tasmoty (do wersji 11.1.0 lite), bo dziwnie się zachowywały. Podobno nowa Tasmota mocno obciąża procka i całość nie wyrabia.

Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit

581

Obecnie podłączyłem ten router i sonoffy działają bez problemu. Wszystkie na tasmocie.

582 (edytowany przez spamsool 2024-09-26 20:33:47)

Mnietek napisał/a:

W sumie nawet nie wiem o co zapytać żebyś mnie naprowadził. Siedziałem kilka godzin nad tym i po kolei włączałem i wyłączałem ustawienia w sieci 2.4 i zawsze jest to samo.
Przeszukałem sieć i ludzie faktycznie mają problemy z układami esp, a to radzą wyłączyć WMM, a to zostawić tylko b/g/n a i tak nic z tego nie działa u mnie.

Próbowałeś zaznaczyć opcję: Disable Inactivity Polling w zaawansowanych opcjach wifi?
Ja mam kilka Sonoffów i mnóstwo gniazdek na ESP z Tuya Smart ale na są fabrycznym firmware i u mnie działają ok.

583

Cezary napisał/a:

Zobacz sobie w statystyki że są ludzie z aktualnym softem.

Chodziło o użycie najświeższych binarek z https://github.com/openwrt/mt76/tree/master/firmware, ale przy użyciu Twoich obrazów 23.05. Sprawdziłem u siebie: jak na razie problemów brak, WED nadal działa, kilkuletni telewizor Samsung przestał zrywać połączenia gdy AP działa w trybie AX.

584 (edytowany przez kolopeter 2024-09-30 23:33:22)

WINBOND dla leniwych .
Cześć wszystkim.
Troszkę leniem jestem i nie chciało mi się sprawdzać jaki chip jest wewnątrz. ostatnio przyszedł mi z softem 1.0.47 i chipem esmt. kupiłem następny, soft ten sam , to  bez zastanowienia zacząłem wgrywać Opwnwrt i oczywiście uwaliłem go wgrywaniem ....-sysupdate dla ESMT.
Co się później okazało, nowy router był z Winbondem, ale ... nie o tym chciałem pisać

Sposób  odzyskiwania bez UART. stan routera: pomarańczowa lampka od czasu do czasu mrugająca kilka razy, brak komunikacji z routerem.
0 Adres PC  192.168.31.100, windows 10
1 odpalamy tftpd64 jako admin  i konfigurujemy go. uruchamiamy w nim także  dhcp. adres PC  to 192.168.31.100, wiec  to samo ustawiamy dla dhcp start address , size of pool 5 , lease 5. poniżej w option wpisałem 192.168.31.1 i 255.255.255.0.
2 odpalamy wiresharka na interfejsie, którym się podłączyliśmy do routera. tu nic nie ustawiamy.
3 uruchamiamy router z wciśniętym resetem i po okolo 20 sekundach puszczamy przycisk.
4 obserwujemy wiresharka. w pewnym momencie zauważymy , ze oprócz 192.168.31.100  pojawi się także 192.168.31.101. no i  w tym momencie szukamy tekstu :

3151    1892.013984    192.168.31.101    192.168.31.100    TFTP    86    Read Request, File: C0A81F65.img, Transfer type: octet, timeout=5, blksize=1468
3152    1892.015712    192.168.31.100    192.168.31.101    TFTP    62    Error Code, Code: File not found, Message: File not found

5 i tu najważniejsze , czyli Read Request, File: C0A81F65.img. oznacza to , ze router oczekuje tego pliku. no jak oczekuje, to dajmy mu go.  ściągamy oryginalny soft ze strony  xiaomi i zmieniamy mu nazwę na  C0A81F65.img  . plik ląduje w folderze z którego tftpd czyta.
6 ponawiamy restart routera z wciśniętym  resetem i patrzymy jak tftpd zaciąga plik C0A81F65.img (może mieć inną nazwę !)
7 cieszymy się , ze nic nie musieliśmy lutować i ponownie instalujemy Openwrt, tyle , że dla Winbonda, czyli w momencie pisania tego tekstu snapshot version .

taki mały komentarz do tego routera dla ludzi , którzy jeszcze go nie uwalili, albo uwalili smile ... Winbondowa wersje uwalicie dopiero po wgraniu  pliku sysupgrade dla ESMT, czyli np. openwrt-23.05.5-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-squashfs-sysupgrade.bin. początkowe kroki są wspólne dla wszystkich wersji. Ja tego nie wiedziałem i uwaliłem go jeszcze ze 4 razy, aż zdecydowałem się delikatnie ściągnąć naklejkę i odkręcić śrubki, aby się dowiedzieć, że wewnątrz siedzi winbond. Jakkolwiek procedure powtarzałem wieeele razy smile

585 (edytowany przez MiG25 2024-10-01 05:42:09)

Nie będę sprawdzał,  ale ro może być trochę przekombinowane , bo:
1. Jeśli coś odpytuje po tftp , to w tym programiku tftp64 powinno też to się pojawić w logach (nazwa czego szuka), więc wireshark mógłby być zbędny w tym momencie...(nazwy szukamy w logach tftpd64)
2. Najprawdopodobniej konfigurowanie tftpd64 serwera dhcp też jest niepotrzebne, adres kompa,/serwera  to 192.168.31.100 , adres klienta/routera to 192.168.31.101 , więc wszystko się zgadza.(I wszystkie one są ustawione na sztywno zarówno w routerze jak i kompie w tym momencie)
Oczywiście dzięki wielkie ,że się tym podzieliłeś,pewnie wielu jeszcze się to przyda.

586

Co wy macie  z tymi pamięciami? Użycie mojego buildu i rodzaj pamięci nie będzie miał znaczenia, wspieram oba.

587

dzięki za komentarze smile
1. może i się pojawi jakieś zapytanie , ale jak będzie ip. Ja to robiłem pierwszy raz w życiu , więc możliwe ,ze wszystko to  zbieg okoliczności. zbieg, który mi zadziałał.
2 . tu się nie zgodzę, bo w wiresharku widziałem ,jak router pytał się o ip. dopóki nie odpaliłem dhcp to  widziałem tylko 0.0.0.0.

Co do buildu Cezarego , to  także spróbuje.
ogólnie lubię-wolę mikrotiki. w prosty sposób można w nich poustawiać zarzadzanie łączem, wbudowany hotspot itp itd.
tak , wiem , ze w openwrt można to doinstalować , ale brakuje mi gui , w których można szybko wszystko zrobić. następna sprawa , to zarzadzanie łączem. szukam sposobu dynamicznego  podziału np 2 megabitow, ale tak,  aby każdy klient dostał max  po pol megabita bez wypisywania ipków w qos over nftable. w mikrotiku robi się to w moment , a tu szukam i szukam.

588

A to nie ma. Sam musisz sobie to napisać albo skorzystać z gotowców które pisane przez kogoś są ograniczone w takie czy inny sposób.

589 (edytowany przez pawol 2024-10-01 14:26:17)

Pytanie do mądrzejszych...

Znalazłem w LUCI jak wyłaczyc dostęp po ssh od strony WAN ale jak to zrobic aby od WANu nie było dostępu do LUCI?

ssh i gui ma byc tylko po LAN

590

Domyślnie na wan nic nie nasłuchuje. Jeżeli włączyłeś luci na wanie to wyłącz regułkę firewalla którą zrobiłeś.

591

ok. myslalem ze luci na wan jest domyslnie włączone To w takim razie zalatwia temat. thx

592

Udało mi się nabyć ten router na Ali za 113 zł . Ale jeszcze nie dotarł. Obawiam się tylko czy będzie miał już  AN8855. Czy już coś wiadomo o wsparciu dla modelu z tym switchem ?

593

Taaa, promocja jak co miesiąc. Nie, łatek do OpenWrt oficjalnie na to nie ma, powstały i przewijają się linki na forum openwrt, ale ktoś to musi przeportować na aktualny kernel i sprawdzić czy to w ogóle działa.

594 (edytowany przez spamsool 2024-10-03 10:40:44)

Cezary napisał/a:

Taaa, promocja jak co miesiąc. Nie, łatek do OpenWrt oficjalnie na to nie ma, powstały i przewijają się linki na forum openwrt, ale ktoś to musi przeportować na aktualny kernel i sprawdzić czy to w ogóle działa.

Fajnie by było bo ludzie piszą że ax3000t z AN8855 ma już port WAN 2.5 gbps - to byłby miły upgrade sprzętowy w tej samej cenie. Chyba że to tylko port5 dla CPU ma 2.5 gbps, sam nie wiem....

595

bez tego AN8855 też pokazuje 2.5

root@OpenWrt:~# ethtool eth0

Settings for eth0:
    Supported ports: [ MII ]
    Supported link modes:   2500baseT/Full
    Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
    Supports auto-negotiation: Yes
    Supported FEC modes: Not reported
    Advertised link modes:  2500baseT/Full
    Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
    Advertised auto-negotiation: Yes
    Advertised FEC modes: Not reported
    Link partner advertised link modes:  2500baseT/Full
    Link partner advertised pause frame use: Symmetric
    Link partner advertised auto-negotiation: No
    Link partner advertised FEC modes: Not reported
    Speed: 2500Mb/s
    Duplex: Full
    Auto-negotiation: on
    Port: MII
    PHYAD: 0
    Transceiver: internal
        Current message level: 0x000000ff (255)
                               drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err
    Link detected: yes

596

mialem obraz od Cezarego z okolic lipca, dzis wpadlem na pomysł żeby go zaktualizować. Paczkę zaciągnął ale nie wstał.
Mrugał na pomarańczowo.

z konsoli padał na takim kroku:
ubi0: available PEBs: 249, total reserved PEBs: 23, PEBs reserved for bad PEB handling: 19
Reading from volume 'kernel' to 0x46000000, size 0x0 ... *** Cannot find volume 'kernel' ***
resetting ...

podstawiłem mu obraz na 0x46 a nie 0x48 (0x48 jest podane tu: https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax … d%20users)
zassał i wstał. Ale po reboocie znowu to samo.
Tym razem pokazał UBI is read-only mode:
note: if bootloop occurs with the red message "*** UBI is read-only mode ***" after router is reloaded, the value of flag_last_success should be changed. To fix it, go through steps 5 to 13 again, but in step 12 instead of fw_setenv flag_last_success 1 use fw_setenv flag_last_success 0.

zmienilem flage jak każą i reboot go już nie boli.

no i ożył. Może komuś się przyda.

597

Hej,
Czym sie rozni obraz Czarka od oficjalnego z Openwrt?

598

hecohe5957 napisał/a:

Hej,
Czym sie rozni obraz Czarka od oficjalnego z Openwrt?

Tu masz opisane: https://eko.one.pl/?p=openwrt-23.05

599

Dzieki!

600

mam dziwny problem z moim ax3000t. Wgrałem openwrt stock layout zarówno twój Cezary, jak i ze strony openwrt. Router normalnie wstał, uruchamia się. Natomiast zrywa mi internet. Tzn. mam neta tak 3-10 sek potem zrywka i tak w kółko. Powróciłem do oryginała i na oryginale działa normalnie. Ba, mam też drugi redmi ax6000 też na openwrt i tego wpiąłem jako pierwszy i też neta zrywał. Dostawca twierdzi, że może coś w ustawieniach openwrt gryzie się z jego urządzeniami.