Temat: Stworzenie VLAN id=40 by router by działał z modemem
Hej! Podpięto mi światłowód, zamontowano modem i próbuję teraz skonfigurować swój router by z tym współgrał. Dostawca przesłał mi instrukcję jak go skonfigurować na moim routerze (TP-Link Archer C7 v2):
Advanced->Network->IPTV/VLAN->Enable IPTV/VLAN
Mode->Custom
Internet VLAN ID: 40
zaznaczyc 802.1Q Tag
IP Phone VLAN ID: 2
IPTV VLAN ID: 3
->SaveAdvanced->Network->Internet->Anvanced->
Host Name: _OK487_Archer_C7
->SaveAdvanced->Security->Settings
wyłączyć Ignore Ping Packet From WAN Port
->Save
ale gdy dodałem, że mam tam zainstalowane OpenWrt powiedzał krótko, że do tego oprogramowania instrukcji nie ma, ale "generalnie tam trzeba utworzyć nowy interfejs VLAN z id=40".
Powyższa instrukcja jest nie tylko pod internet, ale też telewizję i telefon (tak zakładam), więc zaznaczam, że mnie intresuje tylko internet. Średni ze mnie sieciowiec, ale niemniej spróbowałem to zrobić we własnym zakresie.
Mam najnowsze Luci, przywrócone do ustawień fabrycznych. Wyklikuję sobie Network > Switch i mam tutaj na starcie VLAN ID 1 i 2. Robiłem to na różne sposoby i żaden nie zadziałał, ale generalnie dodaję nowy VLAN z id 40 i próbuję niektóre porty ustawić jako tagged lub untagged. Próbowałem też z usunięciem lub zmianą tych starszych VLANów.
Próbuję też tak: przechodzę do Network > Interface > Devices i dodaję nowy VLAN 802.1Q z ID 40. Nazwa eth1.40. Potem w br-lan bridge device podmieniam Bridge ports, aby używał eth1.40 zamiast eth1.1 lub by używał obu.
Niestety wszystko co próbowałem nie zadziałało i jak widać robię to trochę na czuja. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Co powinienem doczytać albo jak to poprawnie skonfigurować. Dzięki z góry. Pozdrawiam.