1

Temat: Dodatkowe zasoby poprzez SWAP.

Ostatnio poskładałem większość dodatków do Gargoyle, niestety jeden z nich Transmission ma tendencje to restartowania routera. Przeglądałem google i nie jest to jakaś nowość a prostym wyjściem może być partycja SWAP.

Teraz tak, mam na dysku ponad 80GB danych i wolałbym tego nigdzie nie kopiować wiec chciałbym stworzyć partycje Linux SWAP pod Partition Magic, chyba powinno zagrać hmm?

Mam jeszcze pytanie, nie powinno być raczej problemu że pozostała część dysku będzie obok SWAP w ntfs? Z chęcią sformatowałbym tą pozostałą część na ext2 lub 3 ale dysk nie jest tylko do routera dopięty a pod winda mógłby być niewidoczny.

Jeszcze ostatnie pytanie, czy procedura montowania SWAP różni się od montowania innych partycji? no wiecie żeby router zaczął z niej w ogóle korzystać.

Pozdrawiam

2

Odp: Dodatkowe zasoby poprzez SWAP.

Swap to swap, czym go zrobisz to nie ma znaczenia.  Tyle że przy takiej kombinacji nie dość że obciążasz router i usb tym ntfs, ściągasz na nim torrenty to jeszcze swap idzie. Za szybko to to nie będzie.

Różni się, bo swapa nie montujesz. Masz to opisane w poradniku o HDD.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

pepe napisał/a:

Ostatnio poskładałem większość dodatków do Gargoyle, niestety jeden z nich Transmission ma tendencje to restartowania routera. Przeglądałem google i nie jest to jakaś nowość a prostym wyjściem może być partycja SWAP.

Teraz tak, mam na dysku ponad 80GB danych i wolałbym tego nigdzie nie kopiować wiec chciałbym stworzyć partycje Linux SWAP pod Partition Magic, chyba powinno zagrać hmm?

Mam jeszcze pytanie, nie powinno być raczej problemu że pozostała część dysku będzie obok SWAP w ntfs? Z chęcią sformatowałbym tą pozostałą część na ext2 lub 3 ale dysk nie jest tylko do routera dopięty a pod winda mógłby być niewidoczny.

Jeszcze ostatnie pytanie, czy procedura montowania SWAP różni się od montowania innych partycji? no wiecie żeby router zaczął z niej w ogóle korzystać.

Pozdrawiam

Czemu nie jest tylko do routera podpięty? NTFS strasznie pożera Ci zasoby i pewnie dlatego transmission ich brakuje. U mnie chodzi transmission, lighttpd, samba i jeszcze parę innych rzeczy i nie miałem żadnych restartów z tego powodu.
Możesz spróbować ograniczyć ilość połączeń na torrenta i inne parametry w settings.json albo przez uci w configu transmission. Program będzie potrzebował mniej zasobów, więc może nie będziesz miał restartów. Tylko najpierw zatrzymaj demona, bo przy restarcie nadpisze plik ustawień i ustawi stare wartości.
Ewentualnie zmień partycję na ext i zrób udostępnianie plików przez http - konfiguracja firewalla, serwera http jest dość prosta. Jak chcesz wgrywać pliki to jest to trochę trudniejsze, ale zakładam, że chcesz tylko z dysku wyciągać to co ściąga na niego transmission. Możesz postawić też serwer ftp do kopiowania plików. Samba jest strasznie upierdliwa w kontakcie z Windows7.

4

Przeniosłem wszystkie dane na lapka, a na dysku zmieniłem system plików na ext4 i dodałem SWAPa. Dziwi mnie jednak fakt, że zużycie pamięci wzrosło do 18 MB, a SWAP nie montuje się automatycznie. Próbowałem wg: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1056 ale nadal nie funkcjonuje.

Pytanie, czy konieczne jest odinstalowanie pakietu usb-storage zanim zainstaluje się block-mount? Wyczytałem na http://openwrt.pl/doku.php/uzytkowanie:gargoyle że jest to konieczne.

Jeszcze jedno, zmienić system plików na ext3 czy macie jakieś inne rozwiązanie zużycia pamięci?

5

Opis przywrócenia montowania masz tutaj na eko,one.pl, za daleko szukasz.

Powinieneś odinstalować. nie musisz, jeżeli Ci nie przeszkadza że zasoby będą dwa razy montowane. Nie przejmuj się się kompletnie wzrostem zużycia pamięci.

Zrobiłeś swap na tej partycji czy tylko zrobiłeś partycję swap?

6 (edytowany przez pepe 2011-11-12 19:04:01)

Oddzielną partycję SWAP zrobiłem.
Czyli ext4 może zostać?

Masz na myśli temat "SWAP się nie montuje przez fstab" na tym forum?

7

Zrobiłeś partycję swap. Pytam sie czy swap na niej zrobiłeś.

ext4 jak najbardziej.

8

Zrobiłem poleceniem mkswap, ma id 82.

9

A swapon /dev/sdxxx działa?

10

Właśnie to jest jak na razie jedyny sposób montowania. Po wpisaniu swapon/dev/sda2 SWAP jest widoczny w zasobach po komendzie - "free"

11

i fstabie jak to dodasz to nie działa?

12

Załadowałem aktualny obraz i postępowałem zgodnie z poradnikiem o SWAP: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062. Z tą różnicą, że tym razem do /etc/config/fstab dodałem option uuid wygenerowany przez "blkid", po komendzie "reboot" i ponownym połączeniu w zasobach znajduje sie utworzony SWAP.

Teraz trzeba podziałać trochę na tych ustawieniach.

ps. w jakim pliku zapisani są użytkownicy od serwera FTP ?

13

Ogólnie to /etc/passwd

14 (edytowany przez pepe 2011-11-15 01:14:09)

Cezary pisałeś wcześniej, że możliwe jest posiadanie zainstalowanego również pakietu plugin-gargoyle-usb-storage jednak chcę się upewnić ponieważ udostępnianie plików przez sambe  edytujac pliki jest dla mnie czasochłonne.

15

Tak jak pisałem.

Pytanie tylko po co ci on, bo przecież raz robisz wpis i jest. Całe 30s musisz na to poświęcić.

16

30s to raczej w Twoim wydaniu, jak widziałem ten opis o dodawaniu użytkowników itp to sie przeraziłem.

17

Ale w gui w gargoyle tez użytkowników nie dodajesz. Jest tylko udostępnienie dysku, nic więcej.

18

Tak wygląda teraz plik konfiguracyjny samby, jednak w dalszym ciągu nie widac dysku w otoczeniu sieciowym.

config samba
    option 'workgroup'        'ALL ACCESS'
    #option 'name'            'openwrt'
    #option 'description'    'openwrt'
    #option 'homes'             '1'

#config sambashare
#    option 'name'            'landrive'
#    option 'path'            '/mnt/mypassport'
#    option 'read_only'        'no'
#    option 'guest_ok'        'YES'
#    option 'public'            'yes'
#    option 'browseable'        'yes'
#    option 'create_mask'    '0777'
#    option 'dir_mask'        '0777'
#    #option 'users'            'abc'
#
#
#config sambauser
#    option 'username'    'smbuser'
#    option 'password'    'smbpassword'

19

Przecież nie udostępniłeś nic, sekcję sambashare potrzebujesz.

20 (edytowany przez pepe 2011-11-15 21:19:26)

Jeśli możesz to oświeć mnie bo przeglądam poradnik o Sambie na głównej i nic takiego nie widzę.

Edytowałem plik /etc/group dodałem grupę sambashare:x:1040:

21

#config sambashare
#    option 'name'            'landrive'
#    option 'path'            '/mnt/mypassport'
#    option 'read_only'        'no'
#    option 'guest_ok'        'YES'
#    option 'public'            'yes'
#    option 'browseable'        'yes'
#    option 'create_mask'    '0777'
#    option 'dir_mask'        '0777'
#    #option 'users'            'abc'

To masz zakomentowane. A masz dodać taką sekcję jak chcesz coś udostępnić, nie? smile.

/etc/group nie ma nic z tym wspólnego. Masz przecież opisane to na eko.one.pl.

22

Tak wiem, że za pośrednictwem tej sekcji definiuje się zasoby, które mają być udostępnione.

Dobra, pousuwałem "#" i ruszyło wink

Dzięki za pomoc !