1

Temat: Dwie sieć po ONT ZTE

Czy może ktoś potwierdzić czy mogę zbudować drugą niezależną sieć zaraz po wyjściu z ONT ZTE?

Mam obecnie po ONT router Cudy WR3000, AP1300 i na zewnątrz AP1300 Outdoor. Całość na stokowym sofcie i nie ukrywam że sprawuje się bardzo dobrze. Mam pod nią podpiętych kilkunastu klientów smart dom, chromcasty itd. Nie chciałbym tego ruszać jak wszystko śmiga.

Ale mam jeszcze jeden router WR3000 i na nim OpWrt 23.05.Odpalony i działający w PLAY. Na razie poznaję ten system i chciałbym się tym pobawić bez uszczerbku na obecnej sieci.

Czy za ONT mogę postawić switch i w ten sposób będę miał dwie niezależne sieci, jak tak to czy może to być zwykły Gb, czy musi być specjalny?
A może tak się nie da i jest inny lepszy sposób?

Mam nadzieję że PLAY przy takim układzie nic mi nie poblokuje bo mam info od nich że nie widza co dzieje się za ONT gdy nie jest podpięty ich router. Podmieniłem ich Huawei K562 na mojego WR3000.

Dzięki za podpowiedzi

2

Odp: Dwie sieć po ONT ZTE

Po prostu podłączasz kolejny. Tylko że adresacja się nie powtarzała. I jeżeli będziesz łączył lanami a nie do wanu to pamiętaj o wyłączeniu serwera DHCP

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Czyli z ONT  wychodzę na switcha. Ze switcha wchodzę na jednego Wr3000 ze softem stokowym do portu WAN, a z innego wyjścia switcha podłączam do WAN drugiego Wr3000 z OpWrt. Adresacja obu ruterów jest inna bo stokowy to 192.168.10.1 , z OpWrt jest 192.168.1.1. Po tym zabiegu oba routery będą tworzyły swoje sieci bez większych problemów?

4

Jeżeli nic specjalnego nie mieszałeś w firewallach to tak, musi działać ot tak po prostu.

5

Dzięki. W firewallach nic nie zmieniałem.

6 (edytowany przez MiG25 2024-09-15 09:08:47)

A to nie jest tak , że operator wymusi ,że klient może dostać tylko jeden adres ? Taka usługa będzie albo w ogóle niemożliwa , albo dodatkowo płatna ,albo tylko dla klientów biznesowych ?

Chyba ,że ONT już robi NAT ( a nie w bridge) , to wtedy tak.

7

Dobra uwaga. Zapomniałem że może faktycznie to zależeć od typu usługi.

@Osy4: może działać, może nie działać, zależy czy masz tylko jeden adres czy jakąś pulę kilku adresów. Możesz za to podłączyć Wr3000 wanem do lanu pierwszego Wr3000, choć wtedy znów - kwestia adresacji.

8

Zrobię test i zobaczę czy te dwa routery równocześnie, zalogują się do sieci.
IP od dostawcy jest dynamiczny.
Stały adres w Play przydzielany jest tylko klientom biznesowym i to z pewnością tylko jeden.