26

Odp: eSIM w modemie

MiG25 napisał/a:

Tylko ja obstawiam , że ten esim to nie jest w modemie ,tylko na płycie laptopa, i zamiast fizycznego połączenia z gniazdem SIM laptop łączy modem z chipem eSIM.
Modem nie wie ,że korzysta z eSIM ,traktuje to jak zwykła SIM, nie umie sam obsługiwać profili eSIM.

Raczej tak nie jest. Rosjanie piszą, w dalszych postach tego wątku, że przekładają taki modem z eSIM do Keenetica po wgraniu eSIM pod Windą w MBIM i przełączają do NCM, także profil z eSIM musi być we flashu modemu.

Zresztą jest komenda AT do sprawdzania czy jest wgrany eSIM, mój modem odpowiada 0 bo nie ma wgranej:

at@nvm:dyn_cps.instance[1].ps_features.esim_present?
0

Jak jest taka to będą i inne do wgrywania, ale chyba narazie nie są znane (robi nimi pewnie sterownik pod Windows w MBIM).

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt EDMA-NSS SNAPSHOT, kernel 6.18.38)
OpenWRT NSS and EDMA-NSS builds for Xiaomi AX3600 (IPQ8071A) by @Payti

27

Nadal interesuje nas jak to zrobić w openwrt bez uciekania się do windowsa i jego mechanizmów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

MiG25 napisał/a:

Stąd przypominam @IceG , że taki chip może być na jego  ZBT Z8102AX wink

Ktos mnie tu ewidentnie podpuszcza abym odkrecil antene od routera, rozebral go i przeprowadzil sledztwo. Jakoś mi się nie widzi aby pan Chinczyk zrobil mi prezent i taki układ umiescil.

@MiG25 gdzie kupiles tego eSIM-a?

Ja juz się gubie.. bo do tej pory bylem przekonany że modem potrafi tylko odczytać karte z pamieci, sam tą pamiecia nie jest.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

29 (edytowany przez MiG25 2024-03-25 11:09:20)

No ale ten sam chińczyk pisze w specyfikacji ,że jest eSIM na ZBT Z8102AX...

Ja kupiłem przez stronę esim.5ber.com  , ale jak komuś się spieszy ,to na allegro już ktoś za 150PLN sprzedaje ( pod tytułem ADAPTER SIM na ESIM  ). Na amazonie też w sumie za 100PLN są... Ale może i tak z Chin wysyłane.

Modem jako taki pamięcią dla eSIMa nie jest , no ale nic nie stoi na przeszkodzie , żeby obok chipa modemu był chip esim ( tak , chińczyk musiałby to dodać) , a nawet może w nowszych już być zintegrowany w chip modemu ( jak producent chipa wpadnie na to ,że to dobry pomysł) ...

@Pyti , to zamawiaj za darmo starter esim w TMobile ( totalnie za darmo na 3 miesiące z nielimitowanym dostępem do netu) , i próbuj go wgrać do tego modemu....

30 (edytowany przez Payti 2024-03-25 11:37:38)

MiG25 napisał/a:

@Payti , to zamawiaj za darmo starter esim w TMobile ( totalnie za darmo na 3 miesiące z nielimitowanym dostępem do netu) , i próbuj go wgrać do tego modemu....

Problem jest taki, że mam tylko adapter USB <-> M.2 Key-B, a żeby przełączyć ten modem do MBIM pod Windą musi pracować w laptopie w slocie M.2  po liniach PCIe a takiego nie mam ;-( (z przejściówką USB to przełączenie do MBIM nie działa).

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Zyxel T56 EX5601-T1 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.85)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt EDMA-NSS SNAPSHOT, kernel 6.18.38)
OpenWRT NSS and EDMA-NSS builds for Xiaomi AX3600 (IPQ8071A) by @Payti

31 (edytowany przez MiG25 2024-04-09 22:06:28)

MiG25 napisał/a:

Zamówiłem właśnie kartę 5ber w wersji premium (koszt 100pln bez kilku groszy z przesylką).
Po wgraniu eSimki na telefonie z ich apką ma się zachowywać jak zwykła sim po przełożeniu do innych urządzeń.
Jakaś alternatywa zawsze jest,  ale to nie o to do końca chodzi.
Przy okazji jakby ktoś zamawiał,  to może użyć mojego kodu 7UJZGB ,podobno wtedy kupujący ma dostać 5%rabatu i ja tez...

Dziś dotarła ta karta...
No i działa jak chcieliśmy , w aplikacji 5ber na telefonie wgrywamy i wybieramy esimki , a po wyjęciu z telefonu i wrzuceniu do innego urządzenia zachowuje się jak zwykła simka.
Właśnie wrzuciłem darmowego esim z TMobile , no i testuję na urządzeniach...

EDIT: Nie znalazłem urządzenia ,które by nie czytało przygotowanej wcześniej karty , działa m.n na takich starociach jak D-Link DWR-953,  Huawei B525 , poprzez MF286D ,LBR20 , kończąc na Zyxel NR5103E , NR7103 , ZTE MC889 , Arcadyan AW1000...

32

MiG25 napisał/a:

Dziś dotarła ta karta...
No i działa jak chcieliśmy , w aplikacji 5ber na telefonie wgrywamy i wybieramy esimki , a po wyjęciu z telefonu i wrzuceniu do innego urządzenia zachowuje się jak zwykła simka.
Właśnie wrzuciłem darmowego esim z TMobile , no i testuję na urządzeniach...

EDIT: Nie znalazłem urządzenia ,które by nie czytało przygotowanej wcześniej karty , działa m.n na takich starociach jak D-Link DWR-953,  Huawei B525 , poprzez MF286D ,LBR20 , kończąc na Zyxel NR5103E , NR7103 , ZTE MC889 , Arcadyan AW1000...

Ciągle to jeszcze działa?

Obawiam sie ze tmobile moze blokowac takie karty eSIM po jakims czasie jak tylko zobaczy że IMEI, na ktorym zostala aktywowana eSIM poczatkowo, zostalo zmienione na IMEI routera/modemu etc

33

Po co ma blokować jak i tak po 3miesiącach to po prostu wyłączy...

Działa ,normalnie tej 5ber z esimem używam ,i to na różnych urządzeniach.

34

MiG25 napisał/a:

Po co ma blokować jak i tak po 3miesiącach to po prostu wyłączy...

Działa ,normalnie tej 5ber z esimem używam ,i to na różnych urządzeniach.

Chciazby dlatego zeby wyeliminowac naduzycia, w ciagu 3 miesiecy to mozna duzo danych przeslac przez siec z czego tmobile na pewno nie bylaby kontent.

Jak dziala no to git.
Dzieki

35 (edytowany przez MiG25 2024-04-24 14:14:38)

Jak bym był faktycznie w zasięgu n78 to mógłbym dużo danych ściągnąć , a tak to tylko testy jak przyjadę do pracy z jakimś routerem , a w domu to LTE o średniej prędkości T-Mobile 20Mbps , więc niewiele można...
W każdym razie z tej karty na pewno nie idzie max non stop , a wręcz przeciwnie , więc raczej w oczy się nie rzucam ,żeby od razu wyłączać smile

Jak przestanie działać wcześniej niż 3 miesiące to na pewno dam znać.

36

Dzieki,

Ostatnia sprawa - jakiej wielkosci jest ta SIM z 5ber? Standard, micro czy nano? czy tez wszystkie 3 rozmiary do wylamania jak komu pasuje?

37

Wszystkie 3 rozmiary do wyłamania jak komu pasuje.

38

Wlasnie patrze ze tmobile od 24.04.2024 skrocil testowanie ich eSIMs z 90 dni na 30 dni.

39

No i trzy miesiące zleciały , dziś eSIMka już się do sieci T-Mobile nie chce zaloogwać.

40

Co potestowałeś to Twoje smile

41

Ta była w telefonie , W tej 5ber jest esimka  na żonę ,także jeszcze z miesiąc potestuję smile

42

Przy okazji, w T-Mobile dało się zamówić na te same dane jeszcze raz e-simkę do testowania za darmo ( no ale zgodnie z obecnym regulaminem już tylko na 30 dni) , także takie cebularstwo....

43

Lekki OT: teltonika zrobiła router z esimem: https://teltonika-networks.com/newsroom … sim-router

Jak wiadomo ich soft bazuje na OpenWrt, ciekawe jak to sobie wymyślili.

44

Witajcie

https://www.ebay.de/itm/116153367713?_s … R97eu5K-ZA

najtansza esim ale trzeba troche pokombinowac bo profil mozna wgrac tylko na kompie lenovo lub poprzez apke z androida ale musi miec root , lub przez czytnik

45

Najtańsza pod warunkiem ,że potrzebujesz 5szt , albo odsprzedasz 4....
No i jak to fizycznie wygląda ? To zwykła karta sim jest , gdzie jak wgramy już profil to używamy tego jak sim ?
Czy to jakiś konkretny czip tylko do lenovo....

46

gl-inet sprzedaje fizyczne karty będące e-simem: https://www.gl-inet.com/solutions/esim/ https://docs.gl-inet.com/router/en/4/tu … t_up_esim/

Można przeczytać jak oni rozwiązali konfigurację w swoim sofcie.

47

Super, tyle czy taka karta sim będzie działać w innych urządzeniach ?  ( załóżmy już z ustawionym wcześniej profilem).

Do skonfigurowania profili potrzebny jest gl-inet ( z tą funkcją) , czy da się go skonfigurować/dodać/usunąć na innym ( choćby apka na smartfonie).

48

Wiem tyle co w w/w opise. Dziś zajrzałem tam przypadkiem i znalazłem info.

49 (edytowany przez JanMaz 2024-11-05 19:31:37)

Cezary napisał/a:

Lekki OT: teltonika zrobiła router z esimem: https://teltonika-networks.com/newsroom … sim-router

Jak wiadomo ich soft bazuje na OpenWrt, ciekawe jak to sobie wymyślili.

Teltonika w kilku modelach routerów montuje modemy, które posiadają chipy eSIM. Jako manager profili eSIM korzysta z lpac https://github.com/estkme-group/lpac

Na githubie widziałem kilka projektów do uruchomienia eSIM na modemach Quectel i Fibocom. Korzystają z lpac + skrypty:
modemy MBIM https://github.com/stich86/lpac-libmbim-wrapper
QMI https://github.com/z3ntu/lpac-libqmi-wrapper
Fibocom FM350 https://github.com/prusa-dev/lpac-fibocom-wrapper

info o innych projektach https://euicc-manual.osmocom.org/docs/l … -solution/

50

MiG25 napisał/a:

No ale ten sam chińczyk pisze w specyfikacji ,że jest eSIM na ZBT Z8102AX...

Ja kupiłem przez stronę esim.5ber.com  , ale jak komuś się spieszy ,to na allegro już ktoś za 150PLN sprzedaje ( pod tytułem ADAPTER SIM na ESIM  ). Na amazonie też w sumie za 100PLN są... Ale może i tak z Chin wysyłane.

Można też kupić przez get5ber.com i dostać zniżkę 10%, tak samo leci prosto od producenta z chin.