1

Temat: Ustawienie VLAN ID w interfejsie graficznym OpWrt 23.05(Cudy WR3000)

To mój pierwszy post dlatego chciałbym przywitać się ze wszystkimi forumowiczami.

Zainstalowałem z obrazu wersje OpWrt 23.05 na routerze Cudy Wr3000. Wszystko zainstalowało się w porządku.

Ponieważ internet mam po światełku od Play wymaganym parametrem do połączenia sie z siecią jest Internetowy VLAN ID na wartość 35. Przeszukałem wszystkie zakładki interfejsu ale nie mogę znaleść tego parametru do ustawienia. Potrzebna pomoc.

2

Odp: Ustawienie VLAN ID w interfejsie graficznym OpWrt 23.05(Cudy WR3000)

Sieć / Interfejsy/ wan / edytuj pole urządzenie, rozwiń listę, na dole masz do wpisane we "własne". wpisujesz tam

wan.35

Zapisujesz, zatwierdzasz itd.
W ten sposób utworzy się tagowany vlan 35 na interfjsie wan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za podpowiedź. Wpisałem wam.35 zapisałem i zatwierdziłem, odczekałem chwilkę i net ruszył. Po lan pełna przepustowość 600/100. Będę konfigurował Wlan. Czy mam na coś zwrócić uwagę. Czy radziłbyś abym obowiązkowo coś ustawił. Zależy mi na mocnym 2.4 bo mam przypisane kamerki.
Mam też na dworze Cudy AP1300 Outdoor i są z WR3000 spięte skrętką. Na stokowym sofcie chodziły w mesh. Da się tu to ustawić i czy do AP1300 też muszę wtedy wgrać OpWrt 23.05?
Jak to poustawiać?

4

Po co ci przy dwóch routerach mesh? O fast roaming pewnie ci chodzi a nie o mesh.

WiFi - jak ustawisz tak będziesz miał, choć możesz HT40 i noscan 1 jak masz dużo sieci w powietrzu.

5

Niestety jestem początkujący i nie operuje komendami tylko korzystam z interfejsu „obrazkowego”. Znalazłem wymuszenie dla 2.4 kanału 40 i go zaznaczyłem. Gdzie wprowadzę parametr „noscan1”?
Jak mogę przejść do terminala żebym mógł operować komendami?

6

Przeczytaj faq na górze tej strony, przez putty jeżeli używasz np. windowsa.

Dlatego właśnie nie powinieneś używać LuCI. noscan 1 własnie ukrywa się pod nazwą "Wymuś tryb 40MHz"

7

Dzięki za pomoc