1

Temat: 5G/LTE Outdoor

Coś polecicie ?
W polu stoi farma fotowoltaiczna i do podglądu kamer ma to być, więc ważny upload

2

Odp: 5G/LTE Outdoor

Sprzęt to mały problem, masz obecnie szeroki wybór.

Idź tam i na najpierw sprawdź jakie zasięgi masz poszczególnych operatorów i ile wyciągasz w speedteście w tym "polu". Bo możesz mieć lte na 2Mbps i tyle z tego będzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo … mp;zoom=15

PLAY z tego co widzę.

szybki google wyrzucił MIKROTIK LHG LTE18 KIT (LHGGM&EG18-EA)?

4

Może być obciążony ten play jak masz dwa na wszystkie okoliczne wioski. O tym modelu mikrotika nic nie wiem - już szybciej chyba na forum bez-kabli co powiedzą. Bo jak mam rozumieć to będzie na zewnątrz wisiało?

5

tak, na zewnątrz. Ile się da wycisnąć tyle będzie. Do samego sterowania farmą też jest net potrzebny.

6

Ja ze swojej strony polecam zyxel nr7101.IP68 ma.

7

Dzięki, polecone też mi  Brovi 5G CPE Max 5 (H352-381) lub pro/ ZTE MC889 Pro, jako że one mają agregacje upload

8

Zwykły MF286D też ma (może mieć jak włączysz), choć on nie jest zewnętrzny ale w puszkę możesz go schować.

9

No tak zapomniałem o naszym poczciwym mf286d. U mnie w jednym miejscu na strychu już 3 rok zasuwa nie straszne mu gorąc ani mróz. W 2 miejscach montowałem do puszki hermetycznej firmy kradex modelu nie pamiętam trzeba sobie pomierzyć i wsadzić. Oczywiście obowiązkowo dławiczki na przewód PG ileś tam.

10

"Oczywiście obowiązkowo dławiczki na przewód PG ileś tam." tzn?

11

Jak wiercisz otwor w takiej puszce i doprowadzasz przewod to trzeba zgodnie z wiedza techniczna dac dlawik co by tam woda nie wnikala.Chyba ze wchodzisz do puszki od strony jej plecow czyli bezposrednio z komina czy tam sciany no to wtedy wiadomo ze obejdzie sie bez

12

ale jak wejdę od dołu to nie lepiej zostawić otwór żeby coś wyleciało jak się np skropli?

13 (edytowany przez smereka 2024-09-12 18:25:06)

Malym wiertelkiem tak nawet kilka ale jak wprowadzisz przewod z wielkiej japy to nalezie tam robactwa i wszelakich owadow .Najlepsze sa mrowki. Wowczas szybko przestaje dzialac wink

14

dobrze wiedzieć, dzięki!