1 (edytowany przez jaca85 2024-09-12 09:13:00)

Temat: Gdzie i jak wlaczyc tryb AP bridge

Czesc!

Z racji, że jestem zielony w tematy konfiguracji routerów (zwłaszcza już z openwrt) to mam pytanie Gdzie i jak sprawdzić tryb pracy i jak go zmienić?
Dostawca sieci konfigurijac mi siec powiedzial, że skonfigurował urzadzenie od światłowodu jako router (od niego mam kabel Lan do xiaomi z openwrt z którego siec sie rozchodzi na dom), ale powiedzial mi, żebym zmienił tryb pracy xiaomi na ap bridge aby np zmienil się tryb NAT na konsoli PS5. Internet w domu mi działa co prawda, ale  gdzie znajdę obecny tryb aby sprawdzic i jak go zmienić (wchodzac do konfiguracji poprzez IP routera xiaomi)?

2

Odp: Gdzie i jak wlaczyc tryb AP bridge

Chodzi zapewne o most bezprzewodowy. Tu masz opisane: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta

Domyślnym trybem pracy routera w OpenWrt jest AP, z natem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki... ale widzę, że poza tym, że router ludzie zachwalają, to chyba nie jest on dla mnie "zwyklego uzytkownika" - bo ja nic z tego nie rozumiem niestety... Tu nakierowaniem/wybraniem opcji (zalogujac się do interfejsu routera wpisując IP w przegladarke) chyba nic nie podolam, bo wszędzie tylko komendy itd.

4

Ale ty nawet nie napisałeś jaki router, więc co i kto ci coś zachwala?

5

Wybacz, teraz zauważyłem, że napisałem tylko xiaomi.
Dokladnie to posiadam: Xiaomi ax3000t.
Myślałem że jak jest openwrt, to wszędzie robi się to w ten sam sposób...

6

OK, wchodzisz w luci w interfejsy, lan, klikasz edycję, zmieniasz adres IP z 192.168.1.1 na jakiś z tej samej klasy co ma główny router, np. 192.168.1.2. Zapisujesz wszystko, podłączasz go kablem z portu lan (lan a nie wan) do lanu głównego routera.

W ustawieniach wyłączasz serwer dhcp na lanie.

I masz głupiego AP. Proste?

7

Teraz tak smile
Dziękuję Ci bardzo...