Temat: Xiaomi AX3000T, "mesh" fast roaming

Witam,
Mam w domu światłowód od orangu z FB 6. Niestesty jego zasięg pozostawia wiele do życzenia.
Chciałbym wyłączyć w nim wifi i kupić dwa routery Xiaomi AX3000T (z chin z odpowiednim oprogramowaniem aby wgrać OpenWrt)
jeden miałby się łączyć po lan z FB i rozgłaszać sieć wifi, a drugi na pół piętrze musiałby by być połączony z nim bezprzewodowo (brak kabla), i wspólnie miały by tworzyć sieć wifi z jednym SSID i działać jak sieć "mesh". Nie wykluczone jest, iż dołoże 3 router i umieszcze go na zewnątrz aby rozsyłać sieć na podwórku.
Podobne rozwiązanie testuje teraz z ZTE T3000 ale sieć easy mesh nie przełącza się w locie (trwa to zbyt długo) i nie ma nigdzie opcji na zmianę tej opcji w oryginalnym oprogramowaniu (brak fast roaming).
Dodam, że budynek jest z lat 90, stropy i dużo ścian nośnych (żelbet), dlatego szukam czegoś z mocnym sygnałem, ściany zewnętrzne, pustak szlakowy, wełna, i dodatkowa warstwa ściany z podwójnej cegły (dlatego rozważam 3 urządzenie na dworze).

Czy jako laik w sieciach, poradzę sobie z konfiguracją OpenWrt? z wgraniem raczej problemu nie będzie:)

2

Odp: Xiaomi AX3000T, "mesh" fast roaming

Jak sobie poradzisz w wgraniem to konfiguracja już będzie z górki. Jak coś to polecam to forum smile

PS. I nie, nie potrzebujesz mesha. Fast roaming jak już, a i tak to zależy od klienta czy się chce przełączyć czy nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Raczej te wszystkie "meshe" producentów mają włączony FT , a do tego potrzebny jest też klient ,który chętnie się przełącza ,więc może się okazać ,że to nie pomoże.
Przykłądowo miałem wcześniej Galaxy S9 , i tam przełączenie na WiFI calling trwało tak ok 3s ,ale bywało ,że przez ok 30s rozmówca mnie nie słyszał ( a ja go słyszałem) i się w tym czasie rozłączał ,bo nie dostawał "werbalnego potwierdzenia". Także przełączenie jak takie było , ale mimo to telefon sobie nie radził.
Mam teraz S21 i jest z tym dużo lepiej , ale i tak przez ok 5s odbiorca mnie nie słyszy przy przełączeniu.

4 (edytowany przez michal.kawaler 2024-09-10 09:39:03)

MiG25 napisał/a:

Raczej te wszystkie "meshe" producentów mają włączony FT , a do tego potrzebny jest też klient ,który chętnie się przełącza ,więc może się okazać ,że to nie pomoże.
Przykłądowo miałem wcześniej Galaxy S9 , i tam przełączenie na WiFI calling trwało tak ok 3s ,ale bywało ,że przez ok 30s rozmówca mnie nie słyszał ( a ja go słyszałem) i się w tym czasie rozłączał ,bo nie dostawał "werbalnego potwierdzenia". Także przełączenie jak takie było , ale mimo to telefon sobie nie radził.
Mam teraz S21 i jest z tym dużo lepiej , ale i tak przez ok 5s odbiorca mnie nie słyszy przy przełączeniu.

Tak, chodzi o klienta,  ale miałem na próbę Mercusys H80x (3pack) i tam przełączanie nie było w ogóle odczuwalne (pingowałem przechodząc pomiędzy pomieszczeniami i czas wzrastał maks o 25ms. Telefon Pixel 8a, a obecnie na ZTE t3000 trwa to znacznie dłużej, widoczne lagi na pingach, czasy skaczą kilkukrotnie.
Mercusys oddane ze względu na słabe zasięgi satelit

Czy nowa pamięć Winbond 25n01kvzeir  w nowszych wersjach ciągle jest nie kompatybilna z OpenWrt?

5 (edytowany przez janusz07 2024-09-10 11:54:33)

Winbond 25n01kvzeir jest kompatybilny z openwrt w snapshot od 13 sierpnia ,a wersja Cezarego od 24 sierpnia.