1

Temat: Banana Pi BPI-R4 akcesoria i wkładki SFP

Dzień dobry.

Z racji że potrzebuję połączyć dwie części sieci domowej światłowodem a główny router zaczął niedomagać, to zamiast nowego routera i konwertera zamierzam kupić właśnie BPI-R4, w związku z tym pytania:
1. Ma ktoś czarną aluminiową obudowę dostępną na Ali Express, jak z temperaturami w środku?
2. Jakie chłodzenie kupić, widzę, że na Ali Express jest aluminiowy radiator z wentylatorkiem PWM i termopadami, ma ktoś? Czy daje radę i nie jest głośny?
3. Jak z kompatybilnością wkładek SFP?

2

Odp: Banana Pi BPI-R4 akcesoria i wkładki SFP

1 Nie ma obudów które można polecić, możesz coś wydrukować wg projektów użytkowników
2 To co pasuje, sam nic nie używam, nakleiłem jakieś dwa przypadkowe i jest OK wink
3 No jak? Działają prawie wszystkie, gigabitowe będą problemem wink

3

Q002 napisał/a:

Dzień dobry.

Z racji że potrzebuję połączyć dwie części sieci domowej światłowodem a główny router zaczął niedomagać, to zamiast nowego routera i konwertera zamierzam kupić właśnie BPI-R4, w związku z tym pytania:
1. Ma ktoś czarną aluminiową obudowę dostępną na Ali Express, jak z temperaturami w środku?
2. Jakie chłodzenie kupić, widzę, że na Ali Express jest aluminiowy radiator z wentylatorkiem PWM i termopadami, ma ktoś? Czy daje radę i nie jest głośny?
3. Jak z kompatybilnością wkładek SFP?

1. Dopiero się pojawiła na ali, poczytaj na forum bpi.
2.albo gotowiec z ali albo rzeźba.
3. Finisair 10 i 1gb, avago 10 i 1gb, ma5671a , 25gb z ali, sfp do rj45 gbit jakie bym nie wsadził to działają, włącznie z miedzianymi dac 10 i 25gb.
Oczywiście na oficjalnym obrazie a nie mocno rozwojowej społecznościowej kompilacji.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Dzięki.

5 (edytowany przez romfir 2024-06-17 13:45:12)

Dzień dobry, czy udało się może komuś z was podłączyć Leox LXT-010S-H z Banana PI BPI-R4?
Po włożeniu wkładki na czystym OpenWrt dioda tego portu SFP szybko miga i w logach nic nie widać.

Na dniach planuje zbudować swoją wersje OpenWrt gdzie pin od Moddef0 tego portu SFP jest podmieniony na jakiś inny (z 26 'zewnętrznych') którym mógłbym manualnie sterować (np przy pomocy innego pinu spiętego z nim)

Coś takiego widziałem było sugerowane na forum banana pi: https://forum.banana-pi.org/t/bpi-r4-and-sfp/16945/132 ale nie widziałem żeby komuś się udało to zrobić hmm

6

Z Rafałem sobie porozmawiaj: https://www.youtube.com/watch?v=IlKq2H1H3-0 on ma i R3 i R4, męczył temat swego czasu dopóki go Netia nie dopadła.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Aktualnie Leox w R4 nie jest rozpoznawany...wcześniej był. Dziś sprawdzałem, coś w kernelu/patchach etc.

8

Jest jakaś opcja żeby uruchomić Leox na R4? Ewentualnie jaka wkładka działa z R4 i uruchomię na niej światłowód od Orange?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

9 (edytowany przez romfir 2024-09-09 23:22:52)

Na masterze sprzed ~3 msc Leox + R4 nie działał, tutaj można znaleźć wątek o podobnych problemach: https://forum.banana-pi.org/t/bpi-r4-and-sfp/16945/164
komuś się podobno udało. Sam w przyszłości planuje się jeszcze pobawić smile  gdzieś mi mignał wątek żeby dodać do samemu zbudowanego kernela quirka który hardkoduje prędkość 2500 ale nie próbowałem jeszcze tego

Obecnie testowo podłączyłem się przez konwereter https://pl.aliexpress.com/item/10050043 … pt=glo2pol i wydaje się że działa (podłączenie tylko na chwilę wieć nie mogę ręczyć za stabilność takiego rozwiązania)

EDIT: Nie zaszkodzi też pewnie poproszenie supportu Leolabs (support@leolabs.pl) o nowszy soft do Leoxa, jakiś czas temu dostałem od nich V3.3.4L6rc1 ale jeszcze nie wrzuciłem

10

Podeślesz mi ten soft?
Co do konwertera to zamawiając Orange zażyczyłem sobie ONT więc jest mi zbędny..

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

11

wysłałem wiadomość na priv z linkiem

12

@RafalB działa Ci na najnowszym buildzie OpenWrt 24.10 w BPi-R4 poprawnie SFP GPON Leox?

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

13

Na najnowszym jeszcze nie sprawdzałem, jednak jakiś tydzień/dwa temu, wkładka nie była wykrywana