Ten poradnik to jest taka ogólna podstawa a nawet przesadne zachwalanie bo wprowadza w błąd nie uwzględniając bolączek AH na słabszych urządzeniach.
W "Ustawienia główne"
zaznacz tylko aktualizacje co 24 godzin
reszty tych 3 nie zaznaczaj a dzienniki i statystyki zostaw domyślnie
Szczególnie nie zaznaczaj bezpieczne przeglądanie (lepiej to zaznaczyć w przeglądarce) bo w AH powoduje znaczny wzrost ms średniego przetwarzania czyli prościej zamula ładowanie stron.
W "Ustawienia DNS"
Na początek wpisz normalne DNSy od Twojego operatora jak nie masz jakiś szybkich innych i nie chcesz się bawić w ipv6 oraz szyfrowanie, bezpieczeństwo po za tym zwykłe DNSy ipv4 są najszybsze.
Oraz zaznacz "równoległe zadania" to też przyspiesza.
odwrotne prywatne resolwery klientów, odznaczone
odwrotne rozpoznawanie IP klientów, odznaczone
Konfiguracja serwera DNS
limit ilościowy ustaw na 0 aby tez przyspieszyć AH
Wyłącz rozwiązywanie adresów IPv6, zaznaczone to też przyspieszy oraz lepiej obsłuży filtry z adresami IPv4
Potem ustawienie TTL: zablokowanej odpowiedzi na 5 minut (wpisujesz w sekundach czyli 300), mini na 1 godzina, max na 24 godziny takie wartości wydają mi się najbardziej uniwersalne i rozsądne u mnie się sprawdzają. Rozmiaru pamięci tu już musisz sam pod siebie ocenić ile Ci potrzeba, w uproszczonym, skrócie: patrzysz ile masz max zapytań DNS na 24 godziny w statystykach, pewnie przeważnie większość to będzie to A (na IPv4) czyli średnio 32bity razy ilość zapytań razy dwa do zapasu, jak za mało będzie te 4Mb ustawione standardowo to podnosisz z tym ze do sieci domowej więcej niż 32Mb (wpisujesz tam w bajtach) bym nie dawał bo to nie ma sensu. I zaznacz optymistyczne buforowanie. Z czasem najczęściej odwiedzane witryny zobaczysz ze przyspieszą ładowanie.
W ustawieniach klienta możesz podpisać każdego klienta i ustawiać indywidulanie.
No i co do Filtrów, ilość rekordów zależy od ilości RAMu.
Jakie listy wybierzesz zależy od Cb jaki Ci pasować będą ja stawiam na jedną dobrą listę anty reklamową i przeciw śledzeniu, potem bawię się w białe listy wyjątków a po czasie będzie reszta mniejszych z kategorii bezpieczeństwo ale tak by nie doprowadzić do zapchania RAMu w czasie aktualizacji list, wspominałem o tym problemie wielokrotnie tu trzeba patrzeć na ilość rekordów pod dane urządzenie ile ma wolnego RAMu.
To tak na szybko ustawienie optymalizacji AH pod szybkość działania