1 (edytowany przez ziom888 2011-11-13 17:23:45)

Temat: Udostepnienie internetu z wifi do router(a)/Aktualizacja spadek tran.

Witam
Mam nietypowe zapytanie czy jest to możliwe żeby udostępnić internet z wifi do routera z oprogramowaniem Gargoyle,a mianowicie komputer 1-łączy się poprzez wifi (internet jest od znajomego,który mieszka w innej klatce niż ja)więc ja mam internet i teraz chciałbym mieć internet w 2 komputerze  który jest w innym pokoju i już nie łapie zasięgu wifi od znajomego dlatego chciałbym jakoś to z mojego komputera puścić do mojego router(a)aby był internet w tym drugim kompie czy to jest wykonalne ?
Mam nadzieje,że dobrze to opisałem jak coś nie zrozumiałe to proszę pisać
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

2

Odp: Udostepnienie internetu z wifi do router(a)/Aktualizacja spadek tran.

Zrób wireless bridge/repeater. Jest taka opcja w konfiguracji gargoyle. Gateway to adres ip routera kolegi. Ty będziesz musiał zmienić ip swojego routera na inne z tej samej klasy. Tzn jesli ip kolegi to 192.168.1.1 to twoje powinno być np 192.168.1.2 lub inne ale z puli 192.168.1.X

3

@ziom888: na eko.one.pl masz link do tego. Najpierw szukaj potem pytaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

@Cezary nie wiedziałem,że ten sposób może posłużyć co jest opisany na tej stronie co podałeś,lecz pomimo wszystkiego coś muszę źle robić ponieważ internetu nie ma na 2 kompie,a więc tak w adres
bridge ip:wpisałem ip 192.168.1.10
maska podsieci bez zmian zaś adres ip gateway wpisałem adres (kolegi) czyli 19.168.1.1
Repeater włączony.
Połączenie ssid wpisałem nazwę tzn wybrałem nazwę routera (kolegi).
Jeszcze zmieniałem port ethernet wan: połączony z lan i wybierałem też tą drugą opcje wyłączenia i nic.

5

Standardowo - zakładka ogólne i zobacz czy jest połaczenie z drugim ip.

Potem z komputera:
- czy masz adres ip przypisany prawidłowy?
- ping na 192.168.1.10 jest?
- ping na 192.168.1.1 jest?
- ping na 8.8.8.8 jest?
- ping na eko.one.pl jest?

6

Witam Ponownie
Znalazłem już winowajce tego problemu był zbyt słaby zasięg pomiędzy moim routerem,a kolegi.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

7

Witam
Jednak chyba potrzebuje dalszej pomocy coś się zrobiło nagle po kilku dniach zauważyłem drastyczny spadek transferu.
Nawet jeśli jestem sam podłączony do sieci wcześniej transfer sięgał min. 45X-586kb teraz ledwie co do 100 kb dochodzi czy to wina internetu czy ustawień dodam jeszcze,że w Gargoyle sieć przy skanowaniu wynosiła w porywach od 44-46%.
Zamieszczam ss jak to wygląda.

http://img402.imageshack.us/img402/5616/status2back.jpg

8

A czasami nie pojawiło sie w eterze coś nowego na tym samym kanale?

9 (edytowany przez ziom888 2011-11-13 18:53:45)

Dokładnie to nic nowego się nie pojawiło sprawdzałem w programie inSSIDer i tylko ja miałem kanał 13 i też próbowałem zmieniać na 3 bo tylko te 2 kanały najlepiej śmigają.A może to być wina tego,że jak jestem połączony z SSID Bridge:np.Tp-link i Rozgłaszane SSID:dałem inną nazwę ?
Ps.Zazwyczaj to inne sieci to mają kanały 6 i 11
Ps2.Od samego początku też miałem ustawiony kanał na 13 i szło bardzo dobrze i nie wiem dlaczego tak nagle spadł drastycznie transfer.
Ps3.Na routerze Tp-link -WR340G przez którego łącze się przez ten mostek połączony z routerem tp-link wr 740 n z oprogramowaniem Gargoyle jakby nie mówiąc to router wr340g nie ma przycięcia pasma,żeby spadł tak nagle transfer.

10 (edytowany przez ziom888 2011-11-14 13:27:27)

Odpaliłem tryb failsafe i dałem data erase czyli przywrócenie ustawień i dla pewności sformatowałem kompa.
Po dalszej analizie przeszedłem na gołym,że prawie windowsie czyli bez firewalli i antywirusów dałem test na noc.gts.pl transfer był pewny jak być powinien,ale później jak dałem jakieś programy z użyciem p2p nagły spadek transferu jest po mimo,że np.utorrent ,który w uttorencie w testach transfer jest też całkowity,lecz po włączonym ściaganiu i mimo daniu małego uploadu wysyłania nie ważne ile seedów i peerów i  różne to były pliki nie osiągały pełnego transferu,więc dałem połączenie tylko po wifi czyli bez połączenia routera wr740n z oprogramowaniem gargoyle i wszystko było w normie,więc coś jest nie tak w routerze może to dlatego,że przy połączeniu bridge/repeater nie ma opcji do włączenia Upnp