Odp: Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Nawiązując do nowszej wersji flash, czy udało się komuś z Was wgrać nowszą wersję? Dzisiaj zaczynam zabawę z tym modemem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nawiązując do nowszej wersji flash, czy udało się komuś z Was wgrać nowszą wersję? Dzisiaj zaczynam zabawę z tym modemem.
@JanMaz
Nie, nie do końca. Na OpenWRT dużo więcej działam/kombinuję z racji, że takie jest docelowe wykorzystanie.
Do laptopa podpinałem głównie po to by sprawdzić działanie, nie męczyłem jednak takiej konfiguracji przez dłuższy czas, więc czy jest bardziej stabilne, nie wiem. Dwa, że z laptopem nie uwzględniam/łem przemieszczania się, co jak widzę jest czasami tym problematycznym punktem, który powoduje utratę internetu na routerze.
W przypadku routera na OpenWRT i tego mojego adaptera, połączenie potrafi być jak najbardziej stabilne, przy ciągłym pobieraniu rzędu 200Mbps, natomiast czasami wystarczy, że poruszę router, albo ten adapter i nagle internet się traci. Wygląda to tak jakby coś się faktycznie rozłączało, jednakże na tą chwilę nie udało mi się ustalić co bezpośrednio to powoduje. Próbowałem na różnych kablach USB między adapterem, a routerem, różne kable zasilające tak adapter jak i router oraz różne źródła zasilania. Jednakże co ciekawe "fizycznie" nic nie wskazuje problemu utraty połączenia, router dalej ma dostępny modem na ttyUSB1 (mogę dalej wysyłać komendy AT), zasilanie też wszędzie jest.
Najbliższy jestem temu, że to port USB-A albo w routerze, albo w adapterze jest temu winny.
A co do wcześniejszej utraty internetu pod obciążeniem tj. speedtesty to na "pewniejszym" źródle zasilania się to nie dzieje.
Wybrałem ten konkretny adapter USB z racji na wyjścia 5V na wentylator. Ten, o którym piszesz niestety jest zamkniętą puszką i trudno będzie ją schłodzić, o czym z resztą jest sporo komentarzy np. na Amazonie.
Początkowo też brałem pod uwagę łączenie adaptera z routerem czy też laptopem jednym kablem USB, jako wygodną opcje, bo połączy się tak i laptop jak i router z gniazdem USB. Jak się niestety okazuje to nie zdaje egzaminu.
Zamówiłem więc z Amazona ten adapter, o którym wspomniałeś. Port Ethernet na tą chwilę wydaje mi się pewniejszym stabilniejszym rozwiązaniem wersus USB, a po USB też można go spiąć. Potestuje, zobaczę jak to się sprawdzi, najwyżej zrobię zwrot. Martwi mnie jedynie kwestia chłodzenia.
Nawiązując do nowszej wersji flash, czy udało się komuś z Was go zainstalować? Dzisiaj zaczynam zabawę z tym modemem.
4pda na razie pomijałem, więc jeszcze nie. Zobaczę jak się będzie u mnie ten modem/moja konfiguracja zachowywała na innym adapterze USB/LAN, jeżeli tam też będą problemy to wtedy rozważę flashowanie.
@JanMaz - co do zasięgu, to bezpośrednio w okolicy BTSa max uzyskałem na tym adapterze/antenach 51%. Może inne anteny dałyby lepszy efekt, natomiast przy tych 31-34% nie zaobserwowałem od tej strony problemów ze stabilnością/jakością połączenia. Nie twierdzę jednak, że nie może być to problemem.
Zobaczę jak wyjdzie z tym drugim adapterem Waveshare, czy zasięg/moc sygnału się jakkolwiek zmieni. Dojdzie w sobotę.
@JanMaz
Nie, nie do końca. Na OpenWRT dużo więcej działam/kombinuję z racji, że takie jest docelowe wykorzystanie.
Do laptopa podpinałem głównie po to by sprawdzić działanie, nie męczyłem jednak takiej konfiguracji przez dłuższy czas, więc czy jest bardziej stabilne, nie wiem. Dwa, że z laptopem nie uwzględniam/łem przemieszczania się, co jak widzę jest czasami tym problematycznym punktem, który powoduje utratę internetu na routerze.
Chodziło mi o to, żeby zrobić krótki test porównawczy OpenWRT vs Windows. Test po 10 minut z obciążeniem i poruszaniem.
W przypadku routera na OpenWRT i tego mojego adaptera, połączenie potrafi być jak najbardziej stabilne, przy ciągłym pobieraniu rzędu 200Mbps, natomiast czasami wystarczy, że poruszę router, albo ten adapter i nagle internet się traci. Wygląda to tak jakby coś się faktycznie rozłączało, jednakże na tą chwilę nie udało mi się ustalić co bezpośrednio to powoduje. Próbowałem na różnych kablach USB między adapterem, a routerem, różne kable zasilające tak adapter jak i router oraz różne źródła zasilania. Jednakże co ciekawe "fizycznie" nic nie wskazuje problemu utraty połączenia, router dalej ma dostępny modem na ttyUSB1 (mogę dalej wysyłać komendy AT), zasilanie też wszędzie jest.
pokaż dmesg i logread
Wybrałem ten konkretny adapter USB z racji na wyjścia 5V na wentylator. Ten, o którym piszesz niestety jest zamkniętą puszką i trudno będzie ją schłodzić, o czym z resztą jest sporo komentarzy np. na Amazonie.
Adapter Waveshark 5G M.2 to Gigabit Ethernet Converter, 5G M.2 to USB3.1, Aluminum Alloy Case, ... jest bardzo mały, mało miejsca na chłodzenie modemu. Można zrobić "kanapkę" na modemie. Termopad, na to gładki kawałem aluminium, termopad, żeby odprowadzał ciepło na obudowę adaptera. Dodatkowo, do zewnętrznej powierzchni ścianki adaptera można przykleić radiator.
Zamówiłem więc z Amazona ten adapter, o którym wspomniałeś. Port Ethernet na tą chwilę wydaje mi się pewniejszym stabilniejszym rozwiązaniem wersus USB, a po USB też można go spiąć. Potestuje, zobaczę jak to się sprawdzi, najwyżej zrobię zwrot. Martwi mnie jedynie kwestia chłodzenia.
Na routerze GL-MT3000, może zadziała na jednym dobrym kablu USB "Y" z dodatkowym zasilaniem przez zasilacz USB lub powerbank.
W adapterach modem Fibocom FM350 działa tylko po USB.
Inne wybrane modemy mogą działać przez port Ethernet.
instrukcja https://www.waveshare.com/wiki/5G_M.2_T … nstruction
Testowałem modem, który właśnie do mnie dotarł. Korzystam z tej przejściówki:
https://www.waveshare.com/product/iot-c … -b-key.htm i muszę przyznać, że zasięg blisko BTSa jest wyjątkowo słaby bo w okolicach 50%. Na ‘zadupiu’ to już w ogóle spada do 25-26%, gdzie Huawei B535 pokazuje cztery kreski.
Sprawdzałem zarówno na Windowsie (gotowy skrypt), jak również pod Linuxem (komendami AT) i niby jest agregacja, aczkolwiek bardzo często się przełącza.
Nie wiem, może da się włączyć większe wzmocnienie sygnału, albo po prostu te antenki są słabej jakości.
Próbuje skonfigurować RBPi 5 z OpenWRT do działania z FM350, aczkolwiek podczas przesyłania niektórych komend AT, urządzenie tak jakby restartuje się. Używam do tego picocom.
Może robię coś źle, może to kwestia paczek?
Czy może ktoś podesłać jakie paczki USB ma zainstalowane (opkg list-installed | grep usb)
Próbowałem używać paczki luci-proto-fm350 oraz fm350-modem i tam podobnie. Wskazuję /dev/ttyUSB4 rozwiązany zostaje adres IP i połączenie działa przez chwilę, po czym /dev/ttyUSB4, ani żaden inny nie jest przez kilkanaście sekund w ogóle dostępny
Patrz logi, jeżeli masz rozłączenie na magistrali USB to zwykle jest to spowodowane problemem z zasilaniem.
Patrz logi, jeżeli masz rozłączenie na magistrali USB to zwykle jest to spowodowane problemem z zasilaniem.
W logach dmesg widziałem coś takiego: “Over-current change”
Czasami po prostu nagle disconnected i brak jakiegoś kontekstu wskazującego na przyczynę problemu.
Faktycznie to wygląda na problem z zasilaniem. W ramach testów podłączyłem też dodatkowy zasilacz, lecz to na nic się zdało - prawdopodobnie Malina wysyła jakiś sygnał powodujący restart modemu.
Jak masz modem podłączony do Rpi5? Przez jakiego hat'a czy przez adapter na usb?
Modem mam podłączony przez adapter USB, ale tam jest taki podwójny kabel, do którego można oddać oddzielne zasilanie
Podaj oczywiście, bo modem przy złych warunkach to i parę amperów może pobierać.
Postawiłem OpenWRT na platformie x86 (Dell Wyse 5070) i teraz wszystko działa jak powinno. Od kilkunastu godzin, nic nie zrywa połączenia.
Podczas większego obciążenia modem włącza agregacje dla 4 pasm.
Jedynie co mnie martwi to syczenie dobiegające z modemu, ale widocznie ten model tak ma.
Albo tak ma , albo to oznaka wylanych elektrolitów wokół przetwornicy...
Jesteś w zasięgu 5G ?
Niestety, ale jeszcze z prawdziwym 5G nie testowałem. Teraz wyciągam max 190Mb/s DL 30 UL
Jako że zepsułem swój T99W175, więc do momentu kiedy go nie naprawię albo wyrzucę, pora zepsuć kolejny sprzęt. Kiedy chcę zainstalować kmod-mtk-7xx, od razu wywala mi do trybu recovery. BananaPI oraz goły openwrt.
Próbowałem zrobić opkg z -V oraz wyświetlić cat /proc/kmsg ale za wiele info tam nie ma.
7>[ 558.864750] mtk_t7xx 0003:01:00.0: assign IRQ: got 112
<6>[ 558.869903] mtk_t7xx 0003:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
<7>[ 558.876004] mtk_t7xx 0003:01:00.0: enabling bus masteringNo i potem znowu recovery.
Na aliexpress modemy FM350 występują co najmniej w 4 wersjach. Są opisywane pod konkretne modele notebooków + są wersje z eSIM. No i są jeszcze FM350 ale tylko do 4G. Czy jeśli chciałbym popróbować je np. w adapterze waveshare (do USB3) to ma to znaczenie, którą wersję sobie kupię? Są jeszcze te z allegro od chińskich sprzedawców, najtańszy za około 100 zł. Z tym mam największy opór. Nie wiem co wybrać.
Ogólnie mam problem z operatorem. Mam modem ZTE 889 (wybrałem go po lekturze posta na tym forum), który za nic nie widzi sieci 5G (ani na paśmie N1 ani N78). Tylko LTE+ (3 pasma). Zwykły telefon w tym samym miejscu łapie pełny zasięg 5G (n78) i mam na nim transfery do 650 Mb. Chciałem przetestować po taniości inne sprzęty i przy okazji coś tam w openwrt pogrzebać dla zabawy.
Nie wiem dlaczego sugerowałeś się jakimś postem na tym forum, jak tu rozmawiamy o OpenWrt, a OpenWrt nie działa (oficjalnie) na ZTE889...
Pytanie było o fibocoma.
Reszta nie ważna. Szukam taniego modemu 5G żeby sprawdzić co bardziej nie działa w mojej lokalizacji.
A post to ten https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23173
Modem działa jako most (czy tam bardziej proteza mostu) wpięty do routera z openwrt. Właściwie to skusiło mnie tylko złącze 2.5 GbE.
Nie wiem dlaczego sugerowałeś się jakimś postem na tym forum, jak tu rozmawiamy o OpenWrt, a OpenWrt nie działa (oficjalnie) na ZTE889...
Chyba , że MC889 połączony kablem USB do sprzętu OpenWRT ![]()
Wtedy działa jako karta sieciowa...
Jeśli na telefonie jest na pewno 5G z N78 , to jedynym wytłumaczeniem ,że w MC889 byłoby ,że w web jest to pasmo zablokowane , albo w ogóle ustawione LTE ....
Witam,
Kupiłem:
Modem FM350-GL-16 https://allegro.pl/oferta/karta-sieciow … 6080463272
Konwerter 5G M.2 to Gigabit Ethernet Converter https://www.waveshare.com/5g-m.2-to-gigabit-eth.htm
Podłączam do D-Team Newifi D2 na
OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r24111-5332351821
i dostaję coś takiego w dzienniku systemowym (modem włożony do konwertera):
Sun Nov 3 12:19:00 2024 kern.info kernel: [ 2664.484964] usb 1-1: new high-speed USB device number 4 using xhci-mtk
Sun Nov 3 12:19:00 2024 kern.info kernel: [ 2664.768992] cdc_acm 1-1:1.0: ttyACM0: USB ACM device
Sun Nov 3 12:19:01 2024 kern.info kernel: [ 2665.712415] usb 1-1: USB disconnect, device number 4
Sun Nov 3 12:19:01 2024 kern.err kernel: [ 2665.722588] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: drop_ep_quirk high-speed ep3in intr, mpkt:64, interval:16/4096ms
lsusb zwraca:
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux 5.15.167 xhci-hcd xHCI Host Controller
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux 5.15.167 xhci-hcd xHCI Host Controller
Jak wyciągnę modem z konwertera nic nie dostaje w dzienniku.
Karta różni się trochę od tej na zdjęciu z aukcji bo ma możliwość podłączenia tylko dwóch anten.
Jak podłączam pod lapka z Windows 8.1 niby coś znajduje , ale żaden port COM się nie pokazuje.
Podłączam też pod Unraid na komputerku z i też dostaje:
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager usb_add MediaTek_MT65xx_Preloader /dev/bus/usb/003/023 003 023
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Add device with more than one interface & connect serial .
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Autoconnect No Mapping found MediaTek_MT65xx_Preloader /dev/bus/usb/003/023 003 023 port 3-5.1.1
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager tty_add MediaTek_MT65xx_Preloader /dev/ttyACM0
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Processing tty attach MediaTek_MT65xx_Preloader /dev/ttyACM0 003 023
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Add device with more than one interface & connect serial 1 1.
Nov 3 12:37:42 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Autoconnect No Mapping found MediaTek_MT65xx_Preloader /dev/ttyACM0 003 023 port 3-5.1.1
Nov 3 12:37:43 Tower kernel: usb 3-5.1.1: USB disconnect, device number 23
Nov 3 12:37:43 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager usb_remove MediaTek_MT65xx_Preloader /dev/bus/usb/003/023 003 023
Nov 3 12:37:43 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Device Match 003/023 vm: 003 023
Nov 3 12:37:43 Tower usb_manager: Info: rc.usb_manager Removed 003/023 vm: nostate 003 023
Próbowałem 3 różnych kabli - jeden z zestawu od konwertera, 2 od telefonów.
I teraz nie wiem co jest zwalone modem czy konwerter.
Podłączasz przez usb, więc ta obudowa to tylko kabelki + przetwornica do zasilania. Na 90% raczej modem sprawia problem.
Na początek zasil go oddzielnie dobrze wydajnym prądowo zasilaczem i zobacz co będzie.
Ale to jest konwerter M.2 do Ethernet... więc dlaczego miałbyś mieć coś na USB ?
Łączy się albo przez usb albo gigabitem.
Podłączałem tylko USB oraz USB + podłączony zasilacz z kompletu.
Nawet wyciągałem zworkę.
Efekt ten sam.
No ale coś tym musi sterować i decydować o tym .... Coś co jest z tym kompatybilne , a na liście urządzeń kompatybilnych są co najwyżej FM160 , ale nie ma FM350...
EDIT: FM160 ,czyli Snapdragon , a FM350 to Mediatek
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc