Temat: Openwrt dla poczatkujacego

Hej,

Od razu uprzedze ze spodziewam sie ze takich tematow moglo byc kilka, przejrzalem lupke, sprawdzilem tez post przypiety i nie moglem nigdzie znalezc to co mnie interesuje. Moze jeszcze nie znam slownictwa w tym wiec moze to tez byc powod.

Wczoraj przyjechal do mnie xiaomi ax3000t, wrzucony openwrt od Cezarego. Teraz chcialbym go ustawic tak by byl jak najoptymalniejszy, ale pogubilem sie w tym.

Aktualna sytuacja:
- router z vectry - brak dostepu do niego.
- router z xiaomi chcialbym miec na antresoli i powielic tam siec z vectry (vectra ma osobno 2.4G oraz 5G). Ktos podpowie jak dla glupiego jak to zrobic?

Przyszly sytuacja:
Za 3 miesiace bede sie przeprowadzal do nowego domu, tam chcialbym juz od razu zeby dostawca postawil mi router w opcji bridge i zamowie jeszcze jeden router ax3000t i ustawie je w jednej sieci. Ale tez nie wiem jak to zrobic big_smile

Za wszelka pomoc dzieki.

2

Odp: Openwrt dla poczatkujacego

Tak się robi głupiego ap: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady

Też ma vecrtę i tryb bridge możesz sobie z panelu klienta wyklikać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tak się robi głupiego ap: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady

Też ma vecrtę i tryb bridge możesz sobie z panelu klienta wyklikać.

Znalazlem na openwrt instrukcje jak zrobic to przez LuCi interfejs, troche dla mnie to przyjazniejsze by wlasnie tak zrobic.

Co do vectry to nie moge. Juz sie z tym na pepperze z ludzmi klocilem i wklejalem im screeny. Nie mam opcji sterowania routerem zdalnie. Taka umowa / router.

Co do ustawien routera. Mozna jakos lekko go podkrecic? Dodatkowo jeszcze musze znalezc info o tym jak rozdzielic siec 5 i 2.4 na dwie osobne sieci, bo tak ma glowny router vectry.

4

Co chcesz "lekko podkręcać"?

W jakim sensie chcesz to rozdzielić? Bo router vectry i tak jedzie na jednym lanie. Chyba że chcesz inne ssid to po prostu sobie to zmień w luci.

5

Cezary napisał/a:

Co chcesz "lekko podkręcać"?

W jakim sensie chcesz to rozdzielić? Bo router vectry i tak jedzie na jednym lanie. Chyba że chcesz inne ssid to po prostu sobie to zmień w luci.

Czyli najlepiej jest ustawic domyslne ustawienia na tym openwrt?

6

No nie , trzeba choćby nazwy ssid i hasła pozmieniać ...

7

Domyślnie openwrt nie ma haseł i nazwę ssid ma jaką ma (openwrt) a to należało by zmenić. Ustawić także kanały, szerokość pasma, ustawić hasło.

8

MiG25 napisał/a:

No nie , trzeba choćby nazwy ssid i hasła pozmieniać ...

Takie rzeczy to wiem, to juz zrobilem. Chodzilo mi ogolnie o reszte. Jest tam tyle ustawien ze nie ogarniam. Kanaly oraz szerokosc pasma tez raczej nie zmienilem, ni do konca wiem ktory najlepiej ustawic.

9

Kanał - ten który masz wolny lub na którym masz najmniej sieci i są na słabym sygnale.
Szerokość 20MHz dla 2.4 oraz 80 dla 5GHz. Na początek  wystarczy.

10 (edytowany przez kermirz 2024-09-04 08:11:29)

Cezary napisał/a:

Kanał - ten który masz wolny lub na którym masz najmniej sieci i są na słabym sygnale.

To jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzic na jakich kanalach mam sieci w okolicy?
Edit. Ok widze ze na macbooku jest wbudowana aplikacja do tego. Sprawdze w domu. dzieki wielkie za info.

11

W luci jest też takie coś do wyświetlania sieci.

Na 2.4 możesz ustawić 40MHz, ale zwykle będziesz wtedy zakłócał inne sieci i musisz ustawić wymuszenie tego jeżeli są inne sieci w powietrzu.

12

kermirz napisał/a:
Cezary napisał/a:

To jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzic na jakich kanalach mam sieci w okolicy?
Edit. Ok widze ze na macbooku jest wbudowana aplikacja do tego. Sprawdze w domu. dzieki wielkie za info.

Wygodnie i mobilnie możesz też użyć aplikacji Androidowej WiFi Analyzer (https://github.com/VREMSoftwareDevelopment/WiFiAnalyzer).

13

Cezary napisał/a:

W luci jest też takie coś do wyświetlania sieci.

Na 2.4 możesz ustawić 40MHz, ale zwykle będziesz wtedy zakłócał inne sieci i musisz ustawić wymuszenie tego jeżeli są inne sieci w powietrzu.

A jestes w stanie podpowiedziec jak w interfejsie LuCi skonfigurowac glupiego AP? Jeszcze nie wiem do konca jak sie polaczyc z routerem poprzez komendy na macos :X

14

Tak samo, odpowiedniego klienta najdziesz w sklepie appla.

Luci - nie, zbyt skomplikowane jest podawanie i zaznaczanie opcji które trzeba ustawić.

15

Cezary napisał/a:

Tak samo, odpowiedniego klienta najdziesz w sklepie appla.

Luci - nie, zbyt skomplikowane jest podawanie i zaznaczanie opcji które trzeba ustawić.

Polecisz jakiegos klienta?

16

Do maca? Chcesz graficznie to np. terminus, ale mac ma normalnie w terminalu klienta ssh.