1

Temat: OpenWRT na stary router

Witam serdecznie,

Rozmiar OpenWRT rośnie istotnie z każdą wersją co odbija się nie tylko na wielkości obrazów ale także na zużyciu pamięci.  Dlatego zastanawiam się czy w przypadku starszego routera (WR1043ND) jest sens pchać się w najnowsze wersje. To co dla mnie jest jakoś tam istotne to przepustowość. Wiem że nowsze wersje są lepiej zoptymalizowane. Tylko czy wymaga to instalacji najnowszej czy może jednak pozostać przy czymś starszym? Ma ktoś jakieś rozeznanie?

TPLink MR3420v2 + Huawei E3131s-2 + attitude_adjustment/12.09
TPLink WR1043NDv2 + barrier_breaker/14.07

2

Odp: OpenWRT na stary router

Nowsze wersje potrzebują więcej ramu. Jeżeli to ma być tylko podstawowy router to pozostań w jakimś w miarę aktualnym starszym wydaniu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez spamsool 2024-08-30 09:50:59)

Ja ciągle używam jako Access Point z roamingiem najnowszej wersji OpenWRT 23.05.4 na TP-Link TL-WDR4300 który sprzętowo jest prawie odpowiednikiem 1043v2 i wszystko działa bez najmniejszych problemów. Jedyny minus to 8MB flash więc trzeba uważać co się instaluje - ja po prostu buduję swoje własne obrazy na ten model automatem na stronie https://firmware-selector.openwrt.org/ - wywalam ca-bundle (tylko jak naprawdę musze bo wtedy musisz zmienic https na http w żrodłach opkg) , wszystko z ppp (ppp ppp-mod-pppoe), ipv6 (odhcp6c odhcpd-ipv6only), zmieniam wpad-basic-mbedtls na wpad-mbedtls, dodaję luci i luci-app-usteer i dostaję obraż gdzie wciąż mam sporo miejsca na różne różności - ale najlepiej sobi je wbudować w obraz od razu jak wiesz że potrzebujesz to zajmą mniej miejsca.
Możesz użyć też bardzo dobrych obrazów od Cezarego ale tam będzie mniej wolnego miejsca niestety - ale jeżeli chcesz tylko wszystko ustawić i zapomnieć to też będzie działało.

Działa stabilnie i bezproblemowo. RAM to nie problem jeśli jest 64MB, problem jest tylko z 32MB obecnie.

OpenWrt 23.05.4, r24012-d8dd03c46f
-----------------------------------------------------
| Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1                   
| Uptime: 3d, 00:46:41                                     
| Load: 0.00 0.01 0.01                                     
| Flash: total: 1.6MB, free: 1.3MB, used: 18%

4

Jakieś konkretne sugestie co do wersji?

5 (edytowany przez spamsool 2024-08-30 09:49:02)

pld napisał/a:

Jakieś konkretne sugestie co do wersji?

Jeśli chcesz mieć intefrejs LuCi to zbuduj na stronie obraz 23.05.4 z tymi pakietami (ewentualnie dodaj sobie coś jak bardzo potrzebujesz):

base-files ca-bundle busybox dnsmasq dropbear firewall4 fstools kmod-ath9k kmod-gpio-button-hotplug kmod-nft-offload kmod-usb-ledtrig-usbport kmod-usb2 libc libgcc libustream-mbedtls logd luci mtd netifd nftables opkg procd procd-seccomp procd-ujail swconfig uboot-envtools uci uclient-fetch urandom-seed urngd wpad-mbedtls usteer luci-app-usteer

Możesz probować też wersji 22.03.7 ale to ostatnia wersja 22.x i już nie będzie więcej żadnych poprawek w tym bezpieczeństwa.

6

Jak nie używacie us to także kmod-usb-ledtrig-usbport kmod-usb2 - zmniejszy to użycie ramu.

7

Cezary napisał/a:

Nowsze wersje potrzebują więcej ramu. Jeżeli to ma być tylko podstawowy router to pozostań w jakimś w miarę aktualnym starszym wydaniu.

Obciążenie ram właśnie mnie martwi (flash sobie wymienię). Będzie tam kilka dodatkowych rzeczy ale mało używanych (niemniej koniecznych). Na co dzień to głownie routing.

A jaka wersje byś sugerował?

8

Powiedzmy że 21x jeżeli nic nie potrzebujesz i sam to będziesz utrzymywał. Bo to oczywiście nie jest już dawno wspierane, ale nie ma różnych fancy rzeczy które zwiększają obrazy w ostatnich wydaniach.

9

ok thx

10

Poeksperymentowałem trochę i jeśli chodzi o starsze wersje to warto rozważyć 21x lub 22x. Zaleta 22 jest taka że tam już jest tylko nftable, trochę czyściej.

Tak czy inaczej zmusiło mnie do kompilacji i tu pytanie jak skompilować zupełnie bez IPv6? Da się to jakoś względnie prosto zrobić czy to jakaś większa zabawa? W make menuconfig nie widzę nic sensownego, pakiety dotyczące IPv6 (np. kmod-nf-conntrack6) generalnie nie dają się odznaczyć.

11

pld napisał/a:

Poeksperymentowałem trochę i jeśli chodzi o starsze wersje to warto rozważyć 21x lub 22x. Zaleta 22 jest taka że tam już jest tylko nftable, trochę czyściej.

Tak czy inaczej zmusiło mnie do kompilacji i tu pytanie jak skompilować zupełnie bez IPv6? Da się to jakoś względnie prosto zrobić czy to jakaś większa zabawa? W make menuconfig nie widzę nic sensownego, pakiety dotyczące IPv6 (np. kmod-nf-conntrack6) generalnie nie dają się odznaczyć.

Czy nie lepiej kupić inny używany router?
Kiedyś kupiłem nówkę sztukę ze sklepu MR3420 v2 za 120 zł, a później używanego Archera C7 v5 za 50 zł.

12

@pld:

CONFIG_IPV6 odznacz z konfiga.
CONFIG_BUSYBOX_CONFIG_FEATURE_IPV6 itd.

W praktyce - po prostu nie kompiluj pakietów od ipv6 (odhcpc, odhcpd), bo niektóre wariują jak wyłączysz globalnie ipv6 a one nie potrafią tego zrobić. Takie rzeczy jak conntrack6 muszą wtedy zostać, bo zależności je trzymają.