Temat: Play Box Net Router HFC - tryb bridge
Cześć,
piszę w tym dziale bo w sumie nie jestem pewien czy temat będzie pasował gdziekolwiek indziej.
Sytuacja jest taka - w domu jednorodzinnym mam podciągnięty światłowód + BOOSTRAL 711 358ML C161 O i z tego przewodem koncentrycznym do routera Play i dalej LAN. Wcześniej, na praktycznie tym samym setupie, miałem łącze od UPC - różnica jest tylko w tym, że teraz zamiast białego kanciastego dostałem czarny owalny router.
I do sedna: zmęczony zachowaniem routera od Play chciałem go przestawić w tryb bridge i urzędować z własnym routerem z OpenWRT na pokładzie. Niestety każda próba zmiany trybu pracy routera od Play z 'router' na 'most' kończy się jedynie restartem urządzenia bez zmiany pracy jego trybu.
Postanowiłem skontaktować się BOK - coś mi świtało, że kilka lat temu w UPC też trzeba było poprosić o umożliwienie/włączenie tej opcji. BOK odpowiedział dosłownie tak: "Tryb bridge jest niedostępny niestety przy usłudze światłowodowej"
Jestem tym nieco zaskoczony bo w UPC nie było większych problemów. Czy ktoś z was miał okazję uruchomić ich router w trybie mostu, jest to możliwe i zostałem po prostu zbyty czy też technologia tak 'poszła do przodu', że faktycznie nie da się takich rzeczy robić?