1 (edytowany przez vekh 2024-08-29 22:32:50)

Temat: Play Box Net Router HFC - tryb bridge

Cześć,
piszę w tym dziale bo w sumie nie jestem pewien czy temat będzie pasował gdziekolwiek indziej.
Sytuacja jest taka - w domu jednorodzinnym mam podciągnięty światłowód + BOOSTRAL 711 358ML C161 O i z tego przewodem koncentrycznym do routera Play i dalej LAN. Wcześniej, na praktycznie tym samym setupie, miałem łącze od UPC - różnica jest tylko w tym, że teraz zamiast białego kanciastego dostałem czarny owalny router.
I do sedna: zmęczony zachowaniem routera od Play chciałem go przestawić w tryb bridge i urzędować z własnym routerem z OpenWRT na pokładzie. Niestety każda próba zmiany trybu pracy routera od Play z 'router' na 'most' kończy się jedynie restartem urządzenia bez zmiany pracy jego trybu.
Postanowiłem skontaktować się BOK - coś mi świtało, że kilka lat temu w UPC też trzeba było poprosić o umożliwienie/włączenie tej opcji. BOK odpowiedział dosłownie tak: "Tryb bridge jest niedostępny niestety przy usłudze światłowodowej"
Jestem tym nieco zaskoczony bo w UPC nie było większych problemów. Czy ktoś z was miał okazję uruchomić ich router w trybie mostu, jest to możliwe i zostałem po prostu zbyty czy też technologia tak 'poszła do przodu', że faktycznie nie da się takich rzeczy robić?

2

Odp: Play Box Net Router HFC - tryb bridge

Nie można to nie można, operator tym zarządza bo fizycznie na 99% się da. Ale nie udostępniają tego to zostaje ci jedynie podłączyć swój router i jechać normalnie na podwójnym nat.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Szkoda że UPC przestało istnieć - Play robi nowe porządki , nowy system logowania do serwisu to jakaś fanaberia Admina  , kiedyś w UPC szło sobie wszystko samemu ustawić teraz trza z każda pierdoła dzwonić do konsultanta , i gdzie tu jest logika i ekonomia . Mało tego mając Apke na tel . nie ma dostępu do usług , maskara kto projektuje te ich systemy  - może kiedyś dojdą do tego . Po woli nie ma już żadnej konkurencji  na rynku , co idzie w parze z jakością i cena usług .

4

Po przejściu do Play masz CG-NAT i nie ma możliwości przełączenia routera w tryb bridge.
W UPC to jeszcze funkcjonuje, ale niedługo pewnie wszystko przełączą na sieć Play.

Carrier-Grade NAT (CGNAT) to technologia sieciowa wykorzystywana przez dostawców usług internetowych (ISP) do oszczędzania adresów IPv4. Ponieważ świat wyczerpał pulę dostępnych adresów IPv4, dostawcy usług internetowych przyjęli CGNAT, aby umożliwić wielu klientom współdzielenie jednego publicznego adresu IP.

Polecam poczytać forum.mediaswiat.pl

5

Cezary napisał/a:

Ale nie udostępniają tego to zostaje ci jedynie podłączyć swój router i jechać normalnie na podwójnym nat.

Na to też wpadłem, ale czy to nie będzie robiło więcej szkody niż pożytku? Z tego co czytałem to nie jest to pożądana konfiguracja i często sprawia wiele problemów.

gabrychu napisał/a:

Po przejściu do Play masz CG-NAT i nie ma możliwości przełączenia routera w tryb bridge.
W UPC to jeszcze funkcjonuje, ale niedługo pewnie wszystko przełączą na sieć Play.

Nie będę tutaj się wymądrzał bo o ile rozumiem problem z ograniczoną pulą IPv4, to nie rozumiem dlaczego problemem jest to, żeby edge router gadał tylko ze światem a w sieci domowej udostępniał tylko sygnał internetowy. Nie znam się na tyle, żeby zrozumieć infrę ISP, ale naprawdę jest dla mnie dziwne współdzielenie IP, ale brak możliwości używania ich routera tylko jako "gniazdka do internetu". Umowę mam do lutego przyszłego roku i szczerze mówiąc to postaram się posprawdzać miejscowych dostawców. Play wziąłem tylko dlatego, że miałem UPC i w sumie to nie miałem na co narzekać (no może poza ich dekoderem, ale wtedy jeszcze nie widziałem urządzenia od Playa ;-) )

Przy okazji dopytam, bo jest to dodatkowe brzemię tego co mi zabrał Play - postawiłem homelaba na proxmoxie i mam tam sporo VMek i LXCków + w sieci sporo urządzeń IOT. Czy jeśli nie mam opcji puszczenia ruchu przez OpenWRT i wykorzystania jakiegoś dnsmasq, albo podobnego, to czy jest jakaś opcja, żeby móc posługiwać się FQDNami/DNSami zamiast adresami IP? Wiem, że mogę edytować etc/hosts, ale szukam rozwiązania, które pozwoliłoby mi na dostęp do tych zasobów bez dodatkowej konfiguracji klientów.

6

Jeżeli klient przedstawi się po dhcp to dns w openwrt to widzi i możesz normalnie używać tej nazwy. O ile oczywiście użwyasz dnsów  openwrt.

7

Czy jest jeszcze jakaś oferta na internet w Polsce z urządzeniami w trybie bridge? Czy wszyscy przeszli na CG-NAT? A może gdzieś jest dostępny IPV6 i tryb bridge (w ipv6 jest więcej numerów ip)?

8

Orange z ONT, Netia z ONT

9

Vectra ma tryb bridge, ale z IPv4. Mniejsi dostawcy często są elastyczni i można się dogadać.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

10 (edytowany przez vekh 2024-11-26 11:27:40)

Do lutego mam umowę i jestem uwiązany z Play. Nie mogę przeżyć tego ich "sprzętu" - nie potrafi nawet wylistować podpiętych bezpośrednio pod niego urządzeń co jest dla mnie jakimś kuriozum. W zasadzie to wszystkie sprzęty domowe z palca wpisałem, aby przypisać im adresy IP - inaczej dostawały albo IPv6 albo IPv4 (w zależności, który obsługują?) + nie da się tego się ustawić na poziomie DHCP na samym routerze. Generalnie dramat.

Tak jak zasugerował Cezary wpiąłem swój router z DHCP w play boxa i siedzę za podwójnym natem:

Tracing route to dns.google [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:

1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.31.1
  2     2 ms     1 ms     1 ms  192.168.0.1
  3    11 ms     9 ms     8 ms  pl-gdn01a-rt1.aorta.net [84.116.254.69]
(...)

Tak jak napisałem na wstępie - nie jestem w stanie odczytać IP podpiętego 'prywatnego' routera - widzę to tylko na jego własnej stronie konfiguracyjnej:

IPv4 info
Connection type:DHCP
IP address:192.168.0.32
Subnet mask:255.255.255.0
Default gateway:192.168.0.1
DNS:192.168.0.1

Czy dodanie 192.168.0.32 na play box do DMZ nie powinno wyeliminować podwójnego NATu? Chciałbym tego uniknąć, chociaż jeśli się nie będzie dało to będę musiał jakoś z tym żyć...
W lutym mam zamiar przejść do Orange/Vectry/Netii - mam wrażenie, ze cokolwiek innego niż Play będzie lepsze.

11

Nie chcesz podwójnego natu to po prostu używaj routera jako AP i całość zarządzenia przechodzi na playboxa. NIe chcesz żeby playbox tym sie zajmował to podłączasz swój ruter normalnie wanem. Jeżeli playbox ma tryb bridge - wtedy nie robi natu i nie masz podwójnego. Tak to wygląda.

DMZ to nie jest bridge, to tylko przekierowanie "wszystkich" portów z wanu na dany adres. Nie powoduje to możliwości wyeliminowania natu.

12

Właśnie tutaj jest pies pogrzebany - nie da się w playboxa ustawić w tryb bridge - CG NAT/IPv6, czy cokolwiek innego play mi zaoferował, nie ma ponoć takiej możliwości. Kontaktowałem się z nimi i usłyszałem wprost, że się nie da i kropka...

13

Więc po prostu żyj z podwójnym natem. W niczym ci to przecież nie przeszkadza.

14

Chyba, że grasz w gry na PS czy Xbox, to o ile pamiętam, krzyczy ciągle że jest za podwójnym NAT i często nie można zestawić połączenia w rozgrywkach....
Jeśli nie grasz, to tym bardziej tak jak pisze Cezary...Olej sprawę i do przodu....
Coś za coś...

15 (edytowany przez ZbiG 2024-11-26 19:08:04)

Można jeszcze spróbować zastąpić tego playboxa własnym routerem. Może to jednak okazać się karkołomne ze względu na brak odpowiedniego konwertera ONT na światłowód lub konwertera na koncentryk.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

16 (edytowany przez ZbiG 2024-11-26 19:11:11)

42n4 napisał/a:

Czy jest jeszcze jakaś oferta na internet w Polsce z urządzeniami w trybie bridge? Czy wszyscy przeszli na CG-NAT? A może gdzieś jest dostępny IPV6 i tryb bridge (w ipv6 jest więcej numerów ip)?

O ile możesz przejść na orange światłowodowy w wersji dla małych firm, to polecam. Prosisz podczas spisywania umowy o ONT i zew. adres IP (oczywiście dynamiczny), zastępujesz ich dziadowskiego funboxa swoim routerem z OpenWRT i jesteś niezależny prawie w 100%.
Edit: Z rabatami kosztuje mnie to teraz 79,97zł brutto miesięcznie za łącze 1000/300Mbps. Niestety PPPoE u nich spędza mi sen z powiek.

17

ZbiG napisał/a:
42n4 napisał/a:

O ile możesz przejść na orange światłowodowy w wersji dla małych firm, to polecam. Prosisz podczas spisywania umowy o ONT i zew. adres IP (oczywiście dynamiczny), zastępujesz ich dziadowskiego funboxa swoim routerem z OpenWRT i jesteś niezależny prawie w 100%.

Sprawdź Netie.

18

ZbiG napisał/a:
42n4 napisał/a:

Edit: Z rabatami kosztuje mnie to teraz 79,97zł brutto miesięcznie za łącze 1000/300Mbps. Niestety PPPoE u nich spędza mi sen z powiek.

Kojarzysz może czy przy większy prędkościach ont dają lepsze czy już pozostaje tylko funbox10?

19

palibrzuch napisał/a:
ZbiG napisał/a:
42n4 napisał/a:

Kojarzysz może czy przy większy prędkościach ont dają lepsze czy już pozostaje tylko funbox10?

Nie wiem co teraz dają. Mam od dwóch lat Fanboxa6 spakowanego (leżak piwniczny). Korzystam tylko z ich ONT.

20

To masz tak samo jak ja. Chyba zostanę przy tej prędkości aby nie używać tego funboxa. Patrząc u konkurencji to wszędzie trzeba używać routerów a nie właśnie ont. Mam jeszcze 2 miesiące na decyzję. Zobaczymy.