Temat: Dumb Access Point, brak Internetu po WiFi
W domu mam 2 routery z aktualną wersją OpenWRT:
- jeden, jako główny (Netgear R6220): Internet przez PPPoE, Serwer VPN Wireguard, WiFi podzielone na 3 strefy (LAN, Guest, IoT);
- drugi (TP-Link TL-WR1043ND v4) próbuję doprowadzić do tego, żeby poprawnie pracował w trybie Dumb Access Point.
Docelowo chciałbym, aby udostępniał również 3 sieci WiFi (jak router nr 1). Obydwa routery połączone skrętką. Aby na 2 routerze odzwierciedlić każdą z sieci, korzystam z 3 dodatkowych VLAN-ów (dla LAN, dla Guest i dla IoT). Na routerze 1 korzystam z DSA, na routerze 2 (jeśli dobrze rozumiem) DSA przez OpenWRT nie jest wspierane, bo jest widoczna pozycja "Switch" w menu "Network", która to zniknęła w momencie pojawienia się DSA w OpenWRT (w przypadku routera 1).
Routery próbowałem łączyć kablem zarówno:
- opcja 1: router1/LAN1 (tagged) - router2/WAN (tagged) - przy czym WAN mam przestawiony, żeby pracował jako kolejny LAN w trybie tagged
- opcja 2: router1/LAN2 (untagged) - router2/LAN1 (untagged)
W obu wypadkach efekt identyczny.
Jak na mój poziom (nie)wiedzy
wydaje mi się, że wszystko skonfigurowałem jak należy. Ale sieć WiFi dostępna z routera 2 (na razie LAN, Guest i IoT zajmę się, jak ruszy LAN) nie umożliwia dostępu do Internetu. Na samym routerze 2 dostęp do Internetu jest (sprawdzane ping przykładowy_adres przez SSH, ale także komputer podpięty do routera 2 skrętką łączy się z Internetem). Brama, DNS na routerze 2 ustawione na IP routera 1; DHCP na routerze 2 wyłączone.
Co może być nie tak? Bardzo proszę o pomoc!
Domyślam się, że przydałoby się, żebym załączył zawartości plików konfiguracyjnych, ale nie wiem których?