Coś jest nie tak z tymi paczkami/pakietami/protokołem, które automatyzują zestawienie tego interfejsu.
Po "zawieszeniu"/braku internetu, widzę przez minicom, że ten interfejs próbuje cały czas gadać z modemem, choćby chciał go na nowo uruchomić/zestawić połączenie z siecią. Z resztą podobnie było na tym pierwszym protokole Fibocom FM350.
Połączenie z modemem cały czas jest, natomiast ten interfejs AT Command, czy wcześniej Fibocom FM350 podają, że "Network device is not present".
Restart tych Interfejsów nic nie daje. Restart modemu przez AT+CFUN=1,1 też nic nie daje, bo cały czas nie potrafią się ze sobą dogadać.
W zależności od przypadku, zdarza się czasami tak, że faktycznie sam modem się zwiesi/ma jakiś problem, bo jak zatrzymam interfejs to np. na komendę "AT+CGPADDR=1" odpowiada "phone failure". W tym przypadku pomaga restart modemu fizycznym przyciskiem RESET na adapterze. Dalej jednak interfejs nie potrafi się dogadać z modemem, podając iż Network device is not present, gdzie widzę, przez minicom, że ja mogę z nim gadać.
W związku z powyższym stworzyłem nowy interfejs - Static, gdzie wprowadziłem ręcznie adres IP itd. od Operatora (bo modem za każdym razem się prawidłowo loguje) i się połączył z internetem.
Także z moich ustaleń wychodzi na to, że gdy straci się internet, to nie jest winny często sam modem, który de facto działa dalej prawidłowo (łączy się z siecią operatora), tylko coś nie działa w tych automatycznych protokołach/interfejsach. Co ciekawe restart tych interfejsów nie pomaga.
Czy można zresetować sam protokół? AT Command czy wcześniejszy Fibocom FM350 bo reset tego interfejsu nic nie daje.
A dodatkowo dodam jeszcze, że jak straci się internet, to z tym aktualnym protokołem AT Command, jak zrobię restart routera, to po restarcie jest OK, czyli lepiej niż w przypadku Fibocom FM350, bo tam to często nie wystarczało i musiałem restartować oba urządzenia.
Więc wychodzi mi na to, że sam adapter/modem często dalej działa, ale router/protokół/interfejs coś się nie umie z nim dogadać.

@donroberto - nie rozgryzłem tego tematu jeszcze w 100%, ale wychodzi mi na to, że ten --> https://github.com/mrhaav/openwrt/tree/ … b-fm350_gl jest lepszy, bo jak się straci net, to "wystarczy" restart routera przez SSH, albo z poziomu LUCI, czy też fizyczne odcięcie zasilania.
Można zestawiać to połączenie ręcznie, ale po każdym włączeniu urządzeń trzeba to wykonać, a powyższe skrypty to automatyzują.