Temat: ipq40xx/Gargoyle 1.14.0.3 (Built 20240211-1229 git@8e210b77
Cezary na tej wersji softu Gargoyle nieprawidłowo zlicza mi zużycie pasma z wykresami włącznie. Tj. na Fritz 4040 i na ZTE MF289F. Co może być przyczyną?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → ipq40xx/Gargoyle 1.14.0.3 (Built 20240211-1229 git@8e210b77
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cezary na tej wersji softu Gargoyle nieprawidłowo zlicza mi zużycie pasma z wykresami włącznie. Tj. na Fritz 4040 i na ZTE MF289F. Co może być przyczyną?
Masz włączone flownoffloading ?
FRITZ!BOX 7530 ipq40xx/generic OpenWrt-23.05-SNAPSHOT r24016-f791ec1f6d / LuCI openwrt-23.05 branch git-24.212.79335-cdbe903
Ten sam problem. Włączenie funkcji offloading powoduje całkowicie błędne zliczanie transferów (na LAN i na WAN). Bez offloading naliczanie działa poprawnie.
Status portów w Luci->status wskazuje naliczanie poprawnie, bez względu na włącz/wyłącz offloading.
Ta przypadłość dotyczy również poprzedniego wydania.
No tak, włączenie offloading powoduje źle liczenie pakietów, bo właśnie tak działa offloading
Masz włączone flownoffloading ?
Dokładnie, ale mam również włączony na Mediateku/Xiaomi Mi 3G i na nim działa zliczanie.
Tu masz sprzętowy.
Hmm czyli jak odkurzę i użyję stare Xiaomi Mi 3 G na mt76 i włączę sprzętowy offloading to Gargoyle 1.14 będzie prawidłowo zliczał ruch i wyświetlał podział pasma na klienty? To świetna wiadomość, bo na 300 mbps łączu bez offloadingu mi nie trochę wyrabiał a chciałbym zachować Gargoyle właśnie ze względu na te wykresy.
Dla mnie zawsze po włączeniu offladingu coś się nie zgadzało w liczeniu, ale próbuj, próbuj..
Dla mnie zawsze po włączeniu offladingu coś się nie zgadzało w liczeniu, ale próbuj, próbuj..
Zaciekawiony - dziś wgrałem Gargoyle 1.14 na Newifi D2 by sprawdzić i niestety - włączenie sprzetowej akceleracji w opcjach firewalla (option flow_offloading '1'option flow_offloading_hw '1' ) powoduje wyłączenie zliczania ruchu, nie działają wykresy w Gargoyle ani Bandwidth Usage ani B/W Distribution).
Wyłączenie akceleracji przywraca wykresy.
Czy o czymś zapomniałem by jeszcze włączyć by wykresy działały?
Nope, nie zadziała z hw offload.
Nope, nie zadziała z hw offload.
https://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … hp?t=17924
Tak, potwierdzone info.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → ipq40xx/Gargoyle 1.14.0.3 (Built 20240211-1229 git@8e210b77
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc