Odp: Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Może one po prostu normalnie tak się grzeją (nie wiem, nie kupiłem sobie fibocoma żeby to sprawdzić, muszę najpierw sprzedać sprzęt który mam)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Może one po prostu normalnie tak się grzeją (nie wiem, nie kupiłem sobie fibocoma żeby to sprawdzić, muszę najpierw sprzedać sprzęt który mam)
Cześć Wam.
Udało się Wam może zestawić połączenie na 5G?
U mnie LM350 siedzi w adapterze 4/5G na USB-A i podpięty do GL.inet MT-3000 na OpenWRT 23.05.
Na smartfonie w miejscu testów (Toruń, Rubinkowo) z Plusa bez problemu za każdym razem łączy się z 5G, a na LM350 coś nie łapie.
Play pomimo, że na mapach BTS powinien mieć 5G to ani na smartfonie, ani na LM350 nie ma.
Rooter jak czytałem niby obsługuje 5G, ale akurat do MT-3000 widzę, że nie jest dostępny.
Znajdź manuał od 350 i zobacz czy nie ma jakiś specjalnych ustawień od 5g który twój egzemplarz akurat ma wyłączone. Albo np pasm nie ma włączonych, albo w ogóle nie jest na nasz region geograficzny
To już posprawdzałem. Zgodnie z manualem od 350 modem jest ustawiony z priorytetem na 5G potem LTE, pasma też się zgadzają. Włączone są pasma 5G w obu trybach SA/NSA.
Niby jako CA band (SCC1) ma N7 na 2100MHz, ale jako primary PCC i tak jest LTE na B3 1800MHz, w przypadku sieci Plus.
AT+E5GOPT? zwraca wartość 7 czyli SA + NSA, oba aktywne, przy czym modem odczytuje tylko pasma dla SA.
Blokada FCC nie jest aktywna.
AT+GTACT? zwraca 20,6,3...
, gdzie 20 NR-RAN/WCDMA/LTE
6 NR-RAN is preferred
3 LTE is preferred
Na 4g działa normalnie, łączy się, ma agregację itd?
Dokładnie tak, LTE chodzi stabilnie, nie zrywa, nawet przemieszczając się po mieście tylko raz się zerwało, ale wtedy to było pierwsze podejście i na tamtą chwilę ręcznie wprowadzałem adres IP itd. jako Statyczny IP dla eth2 dla tego interfejsu.
Aktualnie z jednej z paczek dla FM350 działa jako Fibocom FM350, gdzie wprowadzam tylko APN w ustawieniach, a sam wprowadza adresacje.
No to brak pomysłu. Sprawdź dla pewności kartę SIM czy nadal się łączy na 5g, może ten fibocom ma jakieś profile jak quectele do wyboru?
Niby jako CA band (SCC1) ma N7 na 2100MHz, ale jako primary PCC i tak jest LTE na B3 1800MHz, w przypadku sieci Plus
Przy NSA( a tylko to aktualnie jest w Polsce) nigdy żadne pasmo 5G czyli Nx nie będzie jako PCC...
Więc jesli pasmo Nx jest jako SCC to jest to 5G...
Nie ma też w Polsce N7... Na pasmie 2100Mhz jest N1 , na pasmie 2600Mhz jest N41( to N41 tylko w Plusie)
Więc jesli w Plusie masz B3+N1 to jest to jakieś 5G, choć lepiej by było jakby to było B3+N41....
Cześć Wam.
Rooter jak czytałem niby obsługuje 5G, ale akurat do MT-3000 widzę, że nie jest dostępny.
Są wersje ROOter PreRelease http://aturnofthenut.com/autobuilds/
widzę GliNet_MT3000-GO2024-08-14-ABSM.zip link http://aturnofthenut.com/autobuilds/Gli … 4-ABSM.zip
Plan B.
Jeżeli nie masz problemu z FCC lock i wykrywaniem kart SIM, ja bym sprawdził modem na Windowsie.
https://github.com/prusa-dev/fibocom-connect-fm350 są drivery i gotowe skrypty
flash608 napisał/a:Niby jako CA band (SCC1) ma N7 na 2100MHz, ale jako primary PCC i tak jest LTE na B3 1800MHz, w przypadku sieci Plus
Przy NSA( a tylko to aktualnie jest w Polsce) nigdy żadne pasmo 5G czyli Nx nie będzie jako PCC...
Więc jesli pasmo Nx jest jako SCC to jest to 5G...
Nie ma też w Polsce N7... Na pasmie 2100Mhz jest N1 , na pasmie 2600Mhz jest N41( to N41 tylko w Plusie)
Więc jesli w Plusie masz B3+N1 to jest to jakieś 5G, choć lepiej by było jakby to było B3+N41....
Dzięki za cenne info i wybacz/cie, pisałem z głowy, to był faktycznie N41, a nie N7, świeżak jestem w tej tematyce.
Pomęczyłem dzisiaj temat trochę, robiłem testy w Bydgoszczy pod nadajnikiem oraz w Toruniu w domu. Poniżej zestawiam najlepsze osiągnięte wartości:
siła sygnału pasma down. upload ping
Plus 41% LTE B3(1800) / n41(2500) 280 70 15/108
Orange 35% LTE-A B7(2600) / B20 (800) 26 37 26/547
Play 45% LTE-A B7(2600) / B1(2100)/B3(1800) 190 36 32/447
T-Mobile 41% 5G NSA / B3(1800)/n78(3500) 388 51 29/326
Aero (Plus) 38% LTE B3(1800) / n41(2500) 41 35 26/184

przy czym tylko T-Mobile "nazywa" po imieniu 5G, także wychodzi na to, że jest OK (SCC = N41), jedyne co to brakowało mi owego "znaczka 5G".
@JanMaz - ROOTera, przemyślę, bo na aktualnym OpenWRT jak stracę połączenie, to muszę odpiąć zasilania od adaptera od USB (od LM350) oraz zrestartować router MT3000. Ogólnie łączy mi się tylko w taki sposób, że najpierw zasilam modem i gdy na adapterze pojawi się zielona lampka WAN, to dopiero włączam router. Inaczej nie chce mi to działać. A z tego co szukałem/czytałem na necie, a i choćby tu w pierwszym poscie s0pio
Zainstalowałem niezbędne pakiety wraz z tymi
z github: atc-fib-fm350_gl_2024-06-15-0.2_all.ipk , luci-proto-atc_20230813-0.2_all.ipk
powinno to działać tak, że samo potrafi zrestartować moduł, jak wykryje, że coś jest nie tak. Niestety pomimo korzystania z różnych pakietów nie udało mi się tego tak uruchomić.
P.S. który maszt jest tym prawidłowym nie wiem, oba stoją rzut beretem od siebie. Przy obu siła sygnału czy osiągi były bardzo do siebie zbliżone.
[EDIT] podmieniłem zdjęcie na prawidłowe.
To jest modem Foxconn T99W175 (znany także jako Dell DW5930 / Lenovo SDX55) więc sprawa na inny wątek.
eh.. tak, zgadza się. Wrzuciłem nie to zdjęcie. Dw5930 też miałem, zwróciłem bo w tym moim adapterze go w ogóle nie wykrywał na USB czy to podpięty do routera czy laptopa. Natomiast wpięty w gniazdo m.2 w laptopie działał OK.
[EDIT] wrzuciłem prawidłowe zdjęcie w poprzednim poście.
@JanMaz - ROOTera, przemyślę, bo na aktualnym OpenWRT jak stracę połączenie, to muszę odpiąć zasilania od adaptera od USB (od LM350) oraz zrestartować router MT3000. Ogólnie łączy mi się tylko w taki sposób, że najpierw zasilam modem i gdy na adapterze pojawi się zielona lampka WAN, to dopiero włączam router. Inaczej nie chce mi to działać. A z tego co szukałem/czytałem na necie, a i choćby tu w pierwszym poscie s0pio
Zainstalowałem niezbędne pakiety wraz z tymi
z github: atc-fib-fm350_gl_2024-06-15-0.2_all.ipk , luci-proto-atc_20230813-0.2_all.ipkpowinno to działać tak, że samo potrafi zrestartować moduł, jak wykryje, że coś jest nie tak. Niestety pomimo korzystania z różnych pakietów nie udało mi się tego tak uruchomić.
Programowo wznawia połączenie jeżeli zerwało i modem jest dostępny. Natomiast żaden sterownik nie zresetuje dowolnej/randomowej płytki adaptera o której nie wie nic ani nie zresetuje modemu jeżeli ten się zawiesza czy wpada w inny dziwny tryb. A tak by to oznaczało z tego co piszesz ze musisz zasilanie odłączyć i podłączyć właściwie żeby działało.
Czy jak zerwie połączenie do masz modem nadal dostępny i np. wydawać mu polecenia AT?
Tak, jak stracę "internet" to dalej w interfejsie jest widoczna adresacja IP, a w 3ginfo-lite status widnieje dalej jako połączony. Zielona dioda WAN na adapterze NGFF/USB dalej świeci, mogę także wysyłać polecenia AT, jednakże jak bym nie próbował to nie potrafię zrestartować tego połączenia by ponownie "zaskoczyło". Dlatego też wyłączam zasilanie z adaptera oraz restartuję sam router i włączam od nowa. Nie znam jednak na tyle linuxa, poleceń, próbowałem jako Restart/Stop tego interfejsu, czy też z 3ginfo-lite też jest restart WAN, ale ten w ogóle jakby nic nie robił.
Odnoszę się do routerów/telefonów, gdzie gdy te stracą zasięg np. w trasie, to po przywróceniu zasięgu/zmianie BTSa, połączenie wraca do normy, zakładałem, że tutaj powinno być podobnie, jednakże w tej chwili tak mi to nie działa.
Jak do uruchomionego routera podłączę adapter, który wcześniej zasiliłem (dioda WAN świeci) z zewnętrznego źródła zasilania, to router nie zawsze umie "zestawić" to połączenie tzn. niby otrzyma adres IP, w 3ginfo-lite podaje dane połączenia, ale internetu samego w sobie nie ma. Wygląda to tak, jakby router podczas uruchamiania musiał mieć już aktywny/dostępny ten interfejs.
Jednakże jestem zielony w temacie czy to sieci czy też OpenWRT więc może coś robię nie tak.
Ogólnie to postawiłem czysty OpenWRT, bo na wersji modyfikowanej od Gl.inet w ogóle nie chciało mi to działać. Być może za stary kernel, bo z tego co czytałem musi być powyżej 5.9, a na Gl.inet był bodajże 5.4.x. A dwa, że na tym customowym FW miałem mniejszą wiedzę, więc nie widziałem jak prawidłowo ustawić interfejs choćby ręcznie, więc musiałbym się cofnąć do tamtego fw i spróbować raz jeszcze.
FM350 jest lekko dziwnym modemem i nie wiem czy w routerach gl.inetu w ogóle go obsługują - bo on wymaga swoich specyficznych skryptów.
Jeżeli stanie się sytuacja taka jak opisałeś - wyślij mu AT+CFUN=0 i AT+CFUN=1 i zobacz co się stanie. Może jest też jakieś polecenie AT do restartu modemu, ale to już w dokumentacji należało by poszukać.
Każdy modem powinna zrestartować komenda AT+CFUN=1,1
przy czym tylko T-Mobile "nazywa" po imieniu 5G, także wychodzi na to, że jest OK (SCC = N41), jedyne co to brakowało mi owego "znaczka 5G".
Rozumiem ,że te informacja odnosnie pasm podaje 3ginfo ?
Jeśli tak , i podaje takie coś: LTE B3(1800) / n41(2500) ( LTE przy agregacji 5G) , to albo modem tak to podaje , albo bug w 3ginfo... Najlepiej wrzucić wynik debugowania ,jak będzie taka agregacja.
https://www.minipc.de/support_db/suppor … _V2.10.pdf
zgodnie ze specyfikacją
AT+CFUN=<fun>[,<rst>]
...
<fun>: integer type;
1 Full functionality. Enable the transmit and receive RF circuits for all supported radio access technologies (Online mode).
..
15 Reset
Note 1: <rst> is not supported when <fun> = 15
<rst>: integer type;
0 Do not reset the MT before setting it to <fun> power level
1 Reset the MT before setting it to <fun> power level
więc tak jak piszecie albo 1,1 albo spróbuję z 15.
Teraz oczywiście jak chcę celowo go zwiesić, to się nie udaje
Poprzednio wystarczyło np. że zmieniłem kartę SIM na inną, zmieniając APN i musiałem restartować całość, bo pomimo, że otrzymywał adresacje to internet nie działał.
przykładowy test z Aero z dzisiaj

Ogólnie dziękuję Wam za super wsparcie!
Dane pokaż bo jak mówi ze jest n41 i lte co coś jest nie tak.
W zakładce diagnostics masz debug , wrzuć wynik gdzieś na stronę https://pastebin.com/ jak będzie taka agregacja
Nie wiem też od czego to zależy, ale w zależności od Sieci/karty SIM danego operatora 3ginfo-lite albo ładnie potrafi pobrać dane z modemu i je "trzyma", albo nie umie ich pobrać, muszę wówczas odświeżać stronę, bądź samo się odświeża w kółko.
Play w tym przypadku ładnie odczytuje dane i nic się nie dzieje, na bieżąco aktualizuje te informacje, podobnie T-Mobile, ale już np. Aero/Plus, Orange muszę wielokrotnie odświeżać 3ginfo by na chwilę podał dane.
Debug
https://hastebin.com/share/oqexadoted.bash
pastebin akurat przechodzi maintenance ![]()
Co to w SIM Status : Registred , only SMS znaczy ?
Z tego co czytałem FM350 nie obsługuje kodów USSD, więc może o to chodzi, że tylko SMS. Mam taki sam status na każdej karcie SIM (Play, Plus, Orange, T-Mobile itd.).
Co to w SIM Status : Registred , only SMS znaczy ?
CREG zwraca 6
<stat>: integer type; circuit mode registration status
0 not registered, MT is not currently searching a new operator to register to
1 registered, home network
2 not registered, but MT is currently searching a new operator to register to
3 registration denied
4 unknown (e.g. out of GERAN/UTRAN/E-UTRAN coverage)
5 registered, roaming
6 registered for "SMS only", home network (applicable only when <AcT> indicates E-UTRAN)
7 registered for "SMS only", roaming (applicable only when <AcT> indicates E-UTRAN)
8 attached for emergency bearer services only (see NOTE 2) (not applicable)
9 registered for "CSFB not preferred", home network (applicable only when <AcT> indicates E-UTRAN)
10 registered for "CSFB not preferred", roaming (applicable only when <AcT> indicates E-UTRAN)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc