Temat: Stabilny router do 4G/5G do 1k zł.
Cześć!
Kupiłem dwa routery na testy i oba się rozłączają/restartują/wyłączają po jakimś czasie.
Sieć Orange.
Oba ustawione na apn ipv4.
1.Zyxel LTE5398-M904
Po wygaśnięciu dzierżawy IP od operatora nie pobiera automatycznie nowego adresu i trzeba go zrestartować, wydarzyło się to kilka razy. Do tego raz jak wygasła dzierżawa dla kamery wifi to też nie odświeżył i trzeba było go zrestartować.
Do tego raz się zrestartował, najpierw wysiadło WIFI 5Ghz, a potem 2.4Ghz i nawet przez kabel nie można było się do niego dostać, wrócił do żywych sam po paru minutach
2. ZTE MF289F kupiłem go po problemach z Zyxelem.
Działa stabilniej, ale raz miał objawy podobne do Zyxela, najpierw wysiadło wifi 5Ghz, potem 2.4Ghz, przez kabel strona też nie odpowiadała nawet po ustawieniu statycznego ip w komputerze. Wszystkie lampki zgasły. Trzeba było ręcznie odłączyć, bo nie wrócił sam.
Posiadam kamery które bez routera nie działają, i muszę mieć niezawodny sprzęt, jak gdzieś np. wyjadę, to nie będę mógł zrestartować routera.
Proszę o podpowiedż czy można je "naprawić", czy odrazu zwrócić na 14 dniowy zwrot?
Oba mają najnowszy soft modemu i routera.
Jeśli one tak mają, to proszę o polecenie innych bardziej niezawodnych routerów.
Wcześniej miałem Huaweia E3372h i Dlinka DWR-116 i ani razu się tak nie wyłączył, ani nie było problemów z Dhcp. Ale prędkość to było 2-3 Mb/s a po zmianie na tych nowych routerach jest 20Mb/s.
Zastanawiam się nad ZTE MF297D i MC888/MC889. Aczkolwiek o MC888 też widziałem jedną opinię, że się wyłączył.
A może jeszcze jakiś inny?