Temat: Stabilny router do 4G/5G do 1k zł.

Cześć!

Kupiłem dwa routery na testy i oba się rozłączają/restartują/wyłączają po jakimś czasie.

Sieć Orange.
Oba ustawione na apn ipv4.
1.Zyxel LTE5398-M904

Po wygaśnięciu dzierżawy IP od operatora nie pobiera automatycznie nowego adresu i trzeba go zrestartować, wydarzyło się to kilka razy. Do tego raz jak wygasła dzierżawa dla kamery wifi to też nie odświeżył i trzeba było go zrestartować.

Do tego raz się zrestartował, najpierw wysiadło WIFI 5Ghz, a potem  2.4Ghz i nawet przez kabel nie można było się do niego dostać, wrócił do żywych sam po paru minutach

2. ZTE MF289F kupiłem go po problemach z Zyxelem.

Działa stabilniej, ale raz miał objawy podobne do Zyxela, najpierw wysiadło wifi 5Ghz, potem 2.4Ghz, przez kabel strona też nie odpowiadała nawet po ustawieniu statycznego ip w komputerze. Wszystkie lampki zgasły. Trzeba było ręcznie odłączyć, bo nie wrócił sam.

Posiadam kamery które bez routera nie działają, i muszę mieć niezawodny sprzęt, jak gdzieś np. wyjadę, to nie będę mógł zrestartować routera.

Proszę o podpowiedż czy można je "naprawić", czy odrazu zwrócić na 14 dniowy zwrot?

Oba mają najnowszy soft modemu i routera.

Jeśli one tak mają, to proszę o polecenie innych bardziej niezawodnych routerów.
Wcześniej miałem Huaweia E3372h i Dlinka DWR-116 i ani razu się tak nie wyłączył, ani nie było problemów z Dhcp. Ale prędkość to było 2-3 Mb/s a po zmianie na tych nowych routerach  jest 20Mb/s.

Zastanawiam się nad ZTE MF297D i MC888/MC889. Aczkolwiek o MC888 też widziałem jedną opinię, że się wyłączył.

A może jeszcze jakiś inny?

2 (edytowany przez MiG25 2024-08-18 15:37:52)

Odp: Stabilny router do 4G/5G do 1k zł.

Jeśli piszesz tutaj , to pewnie w tych routerach instalowałeś OpenWRT wink

Bo zarówno do LTE5398-M904 jak i do MF289F jest taka możliwość , a wtedy możesz robić różne testy i wznawianie połączeń (watchdog połączenia itp).

Niestety problemy z odnowieniem IP się czasami pojawiają, niezależnie od operatora czy sprzętu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22202
No i nie ma winnego , bo operator twierdzi , że to sprzęt (zwłaszcza jak nie od niego) , a klient , że to problem operatora i jego serwerów DHCP.
Sam mam przykład MC889 z FW Plusa ,gdzie notorycznie się to dzieje https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27399

3 (edytowany przez Maverick565 2024-08-18 16:57:07)

MiG25 napisał/a:

Jeśli piszesz tutaj , to pewnie w tych routerach instalowałeś OpenWRT wink

Bo zarówno do LTE5398-M904 jak i do MF289F jest taka możliwość , a wtedy możesz robić różne testy i wznawianie połączeń (watchdog połączenia itp).

Niestety problemy z odnowieniem IP się czasami pojawiają, niezależnie od operatora czy sprzętu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22202
No i nie ma winnego , bo operator twierdzi , że to sprzęt (zwłaszcza jak nie od niego) , a klient , że to problem operatora i jego serwerów DHCP.
Sam mam przykład MC889 z FW Plusa ,gdzie notorycznie się to dzieje https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27399

Nie instalowałem na żadnym z nich jeszcze Openwrt.

W ZTE jest to zbyt skomplikowane i traci się gwarancję, a nie wiem którego zwrócę.

Na Zyxelu, jeśli nic się nie poprawi po resecie ustawień to zainstaluję Openwrt.

I dlaczego na starym zestawie Huawei E3372h+DWR-116 to nie występuje?

Na zwykłych routerach do światłowodu też tak jest? Mogę teoretycznie podpiąć światłowód, ale kosztuje to co najmniej 800zł za przekopanie przewodu.

4

Wiesz że jesteś na forum o openwrt? Pytanie o inny soft i jego zachowanie mija się z celem.

Jak będziesz miał światłowód to zwykle dostajesz router do tego, później możesz co najwyżej swój postawić jako drugie. Nie zdarza się często żeby operator dopuścił podłączenie obcego routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez smereka 2024-08-18 18:45:59)

Na mf 289f z openwrt wszystko hula jak trzeba aczkolwiek w mojej opinii lepszy jest mf286d bo odpowiednie skrypty wlasne pilnujace polaczenia rebootuja sam modem a nie router a w mf289f niestety caly interes leci od nowa.Oczywisce 3ca kosztem 4ca ale kto co woli

6

Maverick565 napisał/a:

Mogę teoretycznie podpiąć światłowód, ale kosztuje to co najmniej 800zł za przekopanie przewodu.

Chłopie to tylko wypada wstawić mem "shut up and take my money"
Zamiast ładować kasę w router to podłącz światłowód i będzie spokój. Wtedy możesz kupić router za 150zł i zainstalować openwrt.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

7

Zgadzam się, to "żaden" pieniądz vs udręki jakie będą docelowo z 4G/5G ;-)

8

To może słowo klucz to "co najmniej" ....

9

Z przekopaniem światłowodu to jest problem, bo skrzynka po drugiej stronie ulicy, trzeba rozkopać drogę, kostki, potem przekopać do domu. Dużo z tym roboty.

10

No to już widzę , jak to będzie 800pln kosztowało smile
Może sam projekt.

11

MiG25 napisał/a:

Może sam projekt.

Dlatego na ten moment potrzebuję w miarę stabilnego routera/modemu 4G/5G, którego nie będę musiał codziennie restartować.

12

To jest jakby nie było łącze bezprzewodowe , tu nikt Ci niczego nie gwarantuje.....
Tak samo nikt Ci nie powie ,że na tym sprzęcie na pewno tego zjawiska nie będziesz miał. A nawet jak podpiszesz z operatorem umowę z jego sprzętem , to i tak Cię może zbyć , twierdząc ,że po resecie działa.

Tak jak pisałem , openwrt ma tę zaletę , że możesz monitorować połączenie i w razie co automatycznie je resetować ( więc to nie Ty będziesz resetował , tylko samo się : )

13

Mam teltonikę RUTX11 która stoi tygodniami i działa, codziennie używana. Przeniesiona do mnie do domu traci połączenie co kilka godzin. Także... sprzęt sprzętem a operator/bts i tak ma tu coś do powiedzenia.

14

Z mobilnym internetem może być bardzo różnie. U mnie od kilku miesięcy występuje awaria BTS'a. Operator twierdzi, że naprawa potrwa jeszcze kolejny miesiąc bo muszą odsyłać urządzenia na sprawdzenia. Awaria objawia się gubieniem pakietów:

eth0.2    Link encap:Ethernet  HWaddr x:x:x:x:x:x
          inet addr:10.x.x.x  Bcast:10.x.x.x  Mask:255.255.255.248
          inet6 addr: x::x:x:x:x/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:506149 errors:0 dropped:2986 overruns:0 frame:0
          TX packets:210906 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:501264136 (478.0 MiB)  TX bytes:41385763 (39.4 MiB)

15

MiG25 napisał/a:

Może sam projekt.

To nawet i te np. 2000 bym wydał, żeby podciągnęli niż się babrać z mobilnym.

16

Maverick565 napisał/a:

Z przekopaniem światłowodu to jest problem, bo skrzynka po drugiej stronie ulicy, trzeba rozkopać drogę, kostki, potem przekopać do domu. Dużo z tym roboty.

To na miejscu Macerick565 zaoferowałbym 2000PLN Bartekkowi , niech to zrobi w tych pieniądzach....
Bo ja to oceniam na min 12000PLN....

17

MiG25 napisał/a:
Maverick565 napisał/a:

To na miejscu Macerick565 zaoferowałbym 2000PLN Bartekkowi , niech to zrobi w tych pieniądzach....
Bo ja to oceniam na min 12000PLN....

Nie wyolbrzymiajmy zaraz, kolega Maverick565 pisał o mniej więcej 800zł co skomentowałem iż przy takich kwotach nie ma co się nawet zastanawiać nad mobilnym. Jeśli nie jest to ostateczna kwota to faktycznie nie ma o czym rozmawiać.

18

Zainstalowałem Openwrt na Zyxelu LTE5398-M904 i w modem device w modemmanagerze nie ma modemu.

Działa tylko przez QMI.

Wolałbym modemmanagera bo ma natywnie obsługę automatycznego resetowania połączenia.

19

Modemmanager normalnie obsługuje quectele. Co masz w logach ?

20

Bartekk napisał/a:

To nawet i te np. 2000 bym wydał, żeby podciągnęli niż się babrać z mobilnym.

Panowie nie tragizujcie z tym tzw. "internetem mobilnym"/bo nadajniki jednak są stacjonarne i poza miejscami z bardzo dużym ruchem turystycznym, imprezowych centrach dużych miast jest dobrze/a nawet bdb/co więcej coraz lepiej. Ja tego dostępu jako stałego używam od 2008 roku, od 2009 z publicznym IP. Teraz w mieście używam internetu "mobilnego" Orange (choć mam dostęp do światłowodu lokalnego ISP/gniazdo na ścianie-ale on ma swój świat i nie podłączy mi interfejsu WAN w bridge/mimo płatnego publicznego IP, dwa transfer na połączeniach szyfrowanych miałem mocno obcięty w relacji do parametrów łącza... ). Obecnie od ok. roku używam ZTE MF289F z OpenWRT/Gargoyle, a od 2019 roku nie miałem żadnej przerwy w tym dostępie. Używam najbardziej efektywnej agregacji B1+B7/nie interesują mnie rekordy transferu, min. 50Mbps mam zawsze i to w symetryku (bo Orange agreguje upload). Mimo nastu urządzeń w sieci domowej, 2 smartTV [z dostępem do Netflix, Disney,HBO, CDA...], rodzina nawet nie zauważyła przejścia z powrotem na mobilny w 2019 roku/po 2 latach używania światłowodu. Teraz na działce-gdzie mam Orange Światłowód, rano przyszedł e-mail z info NJU że zbliża się 0,5 roku nieużytkowania NJU-internetowy i na cito przełączyłem na mobilny/bo szkoda zmarnować 300GB limitu/29 zeta. Działa to na B7/wyciąga 35/27Mbps, Netflix sobie banga aż miło.  smile               

Informacje o operatorze
Orange Orange    
LTE_A
100%
Parametry sygnału
Status karty SIM:Zalogowana do sieci macierzystej
MCC MNC:260 03
Lokalizacja stacji bazowej:BTSeach
Cell ID:7475
TAC:591
Primary band:B1 (2100 MHz) @15.0 MHz
PCI:34
EARFCN:75
RSSI:-40 dBm 
RSRP:-67 dBm 
RSRQ:-11 dB 
SINR:17.6 dB 
(S1) band:B7 (2600 MHz) @15.0 MHz
(S1) PCI:60
(S1) EARFCN:30
Informacje o modemie i karcie SIM
Producent:ZTE CORPORATION
Model:MF289F
Wersja:BD_VDFDEMF289F1V1.0.0B05
IMEI:864781
Numer karty SIM (ICCID): 

21

Ot. Której ty wersji skryptów używasz? Bo tam nie powinno być Orange Orange

22

Cezary napisał/a:

Ot. Której ty wersji skryptów używasz?

Ja nawet nie pamiętam czy coś tam doinstalowywałem/ od ostatniej aktualizacji Twojego softu. Działa to nie ruszam smile, jedynie zauważyłem że na tej architekturze CPU jest error z liczeniem transferu/dlatego założyłem temat.

23

Ale masz gargoyle tam? Wiec to jakaś wersja sprzed kilku miesięcy.

24 (edytowany przez Maverick565 2024-08-20 12:50:13)

Musiałem dograć pakiet kmod-usb-serial-qualcomm

Teraz wykrywa, ale porównując do QMI jest niższa prędkość.

Tak wogóle, to który pakiet jest najlepszy? ModemManager czy QMI?

I jak zrobić, aby wyświetliło które pasma agreguje? Co warto pozmieniać w ustawieniach?

Kiedyś miałem Openwrt ale jako dumb AP na starym dlinku.

25 (edytowany przez MiG25 2024-08-20 12:57:48)

Przy okazji , nie ma od ciebie Zyxela LTE5398-M904 ? To już zdaje się dość dawno jest wspierane....

W szczególności takie MiFi by ogarnęło ten router...