Odp: Xiaomi AX3600
Coś na pewno Ci wiesza ten skrypt. Ja bym całkowicie włączył tego irq balance - co on ma niby dawać?
Rozkłada przerwania na rdzenie procesora.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi AX3600
Strony Poprzednia 1 … 41 42 43 44 45 … 48 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Coś na pewno Ci wiesza ten skrypt. Ja bym całkowicie włączył tego irq balance - co on ma niby dawać?
pimpelunek napisał/a:Coś na pewno Ci wiesza ten skrypt. Ja bym całkowicie włączył tego irq balance - co on ma niby dawać?
Ale przy funkcji Packet Steering on coś jeszcze daje? Ja próbwałem speedtesty z irqbalance i bez niego - bez różnicy (oczywiście z włączonym Packet Steering).
Jak już miałeś rozłożone przerwania skryptem to pewnie dodatkowo irqbalance był zbędny.
Mam dokładnie ten problem I nadal na to nie ma innego rozwiązania niż reboot jak pojawi się ten wpis w logu.
https://github.com/openwrt/openwrt/issues/14965
Błąd jest najprawdopodobniej w firmware od quallcoma i może kiedyś poprawią.
Błąd występuje częściej, jak się ma.wybrane karty Intela oraz sprzęt Tuya
Ja mam duzo automatyki Tuya, więc błąd mi wyskakuje ciągle.
Muszę sobie zrobić skrypt w cronie, który.zrobi restart jak się ten wpis w logu kernela pojawi.
Mam dokładnie ten problem I nadal na to nie ma innego rozwiązania niż reboot jak pojawi się ten wpis w logu.
Ja mam duzo automatyki Tuya, więc błąd mi wyskakuje ciągle.Muszę sobie zrobić skrypt w cronie, który.zrobi restart jak się ten wpis w logu kernela pojawi.
Dla mnie to jest bardzo ciekawe, bo miałem ten sam błąd i rozwiązał go skrypt. Co więcej, nie jesteś jedyną osobą z czujnikami Tuya, inni tez pisali o problemach z Tuyą, ale wychodzi na to, że im pomógł właśnie ten skrypt i odpowiedzi o błędach się już w tym poście o Tuya nie pojawiają.
Ja bym na Twoim miejscu odezwał się jeszcze na githubie i zapytał czy w kwestii Tuya ten błąd jeszcze występuje i czy pomoże na to skrypt, który podesłałem wyżej. Coś mi nie pasuje, że u tylu osób to pomogło, a Ty nadal masz błąd. Moim zdaniem albo masz coś powłączane, co chrzani router albo włączają się może 2 skrypty (jeden w najnowszym snapshocie jest już dodany) albo masz już dodane inne rozwiązanie z linku:
https://github.com/openwrt/openwrt/issu … 2227391307
Albo w ogóle zrobić test z tym firmware NSS i poprawką od gościa z linku wyżej.
PS. Rozumiem, że miałeś ten sam problem co ja z Out of memory? Masz wgrany pakiet, który monitoruje użycie RAM, żeby sprawdzić jak zmienia się użycie przy tym błędzie?
kmaras77 napisał/a:Mam dokładnie ten problem I nadal na to nie ma innego rozwiązania niż reboot jak pojawi się ten wpis w logu.
Ja mam duzo automatyki Tuya, więc błąd mi wyskakuje ciągle.Muszę sobie zrobić skrypt w cronie, który.zrobi restart jak się ten wpis w logu kernela pojawi.
Dla mnie to jest bardzo ciekawe, bo miałem ten sam błąd i rozwiązał go skrypt. Co więcej, nie jesteś jedyną osobą z czujnikami Tuya, inni tez pisali o problemach z Tuyą, ale wychodzi na to, że im pomógł właśnie ten skrypt i odpowiedzi o błędach się już w tym poście o Tuya nie pojawiają.
Ja bym na Twoim miejscu odezwał się jeszcze na githubie i zapytał czy w kwestii Tuya ten błąd jeszcze występuje i czy pomoże na to skrypt, który podesłałem wyżej. Coś mi nie pasuje, że u tylu osób to pomogło, a Ty nadal masz błąd. Moim zdaniem albo masz coś powłączane, co chrzani router albo włączają się może 2 skrypty (jeden w najnowszym snapshocie jest już dodany) albo masz już dodane inne rozwiązanie z linku:
https://github.com/openwrt/openwrt/issu … 2227391307Albo w ogóle zrobić test z tym firmware NSS i poprawką od gościa z linku wyżej.
PS. Rozumiem, że miałeś ten sam problem co ja z Out of memory? Masz wgrany pakiet, który monitoruje użycie RAM, żeby sprawdzić jak zmienia się użycie przy tym błędzie?
Skompiluje.sobie z tych źródeł z NSS.
Mam gotowe skrypty i konfigi, bo jakiś czas.temu już je kompilowałem, ale.nie było wartosci dodanej dla mnie.
Co do dubli skryptów, to błąd mam ciągle, od lat, niezależnie od tego, czy jest.skrypt, czy go nie było. Teraz jak mam jako główny router BPI R2, który.restartuje się.tylko jak prad wyłączą, to restarty APkow mnie jakoś nie bolą. Boli mnie to, jak dzwoni do pracy żona lub dziecko z domu i mówią, że znów nie działa WiFi i mam coś z tym zrobić. A ja wtedy zerothier i z telefonu robię reboocik.
Jaki pakiet.masz na mysli do monitorowania wycieków pamięci?
pimpelunek napisał/a:kmaras77 napisał/a:Mam dokładnie ten problem I nadal na to nie ma innego rozwiązania niż reboot jak pojawi się ten wpis w logu.
https://github.com/openwrt/openwrt/issu … 2227391307Albo w ogóle zrobić test z tym firmware NSS i poprawką od gościa z linku wyżej.
Skompiluje.sobie z tych źródeł z NSS.
Mam gotowe skrypty i konfigi, bo jakiś czas.temu już je kompilowałem, ale.nie było wartosci dodanej dla mnie.Co do dubli skryptów, to błąd mam ciągle, od lat, niezależnie od tego, czy jest.skrypt, czy go nie było. Teraz jak mam jako główny router BPI R2, który.restartuje się.tylko jak prad wyłączą, to restarty APkow mnie jakoś nie bolą. Boli mnie to, jak dzwoni do pracy żona lub dziecko z domu i mówią, że znów nie działa WiFi i mam coś z tym zrobić. A ja wtedy zerothier i z telefonu robię reboocik.
Jaki pakiet.masz na mysli do monitorowania wycieków pamięci?
Pamięć monitoruj tym: https://openwrt.org/docs/guide-user/luc … statistics
W luci masz wykresy RAM wtedy.
A możesz zarzucić logi całego routera u Ciebie od uruchomienia do czasu tego błędu?
Jak kompilujecie wersję z NSS?
Robię
git clone https://github.com/qosmio/openwrt-ipq
dodaję do mojgo configa od openwrt pakiety:
CONFIG_PACKAGE_kmod-qca-xxx
oraz
CONFIG_NSS_DRV_xxxx
i się nie kompiluje..
Podanie z jakimi błędami na pewno by pomogło w diagnozie problemu.
Był błąd w kompilacji LuCi.
Skompilowałem go z default pakietami i się skompilował a potem mój config już też się poprawnie skompilował.
Więc na razie testuję builda:
OpenWrt SNAPSHOT r27200-35819ca69a
Jak sprawdzić, czy NSS działa?
pliki nss, pbuf, ecm w etc/config się utworzyły.
Był błąd w kompilacji LuCi.
Skompilowałem go z default pakietami i się skompilował a potem mój config już też się poprawnie skompilował.
OpenWrt SNAPSHOT r27200-35819ca69aJak sprawdzić, czy NSS działa?
pliki nss, pbuf, ecm w etc/config się utworzyły.
Chyba w zaporze trzeba to włączyć:
https://puu.sh/KcHiH/b4432046d3.png
Puść gigabit przez router i zobacz czy obciążenie rdzeniu jest minimalne ![]()
Tak się składa, że dostałem takiego trupa, pomarańczowa dioda i nic więcej, w tygodniu jak znajdę czas to spróbuję go ożywić i sprawdzić jak openwrt na tym bidnym paściu działa, niestety 512MB ramu bardzo uprzykrza jego używanie.
kmaras77 napisał/a:Był błąd w kompilacji LuCi.
OpenWrt SNAPSHOT r27200-35819ca69aJak sprawdzić, czy NSS działa?
pliki nss, pbuf, ecm w etc/config się utworzyły.i jak testy?
siedze na chińczyku i co jakiś czas wgram jakiś snapshot wrt i wracam. Mogliby już te całe NSS acceleration opanować.
router zamiata wszystko inneaż by się chciało wgrać build od Cezarego i zapomnieć.
Trochę krótko używam, aby długoterminowe wnioski wyciągać, ale na razie nie było tego błędu i działa stabilnie.
Co do samego NSS - są wpisy w logu, jednak ja wydajności nie sprawdzę, bo AX3600 robi u mnie za AP i nie używam na nich NATa.
A wiesz, że dodali wifi offload? Nawet lan -wifi odciąża cpu... Mój dynalink powoli zaczyna działać tak jak powinien.
dostałem ax3600 po jakiś modach chińczyka ,ssh było odblokowane czy można spokojnie wgrać ten ubi od Cezarego?
luci-23.05-snapshot-r24016-f791ec1f6d-ipq807x-generic-xiaomi_ax3600-initramfs-factory.ubi
Connecting to 192.168.1.130:22...
Connection established.
To escape to local shell, press Ctrl+Alt+].
sh: /usr/bin/xauth: not found
BusyBox v1.25.1 (2020-09-28 09:27:24 UTC) built-in shell (ash)
-----------------------------------------------------
Welcome to XiaoQiang!
-----------------------------------------------------
$$$$$$\ $$$$$$$\ $$$$$$$$\ $$\ $$\ $$$$$$\ $$\ $$\
$$ __$$\ $$ __$$\ $$ _____| $$ | $$ | $$ __$$\ $$ | $$ |
$$ / $$ |$$ | $$ |$$ | $$ | $$ | $$ / $$ |$$ |$$ /
$$$$$$$$ |$$$$$$$ |$$$$$\ $$ | $$ | $$ | $$ |$$$$$ /
$$ __$$ |$$ __$$< $$ __| $$ | $$ | $$ | $$ |$$ $$<
$$ | $$ |$$ | $$ |$$ | $$ | $$ | $$ | $$ |$$ |\$$\
$$ | $$ |$$ | $$ |$$$$$$$$\ $$$$$$$$$ | $$$$$$ |$$ | \$$\
\__| \__|\__| \__|\________| \_________/ \______/ \__| \__|
root@XiaoQiang:~# free
total used free shared buffers cached
Mem: 402472 308796 93676 1664 16356 56000
-/+ buffers/cache: 236440 166032
Swap: 0 0 0
root@XiaoQiang:~# nvram get flag_boot_rootfs
1
root@XiaoQiang:~# cat /proc/mtd
dev: size erasesize name
mtd0: 00100000 00020000 "0:SBL1"
mtd1: 00100000 00020000 "0:MIBIB"
mtd2: 00300000 00020000 "0:QSEE"
mtd3: 00080000 00020000 "0:DEVCFG"
mtd4: 00080000 00020000 "0:RPM"
mtd5: 00080000 00020000 "0:CDT"
mtd6: 00080000 00020000 "0:APPSBLENV"
mtd7: 00100000 00020000 "0:APPSBL"
mtd8: 00080000 00020000 "0:ART"
mtd9: 00080000 00020000 "bdata"
mtd10: 00080000 00020000 "crash"
mtd11: 00080000 00020000 "crash_syslog"
mtd12: 023c0000 00020000 "rootfs"
mtd13: 023c0000 00020000 "rootfs_1"
mtd14: 01ec0000 00020000 "overlay"
mtd15: 00080000 00020000 "rsvd0"
mtd16: 0041e000 0001f000 "kernel"
mtd17: 01857000 0001f000 "ubi_rootfs"
mtd18: 01876000 0001f000 "data"
root@XiaoQiang:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
mtd:ubi_rootfs 24.5M 24.5M 0 100% /
tmpfs 196.5M 1.6M 194.9M 1% /tmp
ubi1_0 20.8M 4.3M 15.5M 22% /data
ubi1_0 20.8M 4.3M 15.5M 22% /userdisk
mtd:ubi_rootfs 24.5M 24.5M 0 100% /userdisk/data
ubi1_0 20.8M 4.3M 15.5M 22% /etc
ubi1_0 20.8M 4.3M 15.5M 22% /ini
tmpfs 512.0K 24.0K 488.0K 5% /dev
root@XiaoQiang:~# czyli wgrywam wg. poradnika
ubiformat /dev/mtd12 -y -f /tmp/luci-23.05-snapshot-r24016-f791ec1f6d-ipq807x-generic-xiaomi_ax3600-initramfs-factory.ubi -s 2048 -O 2048 && nvram set flag_boot_rootfs=0 && nvram set flag_last_success=0 && nvram commitpotem service wpad stop
i dalej przez gui sysupgrade ?
Zgodnie z wiki: https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3600, tak.
obraz wgrany poszło ok.
chciałbym go podłączyć do głównego ax3000t gdzie już jest wgrany również openwrt od Cezarego.
Mam się wpiąć w WAN czy LAN w ax3600?
wpiałem się w LAN zrobiłęm wg FAQ głupiego AP i nie mam dostępu do innych urządzeń po LAN w ax3600
gdzie robię błąd?
Podłącz go tak jak ty chcesz, to zależy co chcesz osiągnąć.
Jeżeli zrobiłeś głupiego AP i nie działa to pokaż co zrobiłeś.
tak jest ustawiony ax3600 jako glupi AP ,internet działa ale brak dostepu do clienta który jest wpiety po lanie
config interface 'loopback'
option device 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option ula_prefix 'fd32:bc88:a86b::/48'
config device
option name 'br-lan'
option type 'bridge'
list ports 'lan1'
list ports 'lan2'
list ports 'lan3'
config interface 'lan'
option device 'br-lan'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.2'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
option gateway '192.168.1.1'
option dns '192.168.1.1'
config interface 'wan'
option device 'wan'
option proto 'dhcp'
config interface 'wan6'
option device 'wan'
option proto 'dhcpv6'Nie ma powodu żeby nie było, wszystko jest w jednym bridge. Nie włączyłeś izolacji klientów, prawda? dhcp też wyłączyłeś?
już działa sorry ale z clienta nie łączył kabel i tu był problem. dzieki i sorry za zamieszanie.
a tak apropo da się uruchomić tą 2 diodę górną co jest teraz zgaszona żeby świeciła?
bo rozumiem że ona tylko swieci albo mruga jak jest kabel wpięty do WAN
W /etc/config/system ją masz. Przestaw ją sobie na co chcesz innego.
działa dzięki. Tylko nie wiem co się stało ale na głównym ax3000t brak mam ruchu na wan w statystykach.
Też nie wiem
Sprawdź czy coś w konfigach nie zmieniłeś.
Strony Poprzednia 1 … 41 42 43 44 45 … 48 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi AX3600
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc