376 (edytowany przez marcin397 2024-08-08 21:39:58)

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

Włączenie routera, flash sysupgrade przez webui i reboot.

Wrzuciłem jako txt bo tutaj całość się nie zmieści.

Edit#1

https://drive.google.com/file/d/1_GpzQ5 … sp=sharing

377

Zrób to jeszcze raz. Bo teraz zaznaczyłeś myszą tekst w puttym, przypadkiem lub nie kliknąłeś myszą w konsoli i wkleiłeś to do openwrt a on każdą linię chciał traktował jako polecenie i wyszła sieczka.

Podłącz uarta, uruchom putty i włącz  w logowanie sesji. Później w gui w openwrt zrób aktualizację plikiem sysupgrade (którym konkretnie robisz) i jak się zakończy i zrestartuje ponownie to pokaż taki log który się zapisał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

378

Cezary,

Link podmieniony.
Plik, którym robie flash to dokładnie: openwrt-23.05.4-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-squashfs-sysupgrade.itb

Z ciekawości próbowałem też: openwrt-23.05.4-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-squashfs-sysupgrade.bin, ale nic to nie zmieniło.

379 (edytowany przez MiG25 2024-08-08 22:01:58)

marcin397 napisał/a:
Cezary napisał/a:

A ja bym chciał żeby ktoś w końcu podłączył uart i zobaczył czemu sysupgrade nie przechodzi.

Może to wina tego, że mam inny bootloader tj:
https://cmi.hanwckf.top/p/mt798x-uboot-usage/

Kupiłem UART, podłączyłem, w puTTy mam U-Boot Boot Menu z następującymi opcjami:

1. Startup system (default)
2. Upgrade firmware
3. Upgrade ATF BL2
4. Upgrade ATF FIP
5. Upgrade single image
6. Load image
7. Start Web failsafe
0. U-boot console

Jeśli ktoś ma pomysł jak to dalej pociągać, żeby wrócić do stock'a bądź doprowadzić do porządku (brak wyświetlania initramfs mode) to będzie wdzięczny.

A w którym miejscu jakiej instrukcji jest , żeby wgrać akurat ten uboot ?

Przecież już tyle raz jest tu napisane , robimy to wg instrukcji oficjalnej , nie wg starych/ innych i nie wg filmów z youtuba ! (Sam też tak wpadłem, więc tym bardziej to powtarzam).

Okazuje się ( chyba w sąsiednim wątku) ,że zły uboot potrafi nie wystartować poprawnie wgranego sysupgrade....

Zaczal bym od opcji 3 i 4 wgrywając już oficjalne pliki uboota openwrt...

380

Czyli rozumiem, że w 3 wrzucić openwrt-23.05.4-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-preloader.bin, a w 4 openwrt-23.05.4-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip?

Wcześniej próbowałem wrzucać pliki przez tftp, ustawiałem dhcp w nim na 192.168.31.100, komp tak samo i nie mogłem nic przesłać.
Nie wiem czy to problem z konfiguracją tftp czy może z tym, że przez ten uboot inaczej włączą się tryb odzyskiwania (przycisk reset).

381

Czy ktoś wie jak to uruchomić programowanie tagu NFC? https://github.com/Caian/xinfc
Widziałem że tutaj jest to od razu skopilowane: https://dl.eko.one.pl/test/xinfc-wsc
Jednak nie wiem jak mam to uruchomić na routerze, tz jak skopiować plik na router.

382

Przez scp/winscp, masz to w faq na górze tej strony.

383

Cześć, nie mogę znaleźć pomocy dla takiego przypadku.
Siadłem do instrukcji według openwrt, bo sprzęt jest RD03 ale z fw 1.0.64.
Udało się zrobić za pierwszym razem downgrade do 1.0.47, poleciały curl'e, miałem już dostęp przez ssh, ale odciągnęli mnie innymi sprawami.
Zauważyłem, że w pewnym momencie router się zrestartował i wrócił do 1.0.64. No i teraz nie mogę go ponownie downgrade bo uparcie twierdzi, że nie można i nawet sposób ze zmienianiem "1" na "2" w url nie działa.
Macie na to jakąś radę?
Pozdr.

384

makitor napisał/a:

Cześć, nie mogę znaleźć pomocy dla takiego przypadku.
Siadłem do instrukcji według openwrt, bo sprzęt jest RD03 ale z fw 1.0.64.
Udało się zrobić za pierwszym razem downgrade do 1.0.47, poleciały curl'e, miałem już dostęp przez ssh, ale odciągnęli mnie innymi sprawami.
Zauważyłem, że w pewnym momencie router się zrestartował i wrócił do 1.0.64. No i teraz nie mogę go ponownie downgrade bo uparcie twierdzi, że nie można i nawet sposób ze zmienianiem "1" na "2" w url nie działa.
Macie na to jakąś radę?
Pozdr.

Być może numer stok ci się zmienił, więc jak wkleisz w curl aktualny to może się uda.

385 (edytowany przez makitor 2024-08-09 23:25:54)

na razie próbowałem sposobu z https://www.androidpimp.com/wireless-ro … 0t-router/ i chyba mam mrugającą cegiełkę... a tak próbowałem tego uniknąć sad
Prześpię się i może jutro... będzie gorzej.

[Edit] okazało się, że nic tej cholerze się nie stało. Zdjąłem zasilanie, podałem, wróciłem na dhcp w kompie i pojawiła się strona miwifi.

386

grzesiek napisał/a:

Być może numer stok ci się zmienił, więc jak wkleisz w curl aktualny to może się uda.

tylko że stok w curl mogę użyć dopiero jak mam soft 1.0.47, a ja utknąłem na 1.0.64

387

Wyczyść przeglądarkę, albo wogole rób ten downgrade w trybie incognito.

388

Tez walczyłem z przestawianiem 0 na 1 czy 2 i skończyło się... na metodzie tftp narzedziem Xiaomi - moze ktos tez sprobowal facinstall (https://github.com/openwrt-xiaomi/facinstall).

Pozdrawiam

389

Nieco się pospieszyłem i wgrałem na ten router firmware z tego miejsca
https://downloads.openwrt.org/snapshots … k/filogic/
Nie zmieniałem na OpenWrt U-Boot, router działa, mam kernel 6.6, ale jednak wolałbym używać stabilnej wersji z tego miejca
https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … er-ax3000t
Co dokładnie powinienem teraz zrobić aby to wgrać bez uceglenia sprzętu?

390

Zrobić  sysupgrade bez zachowania ustawień.

391

Cezary napisał/a:

Zrobić  sysupgrade bez zachowania ustawień.

Działa, dzięki :-)

392

Mam swój ax3000t i wciąż się waham który bootloader zostawić - fabryczny czy ten z OpenWRT. Jakie są główne wady i zalety obu na tym routerze? Czy jeśli nie potrzebuję dodatkowego miejsca we flash to w ogóle warto zmieniać bootloader?

393

No nie. Jak nie potrzebujesz to nie zmieniaj.

394

Chłopaki, dzięki za pomoc.

Wszystko działa. smile

395

marcin397 napisał/a:

Chłopaki, dzięki za pomoc.

Wszystko działa. smile

No a co zrobiłeś,  że działa,  bo to jest najważniejsze...

396

Popsuł i naprawił smile

397 (edytowany przez marcin397 2024-08-12 13:08:16)

MiG25 napisał/a:
marcin397 napisał/a:
Cezary napisał/a:

A ja bym chciał żeby ktoś w końcu podłączył uart i zobaczył czemu sysupgrade nie przechodzi.

Może to wina tego, że mam inny bootloader tj:
https://cmi.hanwckf.top/p/mt798x-uboot-usage/

Kupiłem UART, podłączyłem, w puTTy mam U-Boot Boot Menu z następującymi opcjami:

1. Startup system (default)
2. Upgrade firmware
3. Upgrade ATF BL2
4. Upgrade ATF FIP
5. Upgrade single image
6. Load image
7. Start Web failsafe
0. U-boot console

Jeśli ktoś ma pomysł jak to dalej pociągać, żeby wrócić do stock'a bądź doprowadzić do porządku (brak wyświetlania initramfs mode) to będzie wdzięczny.

A w którym miejscu jakiej instrukcji jest , żeby wgrać akurat ten uboot ?

Przecież już tyle raz jest tu napisane , robimy to wg instrukcji oficjalnej , nie wg starych/ innych i nie wg filmów z youtuba ! (Sam też tak wpadłem, więc tym bardziej to powtarzam).

Okazuje się ( chyba w sąsiednim wątku) ,że zły uboot potrafi nie wystartować poprawnie wgranego sysupgrade....

Zaczal bym od opcji 3 i 4 wgrywając już oficjalne pliki uboota openwrt...

Właśnie to.

tomciu napisał/a:

Popsuł i naprawił smile

Rozumiem, że Pan wszystko robi idealnie i nigdy się nie myli. smile

398

tomciu napisał/a:

Popsuł i naprawił smile

marcin397 napisał/a:

Rozumiem, że Pan wszystko robi idealnie i nigdy się nie myli. smile

Eh, jakich ja czasów dozylem, że prosty żart jest trudny do zrozumienia smile
Poza tym tu nie ma panów. Pisz normalnie na ty. A i trochę gratów w swoim życiu popsułem. Mam tego parę pudeł na strychu i raz na rok przy ściąganiu choinki muszę wojnę z kobietą stoczyć, bo mi moje "przydasie" chce wywalać. Ja jej wtedy mówię, że wywalę jak ona porządek w szafach, garderobie i z butami zrobi. I tak się dzieje życia cud smile

399

Dodali obsługę nowego rodzaju flasha który występuje w nowszych AX3000T. Będzie jego obsługa u mnie wraz z następnymi buildami jak by coś.

400

kari555 napisał/a:

Cześć, mam problem po instalacji OpenWRT do tego routera. Od samego początku występował konflikt IP z routerem od Netii (ADB VV 5822), więc zmieniłem w /etc/network/config Xiaomi IP na 192.168.1.2. Po tej zmianie mogę połączyć się do routera Xiaomi przez SSH lecz gdy próbuję pobrać Luci dostaję zwrotkę o braku połączenia z internetem. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o takie sprawy.

#Edit, problem udało się rozwiązać ustawiając Xiaomi jako Dumb AP

Walczę z identycznym problemem. Jak ustawiłeś Dump AP?