551 (edytowany przez MarcinMBB 2024-08-04 11:50:34)

Odp: Arcadyan AW1000

Cezary napisał/a:

Pokaż

uci show network

to ci napiszę to naprostować. Tak, powinieneś dodać interfejs do br-lanu.

network.loopback=interface
network.loopback.device='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fdb8:6ce1:9d40::/48'
network.@device[0]=device
network.@device[0].name='br-lan'
network.@device[0].type='bridge'
network.@device[0].ports='lan1' 'lan2' 'lan3' 'lan4' 'wan'
network.@device[0].vlan_filtering='1'
network.lan=interface
network.lan.device='br-lan'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.1.1'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.wan=interface
network.wan.proto='qmi'
network.wan.device='/dev/cdc-wdm0'
network.wan.apn='internet'
network.wan.pincode='1978'
network.wan.auth='none'
network.wan.pdptype='ipv4'

I jeszcze jedno nie wiem dlaczego  w dzienniku pokazuje wiem ze to nie z tym związane ale tak wyskakuje, ale wszystko działa
Sun Aug  4 12:46:16 2024 daemon.err collectd[16427]: rrdtool plugin: rrd_update_r failed: /tmp/rrd/MBB2/sensors-ath11k_hwmon-isa-c000000/temperature-temp1.rrd: illegal attempt to update using time 1722768376 when last update time is 1722768376 (minimum one second step)
Sun Aug  4 12:46:25 2024 daemon.err olsrd[6211]: olsrd exit: main: Bad configuration

552

Masz wszystko jak trzeba, wan przypisany do lanu. Zrób restart jeżeli jeszcze nie zrobiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

553

MarcinMBB napisał/a:

I jeszcze jedno nie wiem dlaczego  w dzienniku pokazuje wiem ze to nie z tym związane ale tak wyskakuje, ale wszystko działa
Sun Aug  4 12:46:16 2024 daemon.err collectd[16427]: rrdtool plugin: rrd_update_r failed: /tmp/rrd/MBB2/sensors-ath11k_hwmon-isa-c000000/temperature-temp1.rrd: illegal attempt to update using time 1722768376 when last update time is 1722768376 (minimum one second step)

Wada pluginu w collectd, tak pokazuje.

Sun Aug  4 12:46:25 2024 daemon.err olsrd[6211]: olsrd exit: main: Bad configuration

A to akurat nieskonfigurowany olsrd. Raczej nie potrzebujesz go, po co go zainstalowałeś?

554 (edytowany przez MarcinMBB 2024-08-04 12:25:49)

Cezary napisał/a:
MarcinMBB napisał/a:

Wada pluginu w collectd, tak pokazuje.

A to akurat nieskonfigurowany olsrd. Raczej nie potrzebujesz go, po co go zainstalowałeś?

Już go odinstalowałem, mimo wyłączenia i włączenia nie ma neta:( Masz jeszcze jakiś pomysł

555

W ogóle wan działał jako wan?

556 (edytowany przez MarcinMBB 2024-08-04 12:48:47)

Cezary napisał/a:

W ogóle wan działał jako wan?

Nie mam jak tego sprawdzić bo nie mam drugiego łącza ale jak podłaczam kabel to wykrywa go ale w W10 ciągle wyświetla się ze sieć niezidentyfikowana

Sun Aug  4 13:47:03 2024 kern.info kernel: [  481.993252] br-lan: port 5(wan) entered blocking state
Sun Aug  4 13:47:03 2024 kern.info kernel: [  481.998254] br-lan: port 5(wan) entered forwarding state
Sun Aug  4 13:47:03 2024 daemon.notice netifd: Network device 'wan' link is up

557

Z punktu widzenia konfiguracji jest zrobione tak jak trzeba. Podłącz innego klienta i zobacz.

558

Cezary napisał/a:

Z punktu widzenia konfiguracji jest zrobione tak jak trzeba. Podłącz innego klienta i zobacz.

Próbowałem podłączać i lapka i AP, po prostu IP nie jest przypisywane z Wan

559

Może ktoś się orientuje ,dlaczego ten konkretny AW1000 ma podczas startu ustawione CFUN=0 , i za każdym razem trzeba mu ustawić z ręki CFUN=1 ,żeby zaczął działać ?
Może jest jakaś opcja do ustawienia ,żeby się automatycznie łączył?
https://github.com/xhikarishii/openwrt-ipq/issues/3

560

Może to kwestia zapisana parametrów tam jak w ostatnim poście jest.

Nie spotkałem jeszcze modemu który wymagał by takiej zabawy. Da się to obejść w rc.local , ale dlaczego modem trzyma to na zero - nie wiem.

561

Pytanie do użytkowników Arcadyan AW1000-jak działają gniazda anten zewnętrznych? Jest MIMO?

562 (edytowany przez MiG25 2024-08-20 11:57:47)

Generalnie jest tam 6 pigtaili , jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=zdhK0ypTaOM

Są one opisane wg tego dokumentu:
https://forums.quectel.com/uploads/shor … FmI1yh.pdf
I Tabela 33 pokazuje ,jaka antena jest do czego.

Numerki są od 0 do 7  , 2 i 3 są nie podłączone ( te służą i tak do MIMO dla pasma n79 ) , a antany zewnętrzne są podłączone do 0 i do 4.

Więc będzie MIMO jak któraś z wewnętrznych anten też będzie w tym uczestniczyła.

563

MiG25 napisał/a:

Generalnie jest tam 6 pigtaili , jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=zdhK0ypTaOM

Są one opisane wg tego dokumentu:
https://forums.quectel.com/uploads/shor … FmI1yh.pdf
I Tabela 33 pokazuje ,jaka antena jest do czego.

Numerki są od 0 do 7  , 2 i 3 są nie podłączone ( te służą i tak do MIMO dla pasma n79 ) , a antany zewnętrzne są podłączone do 0 i do 4.

Więc będzie MIMO jak któraś z wewnętrznych anten też będzie w tym uczestniczyła.

Dzięki.To słabo/ bo to najbardziej cenowo dostępny modemo-router (już od niespełna 7 paczek) i 2&1 z OpenWRT. sad

564

Akurat tu jest o tyle dobrze i łatwo , że te wszystkie anteny wewnętrzne są na pigtailach i wyprowadzenie ich na zewnątrz nie robi problemu , po czym wszystkie 6 na zewnątrz....
Inne modemy mają podobnie , najmniej 4 gniazda....
Skonczyły się czasy gdzie wystarczały dwie anteny , stąd bardziej opłaca się urządzenie zewnętrzne,które mimo małych anten ma tą przewagę ,że nie ma długich kabli antenowych i stąd mniejsze straty sygnały na przesyle ( no ale ,że małe to też mniejszy zysk).

565 (edytowany przez Norpertuz 2024-09-04 09:12:25)

Hej, może tutaj mi ktoś pomoże... posiadam ten router i mam pewne problemy a widzę, że co niektorzy koledzy się tu znają na rzeczy.

Problemy są zasadniczo dwa

1. Główny problem. Raz na jakiś czas, totalnie losowo, router traci połączenie z internetem i pomaga jedynie zresetowanie urządzenia. Sieć lokalna działa bez problemu, mogę się połączyć na router przez ssh, w logach nic ciekawe się wtedy nie pokazuje. Router po ssh też nie pinguje np 8.8.8.8. Ifconfig pokazuje wszystkie interfejsy jakby było ok, wwan ma przypisane ip te operatorskie. Używam karty orange oraz wbudowanego modemu 5G. Po za tym wszystko działa nawet osiągając wysokie predkosci przy tym... no ale co z tego jak mi losowo wywala ten internet.
Co mogę zrobić? jakie krotki podjac by zdiagnozowac problem? Powiem jeszcze,  że na to pomagało też reset samego modemu z poziomu luci.

2. No ale wlasnie.... chcialem byc sprytny i zaktualizowalem pakiety na nim po ssh.... od tamtej pory przestalo dzialac kompletnie opkg (po prostu nie pobiera pakietów), oraz nie moge zalogowac sie przez interfejs graficzny luci (nie przyjmuje hasla, a po ssh działa normalnie). Najwyrazniej cos sie zrypalo z tym softem. Robilem ten update w nadziei, ze rozwiaze mi to problem nr1... niestety nie rozwiazało.

Macie jakies wskazówki , porady? Jesli chciecie dodatkowe info jakies , bym wpisal jakies polecenie, oczywiście to zrobie.
Wiem , ze niby jest polecenie firstboot czy cos takiego , ktore resetuje do ust fabrycznych i odinstalowuje pakiety ale troche sie cykam , ze mi sie calkiem wysypie tongue

566

1. Normalna sprawa, żaden operator nie gwarantuje że sesja będzie trwała wiecznie. Po prostu restartujesz połączenie, po to są różne monitory połączenia żeby automaty to robiły.
2. Nie robi się aktualizacji pakietów, a już na pewnie nie tych systemowych. Teraz po prostu przywróć ustawienia domyślnie i będzie działało, zainstaluj co tam potrzebujesz i na przyszłość nie rób upgrade pakietów (możesz zrobić te co sam instalowałeś, tych systemowych nie). Jak wyjdzie nowa wersja systemu to po prostu aktualizujesz cały system

567 (edytowany przez Norpertuz 2024-09-04 09:36:39)

1. Hm czyli sugerujesz, że po prostu nie dziala mi jakis monitor polaczenia ktory mialby wznowic polaczenie? Jak moge to dokladnie sprawdzic? Polaczenie nie wraca samo z siebie router nie ma polaczenia z internetem , dopoki go nie zresetuje....
Btw to raczej niezwiazane ale na ifconfig zauwazylem dropy pakietow RX na wwan0 , oraz errory. Mimo to dziala wtedy internet no ale moze np to sugeruje jakis problem z samym modemem?

root@QWRT:~# ifconfig wwan0
wwan0     Link encap:Ethernet  HWaddr DE:2F:9C:55:F4:B3
          inet addr:10.3.194.223  Bcast:255.255.255.255  Mask:255.255.255.255
          inet6 addr: fe80::dc2f:9cff:fe55:f4b3/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:383173 errors:36 dropped:6552 overruns:0 frame:0
          TX packets:60138 errors:54 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:456315182 (435.1 MiB)  TX bytes:12143535 (11.5 MiB)

2. Tak... teraz juz wiem. Czyli co sugerujesz ze w tym wypadku ten firstboot i bedzie ok? Boje sie ze to cofnie jakies configi i nie bedzie dzialac i bede musial cos reczenie dlubac znowu big_smile

568

1. Musisz uruchomić sobie coś co systematycznie np. pinguje internet i jak nie ma odpowiedzi to uruchomia ponownie połączenie. Gargoyle to ma w standardzie, easyconfig ma to w standardzie, do luci musisz doinstalować sobie luci-app-watchcat, do czystego openwrt watchcat'a lub zrobić skrypt np. https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automa … rtpoczenia
2. firstboot, tak

569

Hm, no to co mówisz niby ma sens. Ale czy to mozliwe , że wywala te sesje losowo? Raz wywala mi o 18 , raz o 9, raz po 4 dniach raz po 2? Jestes pewien , że to ten problem? Wydaje mi się tak na logike, że qwrt dostarczone od producenta powinno mieć domyślnie ten monitor polaczenia skonfigurowany, bo przecież nawet jakies routery za 100 zł nie maja takich problemów tongue

570

Tak, czasami zamiera połączenie. Na forum co chwila jest przypływ nowych użytkowników i są zdziwieni tym faktem. Poużywasz dłuży czas modemów to zobaczysz że operator może robić cuda, po prostu restartujesz połączenie jak jest potrzeba i zapominasz o problemie.

To czy oryginalny qwrt to ma czy nie nie jest sprawą na to forum, ściskaj producenta żeby to zrobił jak nie. Samo opewrt nie ma z tym nic wspólnego i domyślnie nie ma tego bo i dlaczego by miało mieć; jak potrzebujesz to sobie robisz i uruchamiasz, po prostu dostosowujesz system tak jak ty chcesz żeby działał.

571

A jaki protokół używasz do komunikacji z modemem? Domyślnie jest MBIM i na nim obserwowałem brak internetu przynajmniej raz na dobę. Odkąd przestawiłem na QMI wszystko działa w porządku.

572 (edytowany przez Norpertuz 2024-09-04 10:18:45)

Cezary napisał/a:

Tak, czasami zamiera połączenie. Na forum co chwila jest przypływ nowych użytkowników i są zdziwieni tym faktem. Poużywasz dłuży czas modemów to zobaczysz że operator może robić cuda, po prostu restartujesz połączenie jak jest potrzeba i zapominasz o problemie.

To czy oryginalny qwrt to ma czy nie nie jest sprawą na to forum, ściskaj producenta żeby to zrobił jak nie. Samo opewrt nie ma z tym nic wspólnego i domyślnie nie ma tego bo i dlaczego by miało mieć; jak potrzebujesz to sobie robisz i uruchamiasz, po prostu dostosowujesz system tak jak ty chcesz żeby działał.

#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 1 -W 10 google.com > /dev/null; then
        (ifup wan) &
    fi

Sprobuje tego skryptu i dodam go do crona, jestem ciekaw czy to zadziala.

A jaki protokół używasz do komunikacji z modemem? Domyślnie jest MBIM i na nim obserwowałem brak internetu przynajmniej raz na dobę. Odkąd przestawiłem na QMI wszystko działa w porządku.

Dobre pytanie, powiesz mi jak mogę to sprawdzić? Najlepiej poleceniem bo luci jak pisałem wyżej na razie nie działa

573

uci show newtork

574

Albo komendą AT ,powie w jakim modem jest stanie i jak przestawić: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 46#p298446

575

Cezary napisał/a:

uci show newtork

network.wan1.proto='mbim'

Czyli jest ten mbim. Czy sama zmiana w konfiguracji uci na network.wan1.proto='qmi' wystarczy? czy trzeba coś jeszcze konfigurować? Nie znam tych protokołów...

Albo komendą AT ,powie w jakim modem jest stanie i jak przestawić: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 46#p298446
root@QWRT:~# AT+QCFG="usbnet"
-ash: AT+QCFG=usbnet: not found

Tego AT to ja nawet nie mam... może koledzy robili to na openWRT czystym a nie tym calym QWRT?