1

Temat: Router LTE + Netgear R6220 + AX3000T - konfiguracja sieci

Hej!

Prosiłbym o poradę w sprawie struktury sieci i wyboru metody połączeń między routerami.
Do połączenia mamy:
1. B628-265 - Router LTE Huawei z możliwym włączeniem bridge-mode.
2. Netgear R6220 z OpenWRT
3. Xiaomi AX3000T ze stockowym softem (jeszcze)

Do tej pory miałem pierwsze dwa urządzenia i działało to tak, że routery są spięte razem kablem, każda ma swoje własne WIFI z odrębną nazwą i innymi ip. Nic mądrzejszego kilka lat temu nie wymyśliłem.

Teraz doszedł ten Xiaomi i mnie natchnęło by to jakoś ogarnąć zgodnie ze sztuką.

Dom jest w sumie dwukondygnacyjny, parter i piwnica. Mając obecnie dwa routery na parterze jest w miarę ok, wifi jest nawet w piwnicy w niektórych pomieszczeniach (pwinica wiecie, nieużytkowa, węgiel itd, tam jest jedno urządzenie które potrzebuje wifi).

Teraz z tymi trzema to bym chciał złapać wifi przez okno/ścianę na podwórku. Router LTE musi być na parterze.
W ciągłym użytku kablem podpięte większość sprzętów, na wifi to tylko telefony i z 20 urządzeń IoT.

Jak macie jakieś propozycje to rzućcie proszę jakieś hasła, poszukam i się dokształcę.

2

Odp: Router LTE + Netgear R6220 + AX3000T - konfiguracja sieci

Dwa scenariusze:
- albo B682 zostawiasz tak jak jest, robi też za wifi, netgeara i xiaomi przerabiasz na głupiego AP i łączysz je kablami do portu LAN miedzy sobą. Na każdym ustawiasz to samo SSID i hasło. Masz wtedy sieć na trzy AP, sprzęty będą się łączyły do jednego z nich.
- albo jeżeli nie potrzebujesz trzech wifi to na huawei wyłączasz wifi, włączasz na nim bridge mode, dołączasz do portu wan jednego z pozostałych a drugiego przerabiasz na głupiego AP i łączysz go kabelm do LANu. Wtedy Huawei robi tylko za modem a całością sieci zarządza jeden z routerów, drugi zajmuje się tylko rozgłaszaniem wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ustaliłem sobie jedno: Potrzebuję 3xWiFi.
Rozumiem część z ustaleniem tego samego SSID i hasła. Co do reszty, muszę dopytać.
B628 ma porty LAN1, LAN2/WAN, TEL.
Netgear ma 4xLAN, WAN
Xiaomi to nawet nie wiem. pewnie też coś podobnego do 1xWAN 3xLAN
1. W pierwszym przypadku proponujesz podpięcie z B628 LAN do Netgear a potem z Netgeara do Xiaomi (LAN-LAN) czy może Xiaomi bezpośrednio do drugiego portu LAN/WAN w B628?

2. Co z DHCP i jakimś innym sterowaniem typu firewall, porty? Wszystko miałem praktycznie podłączone do Netageara z OPENWRT, do B628 to miałem podpięte dosłownie 2 urządzenia. Do netgeara miałem tez podłączone wszystkie urządzenia po kablu.

3. Czy taki zaproponowany config jakoś wpływa np na ograniczenia co do stworzenia podsieci tylko dla urządzeń IoT gdzie chciałbym im odciąć dostęp do neta na firewallu routera? Czy dla podsieci też można zrobić jedno SSID i hasło na każdym z routerów? (oczywiście jak b628 coś takiego obsługuje bo jeszcze nie wiem).

4

1. Jak chcesz smile byle by były spięte lanami.
2. Oczywiście na głupim ap (obu) wyłączasz serwer dhcp i ustawiasz im jakieś adresy IP. Tak jak  normalnie konfiguruje się głupiego AP.
3. Jak będziesz miał taką konfigurację to głównym huawei robi za router i firewall i jak coś to na nim masz to ustawić. Jeżeli umie zrobić drugą sieć bo jak nie to nie masz jak.

5

@Cezary najpierw to dzięki smile

No to inaczej musimy to chyba zrobić, tzn głównym routerem musi być Netgear lub Xiaomi  i pewnie lepiej Xiaomi bo jest nowszy i mocniejszy. Głównym mam na myśli by sterował DHCP i był firewallem i też mógł robić drugą sieć.

Najlepiej by było jakby B628 był jednocześnie modemem w bridge mode i jednocześnie dawał wifi o tym samym SSID i haśle co reszta. Ale nie wiem czy to jest możliwe fizycznie tongue

6

Też nie wiem, sprawdź czy takiego coś na tym huawei działa. Ale jeżeli włączysz na nim wifi to nie będziesz miał kontroli na tym co się łączy do jego wifi, więc... jak uważasz.

7

I nie w trybie bridge mode.... Bo bridge robi się zdaje się z pierwszym podłączonym urządzeniem ( może być to urządzenie podłączone przez wifi) , a kolejne  co najwyżej pomiedzy sobą mogą gadać , ale internetu nie mają...

8

Dobra, po przeczytaniu waszych wiadomości i uświadomieniu mnie nic lepszego od pierwszej propozycji czyli 2xgłupi AP + Huaiwei (z DHCP i firewallem prawdpodobnie beż możliwości tworzenia osobnej sieci z osobnymi regułami) nie ma.

Jak się mylę to mnie poprawcie.

Obecnie to miałem tak: Huaiwei podpięty do portu WAN (chyba) w Netgear z osobną siecią z ip 192.168.1.*. Na huaiwei sieć o ip 192.168.8.*. Wszystkie urządzenia oprócz telefonów podpięte po wifi lub kablu do netgeara.

Czy podpięcie po prostu xiaomiego jako głupi AP z wifi o tym samym SSID i haśle co netgear do Netgeara jest złe i wprowadza jakiś zamęt o którym nie wiem?

9

Tylko inne kanały ustaw. A SSID może być to samo jak chcesz żebyś miał jedną sieć wszędzie.

10 (edytowany przez ozzi91 2024-08-04 10:40:57)

Oczywiście, poległem

Jako że nie za bardzo lubię się z konsolą postanowiłem wyklikać głupi AP przez luci. Jedno z urządzeń a dokładnie orangepi nie łączy się z siecią wifi. Co ciekawe, jak odłączę xiaomi od prądu to łączy się ładnie. No to spróbowałem poprawić ustawienia przy pomocy:

# uci set network.lan.ipaddr=192.168.1.2
    # uci set network.lan.gateway=192.168.1.1
    # uci set network.lan.dns=192.168.1.1
    # uci set dhcp.lan.ignore='1'
    # uci commit
    # reboot

ale dalej się nie łączy.

A tak to wygląda po zalogowaniu się przez ssh:

| Machine: Xiaomi Mi Router AX3000T                                         |
| Uptime: 0d, 00:02:05                                                      |
| Load: 0.22 0.15 0.06                                                      |
| Flash: total: 58.8MB, free: 55.6MB, used: 0%                              |
| Memory: total: 236.1MB, free: 145.5MB, used: 38%                          |
| Leases: 0                                                                 |
| lan: static, 192.168.1.99                                                 |
| wan: dhcp, ?                                                              |
| wan6: dhcpv6, ?                                                           |
| radio2: lan, mode: ap, ssid: Internet_Of_Things, channel: 3, conn: 0      |
| radio3: , mode: ap, ssid: Internet_Of_Things, channel: 56, conn: 0   

SSID i hasło mam ustawione dokładnie to samo. Kanały zmienione żeby się nie gryzły, netgear 12, 60, xiaomi 3, 56.

Aha, jeszcze mam jakieś śmieci w ustawieniach na xiaomi -> sieć -> sieć bezprzewodowa a tam: - radio0 - generic unknow i radio1 - generic unkown

11

Zepsułeś konfig wifi a nie sieci. Pokaz

uci show network
uci show wireless

nie przypisałeś wifi 5GHz do jakieś sieci w network.

12

ozzi91 napisał/a:

Aha, jeszcze mam jakieś śmieci w ustawieniach na xiaomi -> sieć -> sieć bezprzewodowa a tam: - radio0 - generic unknow i radio1 - generic unkown

To tylko nazwa która jest pobierana z pliku tekstowego. Używaj dłużej luci to zobaczysz więcej takich bzdur.

13

Cezary napisał/a:

Zepsułeś konfig wifi a nie sieci. Pokaz

uci show network
uci show wireless

nie przypisałeś wifi 5GHz do jakieś sieci w network.

uci show network

network.loopback=interface
network.loopback.device='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fdc3:9759:fbd1::/48'
network.@device[0]=device
network.@device[0].name='br-lan'
network.@device[0].type='bridge'
network.@device[0].ports='lan2' 'lan3' 'lan4'
network.lan=interface
network.lan.device='br-lan'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.1.99'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.gateway='192.168.1.1'
network.lan.dns='192.168.1.1'
network.@device[1]=device
network.@device[1].name='wan'
network.@device[1].macaddr='50:88:11:51:ce:87'
network.wan=interface
network.wan.device='wan'
network.wan.proto='dhcp'
network.wan6=interface
network.wan6.device='wan'
network.wan6.proto='dhcpv6'

uci show wireless

wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.path='platform/soc/18000000.wifi'
wireless.radio0.band='2g'
wireless.radio0.channel='1'
wireless.radio0.htmode='HE20'
wireless.radio0.disabled='1'
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type='mac80211'
wireless.radio1.path='platform/soc/18000000.wifi+1'
wireless.radio1.band='5g'
wireless.radio1.channel='36'
wireless.radio1.htmode='HE80'
wireless.radio1.disabled='1'
wireless.radio2=wifi-device
wireless.radio2.type='mac80211'
wireless.radio2.path='platform/18000000.wifi'
wireless.radio2.channel='3'
wireless.radio2.band='2g'
wireless.radio2.htmode='HE40'
wireless.radio2.country='PL'
wireless.radio2.txpower='20'
wireless.radio2.cell_density='0'
wireless.radio3=wifi-device
wireless.radio3.type='mac80211'
wireless.radio3.path='platform/18000000.wifi+1'
wireless.radio3.channel='56'
wireless.radio3.band='5g'
wireless.radio3.htmode='HE80'
wireless.radio3.country='PL'
wireless.radio3.cell_density='0'
wireless.wifinet0=wifi-iface
wireless.wifinet0.device='radio2'
wireless.wifinet0.mode='ap'
wireless.wifinet0.ssid='Internet_Of_Things'
wireless.wifinet0.encryption='psk2'
wireless.wifinet0.key='xxxxxxxx'
wireless.wifinet0.network='lan'
wireless.wifinet1=wifi-iface
wireless.wifinet1.device='radio3'
wireless.wifinet1.mode='ap'
wireless.wifinet1.ssid='Internet_Of_Things'
wireless.wifinet1.encryption='psk2'
wireless.wifinet1.key='xxxxxxxx'

pomożesz mi usunąć te śmieci? smile

14

uci set wireless.wifinet1.network='lan'
uci commit
reboot

Coś zrobiłeś bo powieliło ci konfigi radia i masz podwójnie. W niczym to nie przeszkadza, ale spokojnie możesz usunąć sekcje radio0 i radio1. No i zakładam że masz faktycznie hasło 8 znakowe lub więcej.

15

@Cezary
Po raz kolejny dziękuję pięknie. Wszystko działa jak powinno

16

Wracam z tematem, bo w sumie nie do końca działa ok jedno urządzenie.

Mam orangepi podłączone przez wifi a dokładniej drukarkę 3d z systemem klipper. Jeżeli oba urządzenia chodzą (mam na myśli router netgear i xiaomi - oba udostępniają wifi o tej samej nazwie i haśle) to nie mogę się połaczyć z webinterace klippera. Jak odłącze xiaomi z pradu to działa ok wszystko. Do tej pory radziłem sobie odłączając po prostu xiaomiego z prądu bo drukarka i tak jest uruchamiana przeze mnie ręcznie ale czas skończyć z tą fuszerką.

Prawdę mówiąc, orangepi nie musi się łączyć z tym xiaomim, więc można by jakoś po prostu zablokować przyłączenia do xiaomiego ale i tak nie wiem co z tym zrobić. Proszę o porade.

17

Ustaw tak zeby sie tylko do jednego laczyl do mac ap netgeara czy xiaomi.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

18

option bssid <tu-adres-mac-ap>

19

@Cezary
Jeżeli chatgpt nie plecie głupot:

W OpenWRT, polecenie option bssid <tu-adres-mac-ap> w pliku konfiguracyjnym (zwykle w /etc/config/wireless) służy do określenia adresu MAC punktu dostępowego (AP), z którym router ma się połączyć lub do którego ma być przypisany.

to jeżeli ja to dobrze rozumiem, to sugerowałbyś, że każde urządzenie podpięte do xiaomi nie powinno działać poprawnie a jestem prawie pewny (sprawdzę na 100% jak wrócę do domu) że działa, np telefon.

@ambrozy5
właśnie o czymś takim myślałem ale nie wiem czy powinienem:
1. w jakiś sposób zablokować na xiaomim możliwość podpięcia do wifi orange pi - jeśli tak, to jak to zrobic?
2. jakoś w orangepi ustawić, by łączył się po wifi konkretnie po bssid do netgeara - z tym to sobie poradzę pewnie

20

Ja sugerowałem żebyś dodał tą opcję do klienta, wtedy on się połączy do ap o tym macu, a nie to że jakaś opcja zabezpieczająca. Całkiem na odwrót zrozumiałeś to co ja napisałem i to chatgpt ci napisał.

21

Ta w kliencie sie to ustawia.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .