Temat: Problemy z wgraniem systemu Xiaomi AX3000t

Jestem nowy na forum i więc Cześć wszystkim

Najpierw nakreślę sytuację.
Kupiłem nowy router Xiaomi ax3000t za 120zł z aliexpress.
Po zakupie od razu ruszyłem z wgraniem nowego systemu.
Wspierałem się tym wątkiem: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23906
Znalazłem w nim ten tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=l-rczGl4i0I - chciałem aby za pierwszym razem ktoś mnie zaprowadził za rękę smile .
Instalacja przeszła książkowo. Jedyne odstępstwo od filmu - wgrałem nowszą wersję u-boota (jak mylę terminologię to przepraszam - poprawcie mnie) stąd: https://github.com/hanwckf/bl-mt798x/releases (wersja 20240123)
Router wstał prawidłowo wraz z stroną wczytywania softu.
Wczytywanie i instalacja softu wygląda prawidłowo po wgraniu (jak na filmie) obrazu otrzymuję komunikat "Your device was successfully Upgraded! Now Rebooting..."
Korzystałem z paczki: https://github.com/dimfishr/openwrt/releases - najnowsza wersja (2023-12-27) plik "openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-squashfs-sysupgrade.bin" - później testowałem też paczki z strony openwrt i prawie wszystko na co trafiłem w internecie smile .

Teraz do sedna problemu.
Po wgraniu paczki z systemem docelowym po komunikacie o udanej instalacji - Router uruchamia się (pomarańczowa dioda świeci się) i po dłuższej chwili resetuje się (dioda gaśnie połączenie z komputerem przerywa się). I tak w nieskończoność. Po przepięciu na dhcp komputer nie dostaje IP (albo dzieje się to za szybko aby to wyłapać). Po twardym resecie (trzymanie reset przy starcie) Router wstaje i znów mogę uruchomić stronę ładowania systemu.
Dodatkowo chciałem połączyć się z routerem (zobaczyć logi, wgrać starszego u-boota, wgrać oryginalny system i zapomnieć big_smile itp.). SSH, Telnet, FTP, TFTP - nic nie odpowiada pod adresem 192.168.1.1 - timeout.

Przekopałem Google (może źle szukam) i odpytałem znajomych - nic o czym usłyszałem i przeczytałem nie pomogło. Widzę szansę że go zbrickowałem ale pewien nie jestem.

Chętnie przyjmę każdą radę i przetestuje wszystkie wasze pomysły (choć im bardziej łopatologicznie ktoś mi to wyjaśni tym lepiej dla mnie smile - tak jak pisałem to mój pierwszy raz).

2

Odp: Problemy z wgraniem systemu Xiaomi AX3000t

Jeżeli wgrywałeś co popadnie to być może któryś soft go uwlił. Teraz po prostu wgraj wersję oficjalną z openwrt.

https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax3000t#debricking

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też myślę że któryś obraz był trafiony - bardziej obstawiam uboota ostatecznie jeden z pierwszych obrazów coś nadpisał.

Na razie usiadłem z instrukcją "TFTP instructions for the stock layout" i już mogę potwierdzić że w moim przypadku nie działa dla oryginalnego softu w wersji 1.0.47 i 1.0.64 - konsola staje podczas ostatniej komendy (pewnie po godzinie dostanę timeout) a gdy wykonuje reset mimo to (po odczekaniu kilku minut) to router nadal wstaje jak do tej pory ("If the recovery doesn't accept the downloaded file the led switches to solid white").

Jak chciałbym go podłączyć przez UART (port seryjny wpinany do płyty routera - zdjęcia na stronie openwrt) to obstawiam ze muszę kupić sobie taki konwerter?

https://botland.com.pl/konwertery-usb-u … gJsC_D_BwE

Poszukam jeszcze oficjalny obraz i spróbuję - tutaj już nie mam co zepsuć więcej (chyba smile )

4 (edytowany przez Blahert 2024-07-27 15:38:30)

Mam pewien trop. Mój router jest "świeży" prosto z fabryki. Około 4h temu na oficjalnej stronie wstawili alert.
"
Warning! Don't brick your router!

Some AX3000T devices come with a new NAND flash chip: Winbond 25n01kvzeir. This chip is temporarily incompatible with the official OpenWrt image until a patch is applied. Click link.
"
https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 03?u=alexq

Z oficjalnego forum wychodzi że w najnowszej serii są jakieś zmiany w hardware i aktualna wersja nie radzi sobie z nią. Chyba zaczekam aż znajdą rozwiązanie.

PS. Jak to co piszę ma sens to chyba trzeba ostrzec wszystkich w głównym wątku na forum.

5

Blahert napisał/a:

Też myślę że któryś obraz był trafiony - bardziej obstawiam uboota ostatecznie jeden z pierwszych obrazów coś nadpisał.

Na razie usiadłem z instrukcją "TFTP instructions for the stock layout" i już mogę potwierdzić że w moim przypadku nie działa dla oryginalnego softu w wersji 1.0.47 i 1.0.64 - konsola staje podczas ostatniej komendy (pewnie po godzinie dostanę timeout) a gdy wykonuje reset mimo to (po odczekaniu kilku minut) to router nadal wstaje jak do tej pory ("If the recovery doesn't accept the downloaded file the led switches to solid white").

Jak chciałbym go podłączyć przez UART (port seryjny wpinany do płyty routera - zdjęcia na stronie openwrt) to obstawiam ze muszę kupić sobie taki konwerter?

https://botland.com.pl/konwertery-usb-u … gJsC_D_BwE

Poszukam jeszcze oficjalny obraz i spróbuję - tutaj już nie mam co zepsuć więcej (chyba smile )

Tak, takiego typu konwerter.

Jesteś pewien że nie chce on pobrać żadnego obrazu z tftp?

6

To zobacz fizycznie jaki masz flash , to raz , a dwa wgrywanie z tego filmiku uboota jest niekompatybilne z z oficjalnymi wydaniami ( dokładnie ten sam błąd zrobiłem , po czym chciałem naprawić , i po zmianie uboota na tego z openwrt musiałem fw wgrywać po tftp.) , i przed tym trzeba ostrzec ,żeby nie korzystać z tego filmiku ,tylko z instrukcji z orginalnej strony ( jakbyś wątek o AX3000T przeczytał , to pewnie byś o tym wiedział).

7 (edytowany przez MiG25 2024-07-27 16:15:59)

@Cezary , może i pobierze fw przez tftp , ale bez wiedzy ,jaki flash ( czy dobry) , to i tak zabawa w cicuubabkę , bo może flash pobrać i dalej robić bootloopy...

Na forum Openwrt pisali , że przez szczeliny da się wypatrzeć nazwę flasha smile

8

Ale czytasz to co chcesz czytać. Przecież mu działały obrazy, więc nie ma nowego flash...

9

No tak to właśnie czytam , że żaden obraz się nie uruchomił , wszystkie były wgrywane przez uboot...

10

MiG25 napisał/a:

No tak to właśnie czytam , że żaden obraz się nie uruchomił , wszystkie były wgrywane przez uboot...

Router wstał prawidłowo wraz z stroną wczytywania softu.
...
- później testowałem też paczki z strony openwrt i prawie wszystko na co trafiłem w internecie smile .

11

Jak cokolwiek z openwrt działało , no to jest stary flash bez dwóch zdań.

No to albo jest uboot z wersją "przeglądarkową" ten co na początku ,  albo jest zastąpiony przez uboot już z openwrt czyli przez tftp.
(skoro coś się dzieje , to uboot działa jakiby nie był).

12

Jesteś pewien że nie chce on pobrać żadnego obrazu z tftp?

Jest szansa że coś źle robię ale próbowałem połączyć się przez tftp na kilka sposobów (ostatni raz za rączkę prowadzony przez instrukcję z strony openwrt) i jeszcze mi się nie udało.

13

ustawiałeś adres komputera 192.168.1.254 ?
W tftp w logu nie ma żadnej próby ściągania ?

14

MiG25 napisał/a:

To zobacz fizycznie jaki masz flash , to raz , a dwa wgrywanie z tego filmiku uboota jest niekompatybilne z z oficjalnymi wydaniami ( dokładnie ten sam błąd zrobiłem , po czym chciałem naprawić , i po zmianie uboota na tego z openwrt musiałem fw wgrywać po tftp.) , i przed tym trzeba ostrzec ,żeby nie korzystać z tego filmiku ,tylko z instrukcji z orginalnej strony ( jakbyś wątek o AX3000T przeczytał , to pewnie byś o tym wiedział).

Co do sprawdzenia flash-a to faktycznie widać go przez wentylację ale nic poza tym. Może podejdę do tego z lupą czy coś.

Czytanie całego wątku faktycznie mnie pokonało (i teraz za to płacę smile )

15

Cezary napisał/a:

Ale czytasz to co chcesz czytać. Przecież mu działały obrazy, więc nie ma nowego flash...

Nic poza ubootem nie udało mi się uruchomić - żaden obraz który próbowałem wgrać nie działał. Faktycznie słabo to opisałem - przepraszam.

16

MiG25 napisał/a:

ustawiałeś adres komputera 192.168.1.254 ?
W tftp w logu nie ma żadnej próby ściągania ?

Testowałem z IP komputera 192.168.1.2 i przed chwilą 192.168.1.254 (maska 255.255.255.0 , brama pusta - potem podawałem dla pewności 192.168.1.1).
Wszystkie próby wysłania czegoś albo odebrania to odpowiedź "Transfer timed out"

17

Ale to nie ty masz wysyłać , to trzeba uruchomić programik  tftpd64 , wybrać w nim katalog z fw i czekać ,aż router sam o niego poprosi...

18

Co do sprawdzenia flash-a to faktycznie widać go przez wentylację ale nic poza tym. Może podejdę do tego z lupą czy coś.

Dobrałem się i jednak to stary flash (ESMT F50L1G41LB) czyli trop nie ważny.

Jutro mam cały dzień to będę od rana próbował połączyć się z nim przez tftp. Jak nie zadziała do końca dnia to zamówię konwerter i pomyślę aby go otworzyć.

Aktualnie jedyny mój cel to przywrócić go do stanu fabrycznego i jeszcze raz wszystko zrobić tak jak na oficjalnej stronie (głównie z innym ubootem).

Jest ktoś w kujawsko-pomorskim kto zna się na ogrywaniu tych (lub innych) routerów? Jak tak to chętnie dam mu kawę za spojrzenie swoim okiem. Ja próbuję go złamać codziennie od ok. tygodnia i wizja rzucenia go przez okno staje się coraz bardziej kusząca big_smile

19

MiG25 napisał/a:

Ale to nie ty masz wysyłać , to trzeba uruchomić programik  tftpd64 , wybrać w nim katalog z fw i czekać ,aż router sam o niego poprosi...

Zaraz (lub jutro) odpalę coś z Windowsem i spróbuję.

20 (edytowany przez Blahert 2024-07-28 13:52:49)

Aktualizacja.

Karta sieciowa ustawiona 192.168.31.100 255.255.255 brama pusta
tftpd64 ustawione na odpytywanie 254 adresów od 192.168.31.1 z maską 255.255.255.0 (wykluczenie 192.168.31.100)

>Connection received from 192.168.31.100 on port 57590 [28/07 14:33:33.888]
>Write request for file <C0A81F02.img>. Mode octet [28/07 14:33:33.888]
>OACK: <tsize=23593992,> [28/07 14:33:33.890]
>Using local port 57591 [28/07 14:33:33.890]
><C0A81F02.img>: rcvd 46083 blks, 23593992 bytes in 4 s. 0 blk resent [28/07 14:33:37.135]

Więc prawie otwierałem szampana.

Po resecie router wystartował z ubootem czyli sukcesu nie ma ale widzę światełko w tunelu.
Na tą chwilę chyba problem jest z plikiem lub jego nazwą - jeszcze z tym powalczę.

Jest szansa że niedługo go ogarnę big_smile

21 (edytowany przez MiG25 2024-07-28 14:54:18)

Czyli ustawiłeś kartę sieciową na 192.168.31.100 , i otrzymałeś połączenie z tego samego adresu ?
No to chyba nie był router...

I jak to tftp64 ustawione na odpytywanie adresu ? To nie on odpytuje , on ma dostać zapytanie...
Ten program po prostu otwierasz , za pierwszym razem pozwalasz defenderowi na działanie w sieci , wskazujesz katalog z plikiem i tyle.

EDIT: Podejrzewam ,że masz ten uboot: https://cmi.hanwckf.top/p/mt798x-uboot-usage/
Jeśli ustawiłeś adres ip tak jak tam piszą na 192.168.31.100 , to wejdź przeglądarką po prostu w adres 192.168.31.1 ,i jeśli to zadziała , to można tam sflashować uboota pod adresem http://192.168.31.1/uboot.html , więc może wgraj tego uboota FIP z openwrt.

22 (edytowany przez Blahert 2024-07-28 16:15:44)

MiG25 napisał/a:

Czyli ustawiłeś kartę sieciową na 192.168.31.100 , i otrzymałeś połączenie z tego samego adresu ?
No to chyba nie był router...

I jak to tftp64 ustawione na odpytywanie adresu ? To nie on odpytuje , on ma dostać zapytanie...
Ten program po prostu otwierasz , za pierwszym razem pozwalasz defenderowi na działanie w sieci , wskazujesz katalog z plikiem i tyle.

EDIT: Podejrzewam ,że masz ten uboot: https://cmi.hanwckf.top/p/mt798x-uboot-usage/
Jeśli ustawiłeś adres ip tak jak tam piszą na 192.168.31.100 , to wejdź przeglądarką po prostu w adres 192.168.31.1 ,i jeśli to zadziała , to można tam sflashować uboota pod adresem http://192.168.31.1/uboot.html , więc może wgraj tego uboota FIP z openwrt.

Znalazłem na YT jak to powinno wyglądać https://youtu.be/ZW5fpOWpI0I?si=ifAZBycI85Sfv4zm (co prawda facet ogrywa tplink ale to szczegół)

Tak przekombinowałem i próbowałem stworzyć serwer który miał odpytać router... Ogólnie już nie ważne - rozumiem.

Wygląda na to że router nie odpytuje przez tftp. Testowałem już adresy 192.168.31.100 (taki podaje poradnik openwrt) i kilka najbardziej znanych jak 192.168.31.2/10/254 i 192.168.1.2/10/100/254. Zero odpowiedzi w logach hmm . Podczas testów wyłączyłem wszystkie karty sieciowe poza tą z routerem.

Tak to dokładnie ten uboot tyle że brałem go z githuba. Strona 192.168.31.1 nie ładuje się i pingu też brak (w szale testowania losowych rzeczy już na to wpadłem ale i tak sprawdziłem jeszcze raz - oczywiście ip komputera ustawione na 192.168.31.100).

Ostatnia rzecz którą chcę robić to go otwierać (z resztą jak okaże się że upieczony jest soft do tego stopnia że tftp nie wstaje to nie wiem czy podłączenie przez serial coś pomoże) więc może odwalę masochistyczne zadanie i przejdę przez wszystkie adresy 192.168.1.x i 192.168.31.x (może wymyślę jakiś automat).

23 (edytowany przez MiG25 2024-07-28 16:41:11)

To napisz jeszcze raz jak router się zachowuje po włączeniu napięcia.
Czy próbujesz wprowadzić go w tryb uboot ? ( np włączając napięcie z jednoczesnym trzymaniem reset) ?

Czy jest jakaś różnica pomiędzy włączeniem bez resetu a włączeniem z trzymaniem reset ?

Jeśli uboot nie startuje to ostatnia nadzieja będzie  mtk_uartboot , do którego również trzeba się połączyć do seriala ,więc trzeba to zrobić o ile wcześniej nie znajdzie się innego sposobu.
No chyba ,że do seriala też podłączysz się przez otwory w obudowie bez otwierania ( na forum openwrt ktoś tak z sukcesem robił)

24

MiG25 napisał/a:

To napisz jeszcze raz jak router się zachowuje po włączeniu napięcia.
Czy próbujesz wprowadzić go w tryb uboot ? ( np włączając napięcie z jednoczesnym trzymaniem reset) ?

Czy jest jakaś różnica pomiędzy włączeniem bez resetu a włączeniem z trzymaniem reset ?

Jeśli uboot nie startuje to ostatnia nadzieja będzie  mtk_uartboot , do którego również trzeba się połączyć do seriala ,więc trzeba to zrobić o ile wcześniej nie znajdzie się innego sposobu.
No chyba ,że do seriala też podłączysz się przez otwory w obudowie bez otwierania ( na forum openwrt ktoś tak z sukcesem robił)

Ustawiam ip na karcie. Naciskam reset i cały czas trzymam. Odpinam prąd. Podpinam prąd. Puszczam reset chwilę po tym gdy zapali się niebieska/biała dioda. Od podłączenia prądu cały czas patrzę na logi z tftpd64.

Różnica jest tylko gdy spróbuję wgrać soft i się on wysypie po wyłączeniu/włączeniu mam nadal bootloop a po przytrzymaniu resetu przy starcie startuje wyczyszczony. Przy normalnym starcie zawsze świeci się pomarańczowa dioda. Potem zapala niebieska/biała. Jak się zapali to mogę odpalić stronę 192.168.1.1 "FIRMWARE UPDATE" do ładowania obrazu o ile ustawię z ręki ip komputera z zasięgu sieci 192.168.1.0/24 .

W sumie faktycznie może spróbuję podpiąć kabelki bez rozbierania. Podłubię jeszcze chwilę i zamówię co trzeba.

25

Zaraz , to jesteś w stanie wejść przeglądarką do "FIRMWARE UPDATE" ?
To może również będziesz w stanie otworzyć wtedy aktualizację uboota pod adresem http://192.168.1.1/uboot.html ?