Temat: Wydajność Netgear R6220
Dzień dobry,
Ostatnio uruchomiłem swiatlowod 1Gbit od strony WAN na tym routerze i od strony lanu po wifi 5GHz mam downstream max 200Mbit.
Czy to możliwe, że ten router nie wyciągnie więcej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wydajność Netgear R6220
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzień dobry,
Ostatnio uruchomiłem swiatlowod 1Gbit od strony WAN na tym routerze i od strony lanu po wifi 5GHz mam downstream max 200Mbit.
Czy to możliwe, że ten router nie wyciągnie więcej?
1. testuj po kablu z włączonym offlodingiem. W ten sposób prawie wysycał gigabit
2. po wifi - to już może być różne i zależy zarówno od ustawień serwera jak i klienta. Pamiętaj że ten model ma radio AC 2x2, więc teoretycznie jest to 866 a w praktyce - 500, może 550Mps, ale przy dobrych wiatrach i braku innych sieci. Więc skoro masz 200 - pokaż jak ustawiłeś plik wireless, pokaż na jaki bitrate łączy się klient, wykonaj suche testy np. ipefem żeby zobaczyć ile Ci przez te wifi leci.
Gigabita po wifi 5GHz nie przewalisz na tym sprzęcie.
Wszystko się zgadza: po kablu z włączonym hardware flow offloading wysyca 1Gbit, nawet load na cpu nie skacze przy speedtest. Po wifi 200mbit max i u mnie, ale używam tego sprzętu wyłącznie jako router kablowy.
U mnie w 2 lokalizacji podobnie, w granicach 200mbs (testowane na wielu urządzeniach), po eth wysysam gigabita.
r6220 ma niestety bardzo kiepskie wifi, nie wiem od czego to zależy ale też z tym miałem problemy. Lepszym urządzeniem jest D-Link DIR-878 i ma 2 rdzenie. Zasięg 2x lepszy, to samo DIR-1960 jak ktoś potrzebuje USB ale z zasięgiem już minimalnie gorzej.
Dziękuję za odpowiedzi.
Sprawdze w najbliższym czasie Wasze sugestie i dam znać.
Z włączonym offloadingiem po kablu wyciąga ok 900Mbit.
Zatem wszystko wydaje się być ok.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wydajność Netgear R6220
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc