1

Temat: apache2 + wireguard

w lanie mam 2 strony  www  na  porcie 80 = 1 stronka , na porcie 8080 =2 stronka  , na  miniPc - Debian  który hostuje strony mam dodane wpisy w pliku hosts - wskazujce na adres serwera apache2 , dodatkowo w samym configu serwera  Apache2 dodałem SerwerName adres miniPC  w pliku VirtualHost . W samym lanie wszystkie urzadzenia widzą obie strony , problem jest taki ze jak wchodze przez wiregurad to nie  moge wyswietlic strony . Dodam jeszcze ze konfig serwera wireguard jest prawidłowy ponieważ  dostęp do innych usług w sieci działa prawidłowo , np dostęp do kamer , czy dostęp do OctoPrinta   , tunera sat  itd .  Może ktoś podpowie   . Na firewalu Debiana  ma regułe zezwalajaca na dostep tylko do strony z lanu  - chyba ze trza dodac tez klase wireguarada 10.9.0.1   ?

2

Odp: apache2 + wireguard

Zależy, jeżeli serwer wg nie jest na głównym routerze tylko hoście w sieci to tak, routing potrzebny bo nie wiadomo gdzie posłać pakiet. No i zezwolenie na dostęp z tej adresacji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

jednak firewall na debianie  - teraz wyłaczyłem go i wchodze  , ale  ciekawe  bo wireguard jest na głownym i forward jest normalnie ustawiony

4

Napisałeś że firewall zezwala na dostęp z lanu. wg to nie jest lan, a pewnie bridge nie zrobiłeś z lanem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dokładnie  - jak ustawie regułę  portu 8080 na all   to działa , jak ograniczę do  lan  , to juz nie  - dzieki  za naprowadzenie