Temat: Konfiguracja małego rutera "wycieczkowego" - optymalna wersja OpenWrt
Dzień dobry, wzbraniałem się rękami i nogami przed napisaniem tego tematu, przeczytałem kupę tematów i poradników, chwila rozmowy z ChatemGPT i zdecydowałem że dla stabilności i "lekkości" wrócę z 23.05 na 19.07 w TP-Linku WR702N (16/64MB) też m.in. dlatego że mogę skorzystać z kompilacji Cezarego a ta elegancko wykryje 16MB Flasha.
Próbowałem ze starszym Gargoyle ale mi środowisko do kompilacji nie działało a obraz np. z WR710 (gdzieś ktoś na forum zasugerował instalacje tego) nie wstawał tzn. niby ruter się włączał ale ani wifi nie wstawało ani po lanie nie było szansy na jakąkolwiek komunikację. Wgrałem nawet "dla jaj" wersję Gargoyla z 2014r ale ehm...
Tak więc wracając do 19.07; już po opkg update okazało się że źródła z openwrt nie odpowiadają a po zainstalowaniu luci wyszło że na tym w zasadzie kończę imprezę; brakuje https-dns-proxy, brakuje travelmate bo zdążyłem zauważyć że AP nie wstaje jeśli się nie połączy jako client z ostatnio skonfigurowanym wifi i dalej to nawet nie ma wpad-openssl albo wpad-wolfssl aby włączyć WPA3...
Jest jakakolwiek szansa jeszcze te rzeczy dograć do 19.07 czy pozostaje instalacja czegoś nowszego? Jeśli nowszego to lecieć po prostu z najnowszym buildem 23.05 czy lepiej dla wydajności i stabilności zainstalować 22.03 czy 21.02?
I pytanie dodatkowe; pomijając już blokady po DNS i VPN (jak się z powyższym uporam chciałem potestować WireGuarda) to warto coś jeszcze na takim urządzeniu ustawić czy zainstalować? Włączenie FlowOffload ma tu jakikolwiek sens czy większym ograniczeniem będą interfejsy od CPU?