Odp: ZTE MF289F - Porting OpenWRT
Uważam, że układy od WCH (WinChipHead) to najlepszy stosunek jakości do ceny. Chińczycy chyba sami siebie nie podrabiają w tym przypadku ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF289F - Porting OpenWRT
Strony Poprzednia 1 … 41 42 43 44 45 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Uważam, że układy od WCH (WinChipHead) to najlepszy stosunek jakości do ceny. Chińczycy chyba sami siebie nie podrabiają w tym przypadku ![]()
Podłącz i musisz zobaczyć komunikaty startowe i samego bootloadera.
Udało się już śmiga, dzięki !!
Zaczekam grzecznie na WOL w obrazie.
W weekend będzie. Tylko będziesz musiał pakiet zainstalować, bo domyślnie nie wrzucam go do obrazu.
Tak zapewne zrobię.
To jeszcze pytanie odnośnie modemband, bo zrobiłem dokładne oględziny i testy. Krótko mówiąc na firmowym owrt był o wiele lepszy transfer (a przede wszystkim ping). Na tym firmowym owrt nie dostrzegłem wyszczególnienia Primary Band, była sobie tylko lista a transfery ewidentnie zsumowane na dobrym poziomie. Manualne kombinowanie pokazało że dominowało pasmo B3, zaś ping 25ms.
Na modemband jest w temacie Primary Band, a najgorsze pasmo B20 się na to miejsce wpycha o ile tylko jest wybrane. U mnie jest to najwolniejsze Mbit/slecz największa moc sygnału, ping 70ms). Bez sensu je wyłączać, bo te 15Mbit/s to zawsze coś, ale najwyraźniej spowalnia cały ruch. Czy po stronie algorytmu można dodać jeszcze jedno kryterium ?

Nie ma czegoś takiego. Modem sam sobie wybiera pasma.
Możesz ograniczyć listę dostępnych pasm wtedy modem powinien wybierać sobie pasma z tej listy. Co jest pasmem podstawowym nie masz wpływu, obecnie znamy tyko jedną metodę a i tak ona jest tak "na około" - robić bindowanie do określonego pci/earfcn, co de facto wymusza na jaki band ma się połączyć. Ale nie jest to uniwersalnego bo jak modem jest w różnych miejscach to modem łączy się do różnych nadajników i znów musisz ręcznie bindować.
Możesz ograniczyć listę dostępnych pasm wtedy modem powinien wybierać sobie pasma z tej listy. Co jest pasmem podstawowym nie masz wpływu, obecnie znamy tyko jedną metodę a i tak ona jest tak "na około" - robić bindowanie do określonego pci/earfcn, co de facto wymusza na jaki band ma się połączyć. Ale nie jest to uniwersalnego bo jak modem jest w różnych miejscach to modem łączy się do różnych nadajników i znów musisz ręcznie bindować.
A czy masz wgląd do brandowego owrt żeby np. porównać okoliczności ? Czy przykładowo na Twoim routerze modemband też wybiera ze wszystkich zawsze to samo pasmo ? Akurat ten przypadek może coś wnosić- 3x dłuższy ping to zauważalna róźnica kiedy od okna do nadajnika jest zaledwie 200m.
System operacyjny nie ma wpływu na wybierane pasma. Jeżeli tylko system nie wysłał nic do modemu to całością bawi się modem i on wybiera pasma.
W oryginalnym sofcie ZTE był wybór pasm, na starcie wszystko było zaznaczone i zmiana pasma wołała odpowiednie polecenia AT - dokładnie to samo co robi modemband (bo stąd właśnie mamy polecenia). Ale co i czy jeszcze coś wysyła oryginalny soft do modemu tego nie wiesz.
System operacyjny nie ma wpływu na wybierane pasma. Jeżeli tylko system nie wysłał nic do modemu to całością bawi się modem i on wybiera pasma.
Co wysyła oryginalny soft do modemu tego nie wiesz.
Mam na myśli właśnie to czy na tym firmowym owrt 15.05 Chaos Chalmer uda sie znaleźć odpowiednik Twojego modemband w autostarcie oraz pogaduchy z modemem w logu.
No nie. Oni to robią przez jakieś własne procesy które są zintegrowane z gui.
A jak sądzisz - czy jest możliwe że te wszystkie pasma LTE są tylko secondary ? (i wówczas między nimi jest inny priorytet)
Jakim cudem? Siłą rzeczy musi być jedno pasmo do którego się podłączyłeś.
Tak zapewne zrobię.
To jeszcze pytanie odnośnie modemband, bo zrobiłem dokładne oględziny i testy. Krótko mówiąc na firmowym owrt był o wiele lepszy transfer (a przede wszystkim ping).
...
Bez włączonego software offloading,nie bylem w stanie przekroczyć 150Mbps.
Sprawdź, jakie będą transfery po włączeniu
uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading='1'
uci commit
/etc/init.d/firewall restart
wisipior napisał/a:Tak zapewne zrobię.
To jeszcze pytanie odnośnie modemband, bo zrobiłem dokładne oględziny i testy. Krótko mówiąc na firmowym owrt był o wiele lepszy transfer (a przede wszystkim ping).
...Bez włączonego software offloading,nie bylem w stanie przekroczyć 150Mbps.
Sprawdź, jakie będą transfery po włączeniuuci set firewall.@defaults[0].flow_offloading='1'
uci commit
/etc/init.d/firewall restart
Tak to z offloading włączonym.
Po prostu przesiadłem się z Mifi@DWR-960 który scalał 2 pasma. Tu zaś ten ping przy pasmie B20 psuje komfort 4 pasm, bo to akurat przy dłuższej fali lepiej się niesie.
Jakim cudem? Siłą rzeczy musi być jedno pasmo do którego się podłączyłeś.
Ok zatem poddaje się, niech modem decyduje.
Wyłącz mu ten B20 jeżeli Ci przeszkadza.
Wyłącz mu ten B20 jeżeli Ci przeszkadza.
Sprawdziłem kilka razy. B20 (u mnie) dodaje aż 10ms do ping, o połowę zmniejsza upload, za to sporo dodaje do download. Kiepski kandydat na primary band ze wszystkich 4 pasm.
Zachęcam do eksperymentowania.
Ciężko uwierzyć że nie ma jakiejś komendy AT w stylu "rotate primary".
My nie znamy. Ja znajdziesz coś takiego to z chęcią się dowiemy.
Cezary napisał/a:Wyłącz mu ten B20 jeżeli Ci przeszkadza.
Sprawdziłem kilka razy. B20 (u mnie) dodaje aż 10ms do ping, o połowę zmniejsza upload, za to sporo dodaje do download. Kiepski kandydat na primary band ze wszystkich 4 pasm.
Zachęcam do eksperymentowania.
Ciężko uwierzyć że nie ma jakiejś komendy AT w stylu "rotate primary".
Wygaszam jednak problem, faktycznie po kilku dniach pasmo primary zmieniło się samo na lepszy wariant i się go trzyma.
Wygaszam jednak problem, faktycznie po kilku dniach pasmo primary zmieniło się samo na lepszy wariant i się go trzyma
Ja mimo kompletu pasm LTE na nadajniku-korzystam tylko z 2, które dają najstabilniejszy transfer i najniższe opóźnienia (B1+B7). Z automatu zawsze jest w takiej kolejności po jednym dniu/gdyż B7 gaśnie w nocy. Jeżeli w dzień zrobię restart to zawsze nadajnik ustawi mi taką kolejność B7+B1.
Good day everyone! Tell me, does anyone have experience in re-partitioning disk space in order to increase free space for installing programs? Is this possible in principle?
@stich86 Thanks for porting Openwrt to this router!
I have a question for you. Could you tell me if you have modem firmware update files for MF289F? Like you provided for MF286D
I currently have two of these routers.
I recently got an Finnish DNA firmware variant that has updated it self to B11 modem firmware. I extracted MTD16 and 17 from it. Maybe it has some value for others. Can share if requested.
@stich86 Thanks for porting Openwrt to this router!
I have a question for you. Could you tell me if you have modem firmware update files for MF289F? Like you provided for MF286D
I currently have two of these routers.
I recently got an Finnish DNA firmware variant that has updated it self to B11 modem firmware. I extracted MTD16 and 17 from it. Maybe it has some value for others. Can share if requested.
Hi georgs,
you can file some dumps link on my git: https://github.com/stich86/ZTE-MF289F-R … /tree/main
If you have a fresh version for the module firmware, pls follow che guide on my git on how to dump (using EDL under linux), so I can repack and share as reflashable version ![]()
thanks!
Change storage (ME? SM?)
Witam potrzebuje pomocy zte mf 289F nie działa mi wifi 2,4Ghz a % smiga ze hej..ni moge tego ogarnac
Masz wgrane openwrt ,czy mówisz o orginale ?
Strony Poprzednia 1 … 41 42 43 44 45 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF289F - Porting OpenWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc