1 (edytowany przez kwysocki8908 2024-06-23 13:16:46)

Temat: iptables-nft - problem z LANami

Cześć,

zainstalowałem Tailscale zgodnie z poradnikiem na stronie openwrt i mam problem z urządzeniami po lanie. Problem dotyczy chyba zmiany na iptables-nft. Dokładnie po każdym restarcie routera muszę restartować inne urządzenia (np serwer) boyzaczął się komunikować z routerem. Jest jakiś sposób by to ominąć?

2

Odp: iptables-nft - problem z LANami

Jaki to typ problemu? W jakim sensie nie mogą się komunikować się routerem? Zrobiłeś jakoś że dostają adres od tailscale zamiast od routera?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Właśnie nic nie robilem. Wszystko działa super aż do momentu restartu routera, po tym widzę że router wysyła pakiety do LAN1 ale nie otrzymuje odpowiedzi. Muszę zrestartować serwer i wszystko zaczyna działać poprawnie do kolejnego restartu routera.

4

Nie potrafię przy takich danych nic poradzić. Poszukaj z czym jest problem - gatewayem, firewall coś blokuje, coś innego.

5

Szukam, ale nie wiem gdzie skoro po restarcie urządzenia zaczyna ono normalnie funkcjonować. Czy do pakietu iptables-nft powinienem coś jeszcze doinstalować?

6

Nie, skoro "działa po restarcie".

7 (edytowany przez kwysocki8908 2024-06-23 17:32:25)

Przywróciłem kopię zapasową i problem dalej występuje. Wczoraj robiłem też update openwrt, może tu jest jakiś problem.