Odp: T-bao T8Plus Mini PC
Przy 4 VMKach oraz 4 kontenerach LXC w idle +/- 6.5W.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Mini komputery → T-bao T8Plus Mini PC
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przy 4 VMKach oraz 4 kontenerach LXC w idle +/- 6.5W.
do mnie przyszedł, tylko branding firebat, na w11 8w ciągnie w spoczynku, tak na świeżo sprawdzane
Ktoś podpowie jak "wymusić" na tym sprzęcie, cstate powyżej c3? Zainstalowałem sobie na nim proxmox i tam bez problemu schodzę do 3.8w w idle, z cstate c10 i powersaving govenor, natomiast na openwrt, max to c3, przez co ciągnie 6w i żadnych innych dodatkowych opcji odnośnie poboru energii w idle nie znalazłem...
Dobre pytanie, 4-6w.pobiera bpi r4 ogarniając nat prawie 1Gbps... Wiem, że w pfsense i opnsense jest powerdaemon i to działa.
bez niczego podłączonego do 2w potrafi zejść, problem tylko taki że jak się coś podłączy pod ethernet później, to bez restartu sieci, port nie wstaje ![]()
Jak nie wstaje? mam na proxmoxie postawionego HA i Windowsa ,mogę wypinać wtyczkę i ją spowrotem wpiąć i połączenie automatycznie się wznawia na obu wirtualkach....
domyślam się że to przez powertop i/lub powersaving govenor
na proxmoxie openwrt ciągnie 4.5w, także i tak lepiej niż jakby bezpośrednio postawić :x
Mierzycie to jak ? Po stronie 12V DC ( bez zasilacza) , czy po stronie 230V AC ( z zasilaczem). Ten drugi pomiar to trochę duży błąd odczytu w związku z małym prądem i dochodzącym do tego współczynnikiem mocy...
Z pkt widzenia rachunków. Interesuje Cię ten drugi pkt, bo za to płacisz. Błąd błędem, ale taka prawda. Liczy się ile ciągnie z gniazdka.
Ostatnio zamówiłem igel m350c gx-412 i na "dedykowanym zasilaczu" brał z gniazdka 8.4W na podmieniony 7.5W a na drugim tej samej firmy 7.3W.
Różnica to straty w samym zasilaczu....
To teraz wprost , skąd wiesz ,że akurat Twój watomierz pokazuje dobrze tą wartość i że nie pokazuje za mało np o 1W ?
No i że masz super zasilacz ,który sam z siebie nie zużywa dodatkowe 1W na ciepło ?
No, ale na jakiej informacji Ci zależy. Na tym ile pobiera np. sam t-bao? Czy na tym ile pobiera całość? Z pkt widzenia portfela liczy się to ile pobiera całość. Pomijam dokładność samego watomierza, jeśli przyjąć za pewnik, że pokazuje prawidłowo, to czy ma dla Ciebie znaczenie, że z zasilacza sam t-bao bierze 2.5W? Jak całość bierze 5W bo te 2.5W to strata w zasilaczu?
Nie bawimy się w pomiary laboratoryjne.
W domu liczy się ile pobiera całość, a nie z jaką dokładnością mierzysz....
Jeśli pokazuje za mało, no cóż, taki urok domowych pomiarów. Jeśli chcesz mierzyć ile pobiera z zasilacza, to co Ci po tej informacji, jak nie zmierzysz ile pobiera sam zasilacz?
To nie zajęcia z elektrotechniki ;-)
Aha ta moja różnica przy Igel wynika z tego,że mierzyłem tym samym watomierzem raz na wpiętym dedykowanym zasilaczu a w innych wariantach na innych zasilaczach. Stąd informacja że rozbieżność wyszła ponad 1W. Mogę jedynie przypuszczać, że to właśnie wina zasilacza i jego sprawności.
Chudzi mi o to ,że jak podajesz 6,5W , to wcale tyle nie musi być...
Ty sobie morzesz mierzyć tym miernikiem ,porównywać z innymi urządzeniami , ale podając tą wartość trzeba ją przyjąć z dużą rezerwą.
No tak. Tutaj masz rację. Ale dla Ciebie i tak bez znaczenia czy mierzysz z zasilaczem czy bez.
Bo i tak w domowych warunkach nie jesteś w stanie zmierzyć ile straty jest w zasilaczu. Zgadzasz się ze mną?
Choć zazwyczaj mierze to co jest podane gdzieś w specyfikacji producenta. Dla takiego t620 czy s720 w głębokim idlee podają coś ok 4.2W i s920 4.7W o ile pamiętam i to się generalnie pokrywa.
A dlaczego nie jestem? Już nawet głupim miernikiem (ciągle tym samym ) widzę ,że orginalny zasilacz od tego T8 pożera o 0,3W więcej od innego zasilacza o marce Ktec ( oba o prądzie znamionowym 2,5A ) , i to czuć po temperaturze.
Dodatkowo po stronie 12V można mierzyć bezpośrednio prąd , co jeszcze bardziej powie jakie są straty w zasilaczu.
Można przyjąć ,że straty w zasilaczu są jakie są , i mierzyć znacznie dokładniej moc po stronie 12V.
MIG sam sobie przeczysz.... ;-) raz piszesz, że nie masz pewności, że jest problem z pomiarem zasilacza a teraz, że
Już nawet głupim miernikiem (ciągle tym samym ) widzę ,że orginalny zasilacz od tego T8 pożera o 0,3W więcej od innego zasilacza o marce Ktec ( oba o prądzie znamionowym 2,5A ) , i to czuć po temperaturze.
To w końcu mierzysz z zasilaczem czy bez?
Skąd wiesz, że pobiera o 0.3W? Jak twierdziłeś, powyżej, że taki pomiar jest obarczony dużym błędem...
Dodatkowo po stronie 12V można mierzyć bezpośrednio prąd , co jeszcze bardziej powie jakie są straty w zasilaczu.
I co Ci to daje?
Z pkt widzenia rachunku za prąd? Ma to jakiś sens? Jeśli wpinam w gniazdko i mierze watomierzem, na jednym zasilaczu mam 10W, na drugim po zmianie zasilacza 8W a na trzecim 6W to mam info, że są straty na zasilaczu i wybieram ten 6W. Proste. Nic więcej mierzyć nie muszę...
Nie ma znaczenia, czy t-bao pobiera 2W czy 4 W jak całość bierze z zasilaczem 6W i za to płacisz. Zgadzasz się?
Jeszcze raz, nie testujesz laboratoryjnie.... Bo nie ma takiej potrzeby.
Chyba, że chcesz wiedzieć ile faktycznie pobiera sama płytka. To inna bajka. Ale z pkt widzenia rachunków to nie ma znaczenia. Bo i tak musisz to czymś zasilić. I w sumie wtedy płacisz za faktyczny pobór prądu.
Z punktu widzenia rachunków za prąd mam to głęboko w tyłku , czy to będzie 10W , czy 30W , na razie fotowoltaika produkuje energii z nawiązką ,żeby nie płacić za energię przez cały rok.
A mierzyć mogę i tak i tak, tylko widzę jaki ten pomiar pojedynczych watów jest dokładny od strony 230V... Więc tym miernikiem mierzę te 10,3W z zasilaczem Ktec , a z orginalnym 10,7W... To średnia ( a na tym T8 jest uruchomiony na proxmoxie HA i Windows 11).
To ,że jest różnica 0,3W to pewne, ale czy ten miernik pokazuje dobrze to tego już nie wiem, czy może nie powninien pokazywać 6,5W ,skoro tyle pobiera T8 , a może raczej 14W ?
Chodzi o to ,że pomiar mocy po prądzie stałym będzie bardziej dokładny.
Z punktu widzenia rachunków za prąd mam to głęboko w tyłku , czy to będzie 10W , czy 30W ,...
To po co w ogóle mierzysz? Dla samej zasady pomiarów? Jeśli nie ma znaczenia, to pomiary są zbyteczne.
A mierzyć mogę i tak i tak, tylko widzę jaki ten pomiar pojedynczych watów jest dokładny od strony 230V... Więc tym miernikiem mierzę te 10,3W z zasilaczem Ktec , a z orginalnym 10,7W... To średnia ( a na tym T8 jest uruchomiony na proxmoxie HA i Windows 11).
To ,że jest różnica 0,3W to pewne, ale czy ten miernik pokazuje dobrze to tego już nie wiem, czy może nie powninien pokazywać 6,5W ,skoro tyle pobiera T8 , a może raczej 14W ?
Z zasady, każdy miernik powinien mieć podaną klasę dokładności pomiarowej. Jeśli tego się trzymać, to możesz oszacować z jaką dokładnością mierzysz. Albo jeśli masz jakiś odbiornik, dla którego jesteś pewny, że pokazuje watomierz prawidłowo, to wiesz, że Twój pomiar jest prawidłowy.
Chodzi o to ,że pomiar mocy po prądzie stałym będzie bardziej dokładny.
Ale znowu, jeśli dla Ciebie bez znaczenia, czy bierze 10, czy 30W to po co mierzyć....
Możesz ewentualnie mierzyć dla zasady porównania. Np mierzysz sobie takiego cieniasa który pobiera wg Twojego watomierza 10W i teraz mierząc t-bao masz odniesienie, co pobiera więcej w stosunku do ceny/mocy obliczeniowej itd.
Innej opcji nie widzę, jeśli nie zależy Ci na rachunkach. To całe pomiary nie mają sensu...
W moim przypadku, gdy robię pomiar cieniasów s720, s920, t620 czy ostatnio igel na gx-412, tym samym watomierzem, mam porównanie, co dostaje w jakiej kwocie i ile to pobiera.... Nie zagłębiam się jak dokładny jest pomiar, bo jest to zbyteczne w tym momencie. Mogę najwyżej zamienić zasilacze i porównać ile będzie pobierał dany cienias z danym zasilaczem i to też jest jakiś pkt odniesienia. Dla mnie istotne jest, czy pobieram 6 czy 60 W z sieci gdy coś pracuje 24/7/365
W życiu bym nie mierzył ,tylko to Ty tyle razy powtarzałeś ,że jest 6,5W , że przyniosłem z garażu taki miernik do gniazdka i zacząłem mierzyć , i zacząłem wątpić w te pomiary ... Nie wierzę ani w to co pokazuje ten miernik , ani w Twoje 6,5W.
No masz takie prawo, ja Ci nie narzucam, z tym, że nie tylko ja mierze w ten sposób, ale na YT masz cały kanał odnośnie cieniasów. Możesz wejść na parkytowers i tam zobaczyć ile takie cieniasy pobierają wg tych pomiarów. Jeszcze raz, wg specyfikacji producenta taki s920 schodzi do 4.7W.
Na openmediavault ktoś też kiedyś pisał że na OMV na s920 schodzi do ok 5-6W.
The thin client has a AMD CPU GX-415GA SOC (quad core 1.5GHz) and 8GB RAM. Onboard is a SATA connector that I needed for the Samsung SSD I already had. I replaced the original 8GB mSata SSD with a Kingston 256GB SSD. It's absolutely quiet and when idle, it consumes 4.8 to 5.0 Watt. When 1 cpu core is at 100% it consumes 8.2 Watt.
Więc....
https://www.parkytowers.me.uk/thin/Futro/s720/
https://www.reddit.com/r/PFSENSE/commen … nsumption/
Chcesz mi wmówić, że ludzie z całego świata źle mierzą??
Pewnie, że jak każdy pomiar, i te są obarczone jakimś błędem, ale jeszcze raz, jeśli mierzysz tym samym watomierzem kilka urządzeń, to nie ma znaczenia, czy faktycznie bierze 6.5, czy 7.5W chodzi o porównanie.
To nie laboratorium.
Jak nie laboratorium to poniżej 10W nie powinno być nic miezalne.
A na forach każdy sobie rzucą cyframi jak ch e .nikt nie pisze jak to mierzy.
Stąd proponuję żeby każdy pomiar mocy był robiony od strony 12v,bi będzie dużo dokładniejszy. A zasilacz na 12v i jego straty pominąć, bo są bardziej przewidywalne (w sensie nie do unikniecia)
A dlaczego wg Ciebie poniżej 10W nie da się mierzyć? Jeśli masz dokładność 2-3% w zakresie 200W?
Nie mierzysz starym analogowym watomierzem, a cyfrowym opartym na uP i to jest spora różnica....
A co do rzucania liczb na forach. Dziwne, że te liczby w dużej mierze pokrywają się z tym co deklaruje producent w specyfikacji.
Nawet jak poszukasz w necie nt t620 plus i OPNsense czy pfsense, to z kartami na intelu 350 pobierał ok 11-12W, i to było mierzone. U mnie wychodziło podobnie, z tym, że sama karta przy przewalaniu pobierała ok 3.2W. A Ty upierasz się przy swoich pomiarach, jeszcze raz Ci napiszę, nie istotny z pkt widzenia poboru z gniazdka jest to czy mierzysz prąd na wyjściu zasilacza, czy na wyjściu z gniazdka. Podłączone masz całe urządzenie razem z zasilaczem. A Ty chcesz mierzyć sam odbiornik, zasilacz jak zmierzysz? Na dotyk palcem? Bo jest cieplejszy, to pobiera więcej prądu?
Bez urazy, ale to chyba coś nie tak.
A siłę sygnału z radia na AP czym mierzysz? Telefonem i apka wifimabn itp? A skąd wiesz że to miarodajny jest pomiar?? Też rzucasz liczbami w tym momencie... No takie to są te pomiary...
Jeszcze tak na marginesie. Wg producenta maliny ta pobiera ok 2-3W w zależności od modelu i ludzie pokazują na forach, na YT jak mierzą właśnie gniazdkowym watomierzem i ten pomiar się zgadza, a Ty mówisz, że poniżej 10W to tylko laboratorium :-D
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Mini komputery → T-bao T8Plus Mini PC
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc