1

Temat: Tailscale SMB sieć lokalna

Cześć,
mam tailscale na dwóch routerach, wchodząc po adresie IP z tailscale poruszam się dowolnie chodząc po tych routerach, chciałbym też żeby dysk sieciowy z jednego routera który jest udostępniony był widoczny w drugiej sieci routera. Męczę się z tym już od jakiegoś czasu niestety nie widać go w sieci. (Oba routery OpenWRT 23.05).

Wpisując w explorator windows \\100.126.xxx.xxx niestety nie pojawiają się pliki, w miniDLNA również nie widać. Poniżej ustawienia SAMBY, zapory sieciowej i miniDLNA:

PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test

2

Odp: Tailscale SMB sieć lokalna

Tailscale może nie przerzucać broadcastów, więc dlna nie zobaczysz.

KSMBD - odznacz to "wymuszanie roota" bo mapuje to na roota zalogowanych userów. I upewniej się ze z poziomu OpenWrt user na którego sie logujesz w sambie ma prawa odczytu tych plików.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odznaczyłem wymuszenie roota.

Cezary napisał/a:

I upewniej się ze z poziomu OpenWrt user na którego sie logujesz w sambie ma prawa odczytu tych plików.

Mógłbyś to rozwinąć? Jak to zrobić? W sambie żadnych userów nie robiłem, nie chce ich, jest dodane polecenie:
map to guest = Bad User

P.S.
logując się SCP po winSCP na adres ip tailscale 100.xxx normalne da się przeglądać wszystkie pliki i je widać z dysku sieciowego. Nie widać tego w eksploratorze windows w sieci.

4

zrób ls /mnt/nvm-coś tam/* i zobacz czy pliki które udostępniasz mają prawo odczytu przez innego usera, nie tylko roota. Jeżeli nie zrobić na tym zasobie chmod -R 777  /mnt/nvmten-katalog

5

Zrobiłem nawet nowy folder z chmod -R 777, nowe udostępnienie w sambie - bez skutku to samo.
Windows kompletnie nie chce wykryć dysku sieciowego po ip tailscale:

PunBB bbcode test

6

Czy zasób jest wykrywany z lanu tego routera po podłączeniu windowsa?

7 (edytowany przez Corgi 2024-06-14 17:59:06)

Tak.

P.S. chodzi o ten router na którym jest ten zasób tak? Nie ten na którym mam go odbierać przez tailscale tak?
Na routerze gdzie jest udostępniony zasób jest po lanie/wifi.