26

Odp: Router/firewall/NAS DIY na terminalu Fujitsu FUTRO S940. Czy się uda?

kkreg napisał/a:

Pytanie do Bern-a

Gdzie trzeba wlutowac kondensatory 10 nF dla gniazda SATA?

Będę wdzieczny za podpowiedż

Tak jak już pisałem. Weź miernik ustaw na 'brzęczenie' czyli test ciągłości obwodu i z lupą (najlepiej nagłowną) podążaj za ścieżkami od gniazda SATA0 testując ich ciągłość. Zobaczysz wtedy 4 puste miejsca na kondensatory 0402. To tam trzeba je wlutować.

27 (edytowany przez bern 2024-06-01 10:58:16)

bern napisał/a:
Cezary napisał/a:

Nie, openwrt tak samo po prostu czyta z iw czym karta jest i ustawia ew opcje.

Spróbuję zainstalować OpenWrt  podglądnąć i porównać pliki hostapd@...conf jakie wygenerował OpenWrt dla karty AW7916-NPD

Bardzo sprytny ten skrypt z OpenWrt generujący ustawienia dla hostapd. smile
Po zbootowaniu się z OpenWrt i ściągnięciu/oderżnięciu ustawień z wygenerowanych plików.conf (z nielicznymi modyfikacjami)  dwa AP  na jednej karcie zaczęły działać z zadawalającymi prędkościami.
Poniżej na szybko test dla AP WIFI6 5GHz na kanale 128. Ustawiłem txpower =22.00 dBm. Jako klient posłużył mały netbook WIN11 z kartą Intel AX201.

el@akacja:~$ iw wlan1 info
phy#1
        Interface wlan1
                ifindex 5
                wdev 0x100000001
                addr 00:0a:52:09:5d:23
                ssid Fire1
                type AP
                channel 128 (5640 MHz), width: 160 MHz, center1: 5570 MHz
                txpower 22.00 dBm
                multicast TXQ:
                        qsz-byt qsz-pkt flows   drops   marks   overlmt hashcol tx-bytes        tx-packets
                        0       0       2014    0       0       0       3       568921          2428

Test z odległości ok 3 m od AP:

C:\Users\bern\Downloads\iperf-3.16-win64>iperf3 -c 10.10.10.1
Connecting to host 10.10.10.1, port 5201
[  5] local 10.10.12.13 port 64898 connected to 10.10.10.1 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.01   sec   129 MBytes  1.07 Gbits/sec
[  5]   1.01-2.00   sec   161 MBytes  1.36 Gbits/sec
[  5]   2.00-3.01   sec   168 MBytes  1.40 Gbits/sec
[  5]   3.01-4.01   sec   166 MBytes  1.40 Gbits/sec
[  5]   4.01-5.01   sec   168 MBytes  1.40 Gbits/sec
[  5]   5.01-6.00   sec   165 MBytes  1.40 Gbits/sec
[  5]   6.00-7.01   sec   166 MBytes  1.38 Gbits/sec
[  5]   7.01-8.01   sec   165 MBytes  1.39 Gbits/sec
[  5]   8.01-9.02   sec   165 MBytes  1.37 Gbits/sec
[  5]   9.02-10.01  sec   142 MBytes  1.20 Gbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[  5]   0.00-10.01  sec  1.56 GBytes  1.34 Gbits/sec                  sender
[  5]   0.00-10.08  sec  1.56 GBytes  1.33 Gbits/sec                  receiver

a poniżej te same ustawienia ale test zrobiony piętro niżej (tam gdzie zwykle siedzę z laptopem):

C:\Users\bern\Downloads\iperf-3.16-win64>iperf3 -c 10.10.10.1
Connecting to host 10.10.10.1, port 5201
[  5] local 10.10.12.13 port 56672 connected to 10.10.10.1 port 5201
[  5]   0.00-1.01   sec  52.9 MBytes   439 Mbits/sec
[  5]   1.01-2.01   sec  78.4 MBytes   658 Mbits/sec
[  5]   2.01-3.02   sec  76.9 MBytes   641 Mbits/sec
[  5]   3.02-4.00   sec  78.1 MBytes   666 Mbits/sec
[  5]   4.00-5.01   sec  78.2 MBytes   647 Mbits/sec
[  5]   5.01-6.01   sec  71.0 MBytes   597 Mbits/sec
[  5]   6.01-7.01   sec  75.6 MBytes   636 Mbits/sec
[  5]   7.01-8.00   sec  78.0 MBytes   657 Mbits/sec
[  5]   8.00-9.01   sec  70.5 MBytes   586 Mbits/sec
[  5]   9.01-10.01  sec  78.5 MBytes   659 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[  5]   0.00-10.01  sec   738 MBytes   618 Mbits/sec                  sender
[  5]   0.00-10.10  sec   738 MBytes   613 Mbits/sec                  receiver

Jak na sygnał, który musiał 'przebić się' przez sufit chyba całkiem nieźle?
W wolnej chwili poeksperymentuję jeszcze z siecią 6Ghz.

28

Próbowałem ustawić jeden wspólny ssid oraz hasło dla obu pasm (2,4 oraz 5GHz). Ale napotkałem problem bo każdy klient łączył się z 2,4 GHz zamiast 5Ghz (nawet jak ustawiłem na kliencie preferowane pasmo 5G - screen poniżej).

pasmo_pref

W końcu poszperałem po necie i ustawiłem dłuższy czas pomiędzy sygnałami identyfikacji (Beacon Interval) dla pasma 2,4G
W pliku konfiguracyjnym /etc/hostapd/wlan1.conf dla sieci 5G zostawiłem domyślne 'beacon_int=100' a  dla sieci 2,4G wydłużyłem do 250ms 'beacon_int=250'.

I teraz szybsza sieć 5G ma 'pierwszeństwo'.

29

bern napisał/a:

Cześć,
Przymierzam się do zbudowania domowego routera na terminalu/cienkim kliencie Fujitsu FUTRO S940.
Przy czym chciałbym aby był to router, firewall, NAS i aby udało się zainstalować dowolne oprogramowanie/usługi linuxowe.

Główne założenia:
- konsumpcja możliwie jak najmniej energii (max 10W z dyskami),
- 3 interfejsy sieciowe (WAN (1G), LAN (2,5G), WIFI AP),
- 3 dyski: 2 dyski SATA 2,5" + systemowy na USB 3.0,
- oprogramowanie: aktualny Ubuntu Server.

Sam terminal bazuje na zubożonej (wersja A) wersji płyty głównej Kontron D3543. Trzeba będzie pobawić się lutownicą aby wlutować parę brakujących elementów. Najbliższe dni pokażą czy się uda spełnić założenia...

Hej, czy mógłbyś podać namiary na złącze Mini PCIe ? Lub pod jakimi oznaczeniami go szukałeś?

30

AzzYL napisał/a:

Hej, czy mógłbyś podać namiary na złącze Mini PCIe ? Lub pod jakimi oznaczeniami go szukałeś?

To wlutowane eksperymentalnie złącze mpcie na płytę ma wysokość 8mm.
Kupiłem na ali. Fraza 'MINI PCIE socket 52P' powinna pomóc.
Wlutowałem je parę miesięcy temu szukając możliwości upgrade'u płyty,  która w standardzie Fujitsu jej nie ma (jest tylko miejsce/pola lutownicze i informacja w necie, że w wersjii płyty Kontron było tam działające złącze mpcie).

Tak jak już pisałem w tym wątku nie dokończyłem uruchomienia tego złącza bo nie było bezpośredniego połączenia linii USB do tego socketa. Wstępnie tylko sprawdziłem, że sygnał USB może być przekierowany rezystorami z obecnego na płycie gniazda USB do tego złącza. Nie drążyłem tematu bo na razie używam dwóch złącz pcie x1 (jedno standardowe drugie z m.2 z kluczem E) i w chwili obecnej nie potrzebuję dodatkowego. Być może są tam inne pułapki/problemy. Jak będę potrzebował dodatkowego pcie zapewne wrócę do tematu.

31

bern napisał/a:
AzzYL napisał/a:

To wlutowane eksperymentalnie złącze mpcie na płytę ma wysokość 8mm.
Kupiłem na ali. Fraza 'MINI PCIE socket 52P' powinna pomóc.
Wlutowałem je parę miesięcy temu szukając możliwości upgrade'u płyty,  która w standardzie Fujitsu jej nie ma (jest tylko miejsce/pola lutownicze i informacja w necie, że w wersjii płyty Kontron było tam działające złącze mpcie).

Tak jak już pisałem w tym wątku nie dokończyłem uruchomienia tego złącza bo nie było bezpośredniego połączenia linii USB do tego socketa. Wstępnie tylko sprawdziłem, że sygnał USB może być przekierowany rezystorami z obecnego na płycie gniazda USB do tego złącza. Nie drążyłem tematu bo na razie używam dwóch złącz pcie x1 (jedno standardowe drugie z m.2 z kluczem E) i w chwili obecnej nie potrzebuję dodatkowego. Być może są tam inne pułapki/problemy. Jak będę potrzebował dodatkowego pcie zapewne wrócę do tematu.

Dzięki za odpowiedź!

Świetny projekt i w dodatku sama płyta daje dużo możliwości niskim kosztem. Twój projekt dał mi dużo do myślenia i z pewnością swoją S940 rozbuduję o kolejne elementy.

32

bern napisał/a:
kkreg napisał/a:

Pytanie do Bern-a

Gdzie trzeba wlutowac kondensatory 10 nF dla gniazda SATA?

Będę wdzieczny za podpowiedż

Tak jak już pisałem. Weź miernik ustaw na 'brzęczenie' czyli test ciągłości obwodu i z lupą (najlepiej nagłowną) podążaj za ścieżkami od gniazda SATA0 testując ich ciągłość. Zobaczysz wtedy 4 puste miejsca na kondensatory 0402. To tam trzeba je wlutować.

Cześć.

Wlutowałem gniazdo SATA0 (nie współdzielone z M.2) oraz odpowiednie kondensatory. Po lutowaniu sprawdziłem ciągłość połączeń oraz pojemność kondensatorów - wszystko OK. Jednak po uruchomieniu futrzaka okazało się w UEFI brakuje wogóle wpisu SATA0, zupełnie jakby na poziomie UEFI było niedostępne. Masz pomysł jak to zmienić. Myślałem, że lutowanie będzie wystarczająco trudne i odpłaci się działającym portem SATA a tu taki klops... hmm

33

kksoja napisał/a:

Cześć.

Wlutowałem gniazdo SATA0 (nie współdzielone z M.2) oraz odpowiednie kondensatory. Po lutowaniu sprawdziłem ciągłość połączeń oraz pojemność kondensatorów - wszystko OK. Jednak po uruchomieniu futrzaka okazało się w UEFI brakuje wogóle wpisu SATA0, zupełnie jakby na poziomie UEFI było niedostępne. Masz pomysł jak to zmienić. Myślałem, że lutowanie będzie wystarczająco trudne i odpłaci się działającym portem SATA a tu taki klops... hmm

Pojemność kondensatorów bada się przed wlutem.
Z poziomu bios nie widać dodatkowego dysku SATA0 (u mnie /dev/sda) ale OS (u mnie Linux) powinien rozpoznać dysk SATA0 i powinien działać normalne:

el@akacja:~$ sudo lshw -short -C disk
H/W path                   Device     Class          Description
================================================================
/0/100/12/0                /dev/sda   disk           1TB SAMSUNG HM100UI
/0/100/12/1                /dev/sdb   disk           5TB ST5000LM000-2AN1
/0/100/15/1/2/0.0.0        /dev/sdc   disk           128GB RTL9210B-CG

34

Dziękuję za szybką odpowiedź. Pojemność kondensatorów badałem przed i po lutowaniu, aby mieć pewność, że ich nie uszkodziłem (ceramiczne są wrażliwe na lutowanie).

Hmm sprawdzałem pod PVE (Proxmox czyli Debian) i nie widziałem drugiego dysku podłączonego do SATA0; rzeczywiście dysków SATA na przejściówce M.2 -> 2x SATA też nie widać w UEFI a PVE je widzi; jednak dysku podłączonego do lutowanego gniazda niestety nie hmm

Podniesienie UEFI z wersji 1.5 do 1.13 też nie pomogło. Brak mi pomysłów.

35

kksoja napisał/a:

Dziękuję za szybką odpowiedź. Pojemność kondensatorów badałem przed i po lutowaniu, aby mieć pewność, że ich nie uszkodziłem (ceramiczne są wrażliwe na lutowanie).

Hmm sprawdzałem pod PVE (Proxmox czyli Debian) i nie widziałem drugiego dysku podłączonego do SATA0; rzeczywiście dysków SATA na przejściówce M.2 -> 2x SATA też nie widać w UEFI a PVE je widzi; jednak dysku podłączonego do lutowanego gniazda niestety nie hmm

Podniesienie UEFI z wersji 1.5 do 1.13 też nie pomogło. Brak mi pomysłów.

Bardzo mnie ciekawi, jak wygrywasz! Trzymam za Ciebie kciuki!

36

bern napisał/a:

Przy czym chciałbym aby był to router, firewall, NAS i aby udało się zainstalować dowolne oprogramowanie/usługi linuxowe.

Cześć
Specjalnie zarejestrowałem się na forum żeby zapytać czy Twój projekt się udał?
Czy normalnie jak router masz w nim 2,4ghz oraz 5G? Mam trochę urządzeń na 5G i właśnie myślę alby:
-Kupić router nowy bo stary już zwiechy łapie
-z budować tak jak ty router.

37

Marcinos napisał/a:

Specjalnie zarejestrowałem się na forum żeby zapytać czy Twój projekt się udał? .

Tak. Zacząłem rok temu i po miesiącu miałem działający sprzęt. Od tego czasu używam cieniasa (cienkiego klienta)  Fujitsu Futro na co dzień do obsługi małej, domowej sieci. Moim celem było aby mieć jedno urządzenie do wszystkiego. Na którym mogę zainstalować dowolne oprogramowanie (stąd Ubuntu server) i które to urządzenie (stale podłączone do prądu) nie zużywa go dużo.

Marcinos napisał/a:

Czy normalnie jak router masz w nim 2,4ghz oraz 5G?

Tak. Karta wifi z dwoma radiami działa jako Access Point dla obu pasm.

Marcinos napisał/a:

Mam trochę urządzeń na 5G i właśnie myślę alby:
-Kupić router nowy bo stary już zwiechy łapie
-z budować tak jak ty router

Mój akurat projekt wymaga trochę ingerencji w sprzęt (lutowania bardzo drobnych elementów jeśli potrzebne jest dodatkowe gniazdo SATA). Łatwo można zepsuć płytę główną. Jeśli nie robiłeś tego wcześniej raczej rozglądnij się za nowszym sprzętem, który umożliwi podpięcie większej liczby urządzeń PCIe oraz dysków (jeśli ma działać również jako NAS). Oprogramowanie OpenWRT jest dobre i sprawdzone aby rozpocząć przygodę z softwerowym routerem do wielu zadań.

38

A byłaby możliwość abyś jakoś wspomógł mnie w zrobieniu takiego routera z dyskiem, gdzie mógłbym przykładowo odtwarzać z niego filmy na telewizorze.
Jak działa Twój sprzęt jako router?
Mam router Huawei i powiem szczerze jestem rozczarowany, mam problemy z 2,4G wysyłałem na serwis a oni mówią że u nich działa. Wiec szukam jakiegoś rozwiązania. Mogę wziąć jakiegoś Asusa ale mógłbym wziąć też ten komputerek i pokombinować. Ale ja zabardzo się na tym nie znam, lutowanie załatwi mój kolega mówi że nie ma żadnego problemu.

39

Marcinos napisał/a:

A byłaby możliwość abyś jakoś wspomógł mnie w zrobieniu takiego routera z dyskiem, gdzie mógłbym przykładowo odtwarzać z niego filmy na telewizorze.
Mam router Huawei i powiem szczerze jestem rozczarowany, mam problemy z 2,4G wysyłałem na serwis a oni mówią że u nich działa. Wiec szukam jakiegoś rozwiązania. Mogę wziąć jakiegoś Asusa ale mógłbym wziąć też ten komputerek i pokombinować. Ale ja zabardzo się na tym nie znam, lutowanie załatwi mój kolega mówi że nie ma żadnego problemu.

Masz lte? Ja testowalem niedawno hp dm 800g1 mini , wrzucilem dysk 1t , modem na usb , karte wifi na qualcomie , udostepnilem zasob w sieci i sobie na telewizorze ogladaja z niego pod kodi.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

40

Mam internet w Vectrze. Ich router jest bardzo słaby pod względem siły sygnału, na mieszkaniu 47m2 przy drugim końcu mieszkania telewizor nie odnajduje sieci albo ma 1 kreskę sygnału. Router który teraz posiadam Huawei jest lepszy bo przy telewizorze mam 3 czasami 4 na 5 możliwych kresek zasięgu. Niestety nie mam możliwości puścić tam skrętki.

41

Marcinos napisał/a:

Moje rozwiązanie jest mocno nietypowe jeśli chodzi o software i hardware. W jednym i drugim trzeba trochę namieszać. Jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z konsolą/terminalem to wymagałoby sporo czasu/nauki/cierpliwości. Być może lepiej zostać przy gotowych rozwiązaniach.
Jeśli chodzi o współpracę dysku i TV to u mnie akurat wychodzi, że najlepszą jakość odtwarzania (kolory, odtwarzanie ruchu) zapewnia odtwarzacz wbudowany w soft telewizora (LG OLED). Zainstalowałem więc software serwera DLNA (miniDLNA) na moim Fujitsu Futro i content z dysku odtwarzam na TV poprzez wifi AP na Fujitsu. Zapewne można to samo zrobić na bardziej wypasionych gotowych routerach z podpiętym dyskiem, można też w OpenWrt.

Marcinos napisał/a:

Ma 4 interfejsy sieciowe (bramę i 3 podsieci) oraz zdefiniowany SNAT.

Marcinos napisał/a:

Sieci WiFi bywają kapryśne, zwłaszcza jak jest ich dużo obok siebie. Ostateczny efekt zależy od wielu czynników m. inn od siły sygnału, wybranego kanału,  wzajemnego oddziaływania sieci na siebie, fizycznych przeszkód itd. Bez eksperymentów się nie obejdzie. Ja bym zaczął od gotowych rozwiązań chyba, że masz czas i chęci na naukę wtedy polecam OpenWRT. Możesz rozpocząć od zaznajomienia się z:
https://eko.one.pl/#openwrt

42

Hej. Ty to masz zwirtualizowane na proxmoxie? Bo trochę nie czaję w jaki sposób masz tyle serwisów jednocześnie odpalone.

43

mielcu3 napisał/a:

Hej. Ty to masz zwirtualizowane na proxmoxie? Bo trochę nie czaję w jaki sposób masz tyle serwisów jednocześnie odpalone.

Nie. Nie używam wirtualizacji.
Mam zainstalowany Ubuntu server (teraz po upgrade v. 24.10) i różne pakiety od Ubuntu, których jest sporo.

44

To w jaki sposób masz kwestię routera ogarniętą?

45

mielcu3 napisał/a:

To w jaki sposób masz kwestię routera ogarniętą?

Poprzez Shorewall i pliki konfiguracyjne definiujące reguły routingu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shorewall

46

Czyli nie masz na pokładzie owrt?

47 (edytowany przez bern 2024-11-03 07:27:30)

mielcu3 napisał/a:

Czyli nie masz na pokładzie owrt?

Obecnie nie.
Ale OpenWrt z opisanym w tym wątku sprzętem działa gładko.
Kilka razy bootowałem się z OpenWrt.
OpenWrt bardzo mi się przydał do wygenerowania plików konfiguracyjnych dla wifi AP.

48 (edytowany przez Adam1394 2024-12-05 19:27:48)

Warto dodać że jeśli ktoś ma sprawne ręce w lutowaniu, to można użyć niewykorzystane piny PoE jako dodatkowe złącze PCIe x1 (2.0?)

https://github.com/Krysio/Fujitsu-Futro-PoE

49

Ciekawe....
Dzięki za informacje.
Zamiast hardcorowego lutowania bezpośrednio do karty jak na zdjęciu:
PunBB bbcode test może lepiej byłoby użyć gniazda Pcie i tam przylutować kabelki?

Jednak ja bym wolał 'odblokować' złącze m.2 z kluczem B na płycie dla sygnałów pcie. Być może są jumpery na płycie by przekierować sygnał pcie z pinów POE na to złącze m.2? Wtedy można byłoby bezpośrednio bootować się z dysku nvme (z kluczm B+M) włożonym w istniejące gniazdo na płycie (tak jak w modelu Futro S 740).
Kiedyś to sprawdzę...

50 (edytowany przez Adam1394 2024-12-16 11:02:35)

bern napisał/a:

Ciekawe....
może lepiej byłoby użyć gniazda Pcie i tam przylutować kabelki?

Pewnie tak, pomysł/projekt nie jest mój, podpowiedział mi pewien człowiek na YT.

Co do switchownania linii PCIe z PoE na M2.
Chyba za dużo zachodu, skoro można sobie wyciągnąć tę samą linię, a tracimy drugie SATA. Chyba że switchować drugi port SATA z M2 na zwykle gniazdo… ciekawe.

edycja: trzeba pamiętać że jedynie karty/adaptery wykorzystujące tylko 3.3V ruszą na takiej modyfikacji PoE->PCIe, ewentualnie trzeba ciągnąć 12V ze złącza PWR (2A = ~20W) albo FAN (1A = ~10W), matematycznie się nie zgadza ale nie chcemy chyba męczyć ścieżek na płycie?