Temat: Dwa rutery do domu roaming Wifi, co wybrać?
Kilka pytań:
1. Mam podłączone do mojego VPN ok 20 routerów wndr4300, niektóre stoją w świecie 4-5 lat na 18.06 i działają świetnie. Niestety ciężko je upolować i kupiłem kiedyś ok 10 szt r6220 używanych niestety one już nie działają, pojedyncze egzemplarze jakoś się mają. W pozostałych po instalacji openwrt nie działa dhcp, resetują się, nie działa wifi 5g. Czytałem że w nich padają pamięci NAND, czy ich wymiana coś da? Czym je najtaniej przeprogramować, z lutowaniem nie będzie problemu.
2. Mam dom piętrowy, zero zasięgu między piętrami, aktualnie na dole jest WNDR4300 jako główny oraz klient openvpn. Na górze r6220. Każdy ma inne sieci wifi, no i niestety trzeba się przełączać manualnie w urządzeniach. Chciałem postawić dwa r6220 z roamingiem ale niestety ostatni który wziąłem nie działa(resetuję się, w sumie w logach nic nie ma) Internet to światło 300/100 i jak wiadomo WNDR4300 z tym sobie nie poradzi. R6220 bez problemu. Szukam coś na parter i na górę z wifi AC, działające pod openwrt, ma sobie poradzić z roamingiem wifi. Na dole fajnie jak by miało USB3.0 To zrobię małego NASa, ale nie jest to warunek konieczny bo jeszcze będzie HP T630 jako serwer do VPN to na nim mogę zrobić NAS.
Coś możecie polecić? Wifi6 chyba nie potrzebne wystarczy AC
3. W moich maszynach obecnie są WNDR4300 i modem LTE 3272? czy jakoś tak. Sprawdza się to bardzo dobrze, ale routerów znaleść już nie można. W ostatniej włożyłem małego mikrotika, ma połączenie z modemem LTE, openvpn nie udało mi się skonfigurować, ogólnie jakaś taka skomplikowane te ustawienia, wole openwrt.