1 (edytowany przez piotreek 2011-10-29 12:05:21)

Temat: MR 3420 + metoda kodowania

Witam,

Dzisiaj zainstalowałem na moim TP linku MR 3420 OpenWrt - Gargoyle PL ze strony: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl zgodnie z opisem na stronie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420. Wszystko działa jak powinno, zainstalowałem sobie nawet obsługę drukarki przez usb i również to działa.

Sprawa jest taka, że mam w domu laptopa dell kilkumiesięcznego, 2x toshiba 3 letnia oraz dwa smartfony xperia x8. Starszy sprzęt jest niezawodny z nowszym są problemy z wifi.

Po długich bojach okazało się, że problemem jest szyfrowanie tzn, gdy jest na AES prawidłowo sieć działa tylko na tych starych toshibach, w przypadku smartfonów i tego della, połączenie jest rozłączane co jakiś czas, po prostu te sprzęty tak mają, co nie ukrywam niemiłosiernie mnie denerwuje.

W oryginalnym oprogramowaniu routera była możliwość wyboru pomiędzy AES a TKIP (router pracował w standardzie B+ G). Myślałem, że skoro openwrt jest tak zaawansowanym oprogramowaniem, to taką opcję również w nim znajdę, ale niestety nie znalazłem.

Moje pytanie brzmi, jak zmienić AES na TKIP nie tracąc na bezpieczeństwie sieci? Czy jedynym wyjściem jest powrót do oryginalnego oprogramowania?

2

Odp: MR 3420 + metoda kodowania

Tzn zmieniając z aes na tkip tracisz na bezpieczeństwie, z definicji smile

Wybierając WPA2 PSK dostajesz AES, WPA PSK dostajesz tkip. możesz tez ustawić łączone, ale gui gargoyle tego nie przewiduje i musisz sobie ręcznie w /etc/config/wireless to ustawić.
Openwrt ma dużo trybów, naprawdę. Nie patrz na niego przez pryzmat Gargoyle, które jest nakładą i trzyma sie okreslonych szablonów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W fabrycznym oprogramowaniu wyglądało to tak:

http://imageshack.us/photo/my-images/210/unledcj.png/

Pytanie moje brzmi, jak teraz ustawić w taki sam lub podobny sposób.
Piszesz coś o ręcznym ustawieniu, tylko co i jak i gdzie?

Z routerami ze zmienionym oprogramowaniem mam do czynienia od kilku godzin, więc nie mam zielonego pojęcia, jak to ręcznie zmienić, aby efekt był taki jak na screenie.

4

No pisałem - chcesz z gui to ustaw sobie wpa psk. Nie chcesz to ustaw ręcznie z konsoli jeden z trybów jaki chcesz:

http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless#wpa.modes

to co masz na obrazku odpowiada psk2+tkip+ccmp zapewne.

5 (edytowany przez piotreek 2011-10-29 13:12:31)

Ok, dzięki za odpowiedź.

Jeszcze do pełni szczęścia możesz mi napisać jak ustawić z konsoli to: psk2+tkip+ccmp

Ta konsola to putty, czy coś innego CMD w windows? Co i jak wpisać.

Sorry, za tak lamerskie pytania, ale jak już pisałem opewrt mam od kilku godzin dopiero smile

Pozdrawiam

6

Oczywiście Ci nie napiszę tego smile. Jak podam Ci na tacy to nie zapamiętasz tego.

1. faq - na górze masz link
2. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … czaniewifi , zwróć uwagę na opcję encryption

7

PS. Jak się poddasz to powiedź, to Ci napiszę...

8

Ok, powalczymy smile

Dzięki za nakierowanie na właściwe tory.

9 (edytowany przez piotreek 2011-10-29 14:48:40)

Zrobiłem tak:

Połączyłem się przez PuTTY

Wklepałem takie komendy

uci set wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2+tkip+ccmp
uci commit wireless
wifi
reboot

2 i 3 powtarzała się przy konfiguracji innych rzeczy, więc chyba są niezbędne.

Teraz w ustawieniach komputera mogę wybrać tkip lub aes, wcześniej działało tylko na aes, więc już jakiś sukces jest. Udało mi się przez wifi, serwer ftp zainstalowany na komie, na x8 skopiować plik mający ponad 1gb, więc sprawa z komórką chyba już jest rozwiązana.

Zauważyłem jednak, że jak zaloguję się przez przeglądarkę, to w ustawieniach zabezpieczeń mam napisane brak, domyślam się, że to jest wina tego, że pliki były edytowane poza GUI?

W systemie we właściwościach połączenia mam wpa2-psk, więc wnioskuję, że sieć jest zabezpieczona tak jak powinna.

10

Też pisałem - gui definiuje tylko kilka spraw i nie wie co to jest "psk2+tkip+ccmp". Co wiecej - nie dotykaj już gui, bo przestawienie tam cokolwiek nadpisze Ci te ustawienia. Teraz po prostu ignoruj gui.

11

To jest oczywiste.

Zastanawia mnie jednak fakt, że komputer może się podłączyć mając w ustawieniach aes, co na logikę nie powinno działać. Ale olać to, ważne, że łącze z x8 śmiga jak powinno, mam nadzieję, że z tym dellem, również będzie ok.

A tak swoją drogą, to jest porażka, żeby sprzęty raczej dobrych producentów miały problemy z tym aes.

Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie mnie:)

Pozdrawiam

12

A nie powinni. W sumie chyba kazdy już implementuje aes, więc też powinny działać.

13 (edytowany przez piotreek 2011-10-29 15:11:21)

Aes działa, ale po pewnym czasie połączenie jest przerywane, niby wszystko ok, a strony się nie ładują. Nie jest to odosobniony przypadek, po prostu jest jakiś bug w kartach wifi/sterownikach tych urządzeń. Rozwiązaniem na chwilę obecną jest tylko zmiana z aes na tkip lub całkowite wyłączenie szyfrowania.