1

Temat: Kamera Blink

Mam router Funbox z siecią bezprzewodową A i do niego podpięty jest Asus AX4200 (z OpenWRT) z siecią bezprzewodową B. W jednym i drugim przypadku ustawienia są standardowe, a sieć jest w standardzie N.

Mam też kamerę Blink Outdoor z modułem synchronizującym niezbędnym do działania kamery. Moduł podłącza mi się i do A i do B, ale kamera działa tylko w sieci A. W sieci B jest niewidoczna. Co może być tego przyczyną i gdzie szukać co jest nie tak?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: Kamera Blink

Zakładam że nie masz jakiś logów w tym module, więc jedyne logi to te z routera + ew snifer ruchu sieciowego i sprawdzanie co się dzieje i tu i tu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dobrze zakładasz. Przeczytałem, że ta kamera z modułem łączy się jakimś własnym protokołem na bodajże 900 MHz, ale jednocześnie potrzebuje dostępu do wifi (choć jej nie widać, żeby brała adres IP).

Popatrzę w logi może coś znajdę.

4

Udało mi się rozwiązać problem z kamerą smile

Otóż odkopałem TP-Linka WR902AC, o konfigurację którego pytałem się w innym wątku i tam kamera działała elegancko. Porównałem konfiguracje i wyszło mi. że na Asusie sieć B ustawiłem z szyfrowaniem WPA2-PSK2/WPA3-SAE, a na TP-Linku miałem tylko WPA2-PSK2. Po zmianie szyfrowania na Asusie na WPA2-PSK2 kamera działa jak burza smile

5

Czyli standardowy problem - przy ustawieniu sae-mixed klient zwykle nie umie się połączyć na wpa2.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.