Temat: Cloudflare tunnel
Witam.
Korzysta lub korzystał ktoś z tego rozwiązania? Z tego co wyczytałem, do poprawnego działania musi mieć domenę, oraz np cloudflare w docker.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → Cloudflare tunnel
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Korzysta lub korzystał ktoś z tego rozwiązania? Z tego co wyczytałem, do poprawnego działania musi mieć domenę, oraz np cloudflare w docker.
Tak, ogóle rzecz biorąc tak się to odbywa. Zaleta taka że możesz być za nat'em bo klient robi wszystko oraz fakt że cloudflare wstępnie filtruje ruch, więc jakieś ddosy itp raczej nic nie zrobią.
Właśnie jestem za NAT-em....
Z tego co właśnie wyczytałem, to że można to odpalić na openWRT. W tutorialu, autor korzysta z domeny cloudflare. W innych z własnych ( darmowych). Wtedy (na openWRT) dostęp prosto do całej sieci. Jak odpalę w docker na serwerze, to tam dodaje co chce "tunelować"....
No i pytanie czy er-x udźwignie taki tunel.
Tego nie wiem już, sprawdź. Nawet nie wiem jak to obciąża system.
Spróbuję jutro to ogarnąć...Dam znać co i jak,....
A z darmowych domen, coś możesz polecić??
Chyba nic obecnie.
Chyba nic obecnie.
A one.pl? ![]()
Cezary napisał/a:Chyba nic obecnie.
A one.pl?
Hmmm, skądś znam one.pl ![]()
One.pl swego czasu zablokowało dodawanie nowych subdomen. Zobaczy czy znów można dodawać.
Edit: nie ma żadnego info, możesz spróbować.
Ale nie widzę, żeby była opcja włączenia dnssec na one.pl, chyba, że gdzieś zaszyte tj....
Tzn co ty właściwie chcesz zrobić? Bo nagle wyjechałeś z domeną vs protokołem dns.
No dodajesz domenę. I co z tym?
Czekaj podeślę Ci link do YT. Gość to fajnie pokazuje.
https://www.youtube.com/watch?v=ZvIdFs3M5ic&t=3s
Ja to rozumiem, tak. Dodaje do domeny DNS cloudflare. Na serwerze odpalam dockera, podczas konfiguracji na Cloudflare dasch ( czy jak to tam nazwali sobie) po dodaniu domeny i przejściu kolejnych kroków, cloudflare generuje token. Ten token dodajesz do kontenera z cloudflare na serwerze, po uruchomieniu masz tunel do tego dockera. Teraz tworząc subdomenę np router i podając IP routera, logujesz się przez adres subdomeny z routerem. "Ponad" firewallem i NAT dostawcy.
I co o tym sądzisz ?
Cezary napisał/a:Chyba nic obecnie.
A one.pl?
Jak nie masz konta to chyba nie da rady? Sam chciałem założyć ale się nie da zarejestrować...
Jest też https://nic.eu.org/ ale od kilku miesięcy (praktycznie od czasu kiedy freenom spadło z rowerka) nie da się domeny nowej zarejestrować też (ja próbowałem jedną 2 miesiące temu, jedną miesiąc, a znajomy około 4 miesiące temu), niby wszystko działa ale zero odzewu w sprawie weryfikacji, kiedyś to trwało kilka dni...
Królik napisał/a:Cezary napisał/a:Chyba nic obecnie.
A one.pl?
Jak nie masz konta to chyba nie da rady? Sam chciałem założyć ale się nie da zarejestrować...
Jest też https://nic.eu.org/ ale od kilku miesięcy (praktycznie od czasu kiedy freenom spadło z rowerka) nie da się domeny nowej zarejestrować też (ja próbowałem jedną 2 miesiące temu, jedną miesiąc, a znajomy około 4 miesiące temu), niby wszystko działa ale zero odzewu w sprawie weryfikacji, kiedyś to trwało kilka dni...
one.pl ma sloty na zakładanie nowych kont co jakiś czas. Teraz chyba jest aktywne.
Ale żeby cloudflare tunel działał, to musi strona wspierać dnssec, tak bynajmniej mi się wydaję. Żeby zapytania były szyfrowane.
Nie. cludflare to robi.
Czekaj podeślę Ci link do YT. Gość to fajnie pokazuje.
https://www.youtube.com/watch?v=ZvIdFs3M5ic&t=3sJa to rozumiem, tak. Dodaje do domeny DNS cloudflare. Na serwerze odpalam dockera, podczas konfiguracji na Cloudflare dasch ( czy jak to tam nazwali sobie) po dodaniu domeny i przejściu kolejnych kroków, cloudflare generuje token. Ten token dodajesz do kontenera z cloudflare na serwerze, po uruchomieniu masz tunel do tego dockera. Teraz tworząc subdomenę np router i podając IP routera, logujesz się przez adres subdomeny z routerem. "Ponad" firewallem i NAT dostawcy.
Coś chyba nie ten link wkleiłem, teraz powinno być ok, poprawiłem do góry.
https://www.youtube.com/watch?v=ZvIdFs3M5ic&t=3s
Dodałem, wg przewodnika domenę do cloudflare, dostałem nawet zwrotny e-mail, że jest aktywna, ale opcji tunelu nie mam ;(
Powinna pojawić się w zakładce Traffic.
Chyba, że mam nie tak recordy DNS - bo pluje się o
Add an A, AAAA, or CNAME record for www so that www.twoja_domena.one.pl will resolve.
Add an A, AAAA, or CNAME record for your root domain so that twoja_domena.one.pl will resolve. Dobra powyższe ogarnąłem, ale nadal nie ma opcji tunel.
Dla zainteresowanych:
Twrzymy konto na np. one.pl trzeba podać jako DNS - to co nam poda cloudflare.
Dalej w cloudflare w
Zero Trust -> Networks -> TunnelsTworzymy tunel.
Właśnie odpaliłem i to działa...
Do podglądu mojego esp32 na kotle będzie gites ![]()
Pojawia się jeden problem. Żeby zabezpieczyć wejście do naszej sieci, musimy podpiąc karte albo paypal, pomimo, że wybieramy plan Free.
Poza tym wszystko działa.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → Cloudflare tunnel
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc