1

Temat: Jak najlepiej rozszeżyć zasięg WiFi?

Obecnie używam Xiaomi 3G i w w niektórych częściach domu brakuje zasięgu i przepustowości po Wifi. Na zewnątrz też słabo to działa.
Nie chcę inwestować milionów, a raczej niskim kosztem chciałbym rozszerzyć WiFi. Ważne jest też zużycie energii. Zastanawiam się nad 3 opcjami:

1) Zrobienia WiFi z wykorzystaniem TPlink EAP653 i przeniesienia routera do VM na Proxmox, który i tak działa 24h.
2) Wymiany Xiaomi 3G na Redmi AX6000.
3) Dołożeniem TPlink EAP-653 do obecnego routera - minus rozwiązania to dodatkowe urządzenie ciągnące prąd.

Czy EAP653 lub nowy router (Redmi AX6000) znacząco poprawi zasięg i przepustowość WiFi?

2

Odp: Jak najlepiej rozszeżyć zasięg WiFi?

Jak po kablu to tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Colza napisał/a:

Obecnie używam Xiaomi 3G i w w niektórych częściach domu brakuje zasięgu i przepustowości po Wifi. Na zewnątrz też słabo to działa.
Nie chcę inwestować milionów, a raczej niskim kosztem chciałbym rozszerzyć WiFi. Ważne jest też zużycie energii. Zastanawiam się nad 3 opcjami:

1) Zrobienia WiFi z wykorzystaniem TPlink EAP653 i przeniesienia routera do VM na Proxmox, który i tak działa 24h.
2) Wymiany Xiaomi 3G na Redmi AX6000.
3) Dołożeniem TPlink EAP-653 do obecnego routera - minus rozwiązania to dodatkowe urządzenie ciągnące prąd.

Czy EAP653 lub nowy router (Redmi AX6000) znacząco poprawi zasięg i przepustowość WiFi?

Jeśli dodatkowe routery będą w trybie AP i po kablu, to poprawią zasięg. Jeśli wymiana obecnego routera na inny, to raczej nie będzie (dużo) lepiej.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

4

Pytanie zasadnicze, czy poza Xiaomi 3G, którego używasz i chcesz zrobić rozszerzenie sieci WiFi to na sprzęcie, który już masz i zastanawiasz się jak to połączyć, czy chcesz te urzadzenia dopiero kupić?
No i jak chcesz to połączyć, bezprzewodowo, czy przewodowo?

5

Mam tylko Xiaomi 3G i podałem trzy scenariusze zastanawiając się który będzie najlepszy. Najchętniej zrobiłbym 1 ale nie wiem czy będzie jakaś drastyczna poprawa względem tego co wyciągam z Xiaomi.
AP oczywiście będzie po kablu.

6

Tutaj możesz zobaczyć testy zasięgu 2 routerów: https://www-acwifi-net.translate.goog/2 … r_pto=wapp