1 (edytowany przez patryk 2011-10-28 19:16:28)

Temat: dynamic DNS w ostatnim gargoyle

mam problem z dnsomatic.com
gargoyle nie chce mi zaktualizować ip....

jak klikam 'wymuś aktualizację', to po chwili dostaje popupa z radosnym komunikatem ze aktualizacja została zakonczona powodzeniem, ale potem w tabelce widze: dnsomatic.com    NaN/NaN NaN:NaN:NaN...

myślałem, ze może coś jest namieszane z templetem adresu, wiec w /etc/ddns_providers.conf wywaliłem wszystkie rzeczy, które nie są mi potrzebne. zostawiłem sobie tylko

service dnsomatic.com
        url_template                    https://[[USERNAME]]:[[PASSWORD]]@updates.dnsomatic.com/nic/update
        required_variables              username password
        required_variable_names         Nazwa uĹźytkownika,HasĹo
        success_regexp                  /^(good|nochg)/

i nie pomogło.
normalnie z przeglądarki ładnie się aktualizuje... może jakiś problem z ssl?
wszystko niby ok, a jednak nie chce działać...

----edit

to nie ssl. przy eksperymentch z wgetem okazało się, ze dnsomatic.com aktualizuje też przez zwykle http://.
zmieniłem templet jeszcze raz i znów bez efektu

----edit_2

poradziłem sobie zmieniając templet na przwdziwe dane konta(zamieniłem [[USERNAME]]:[[PASSWORD]] na moje dane)
skurczybyk nie czyta ustawien wink
...i nie wiem, czy powinien zapisywać hasło w /etc/config/ddns_gargoile. jeżeli tak, to tego nie robi

2

Odp: dynamic DNS w ostatnim gargoyle

Inaczej w konfigu wygląda reguła dla  dnsomatic...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez patryk 2011-10-28 19:48:36)

Odp: dynamic DNS w ostatnim gargoyle

no inaczej wygląda. zmieniłem ją dlatego, ze orginalna mi nie chciła działć wink

a tak właściwie to te wildcardy i inne to można właściwie wywalić na stałe chyba
ostatecznie dnsomatic jako taki to nie DNS. oni potrzebują tylko wiedzieć czy update'a robisz dla konkretnego hosta, czy dla wszystkich. reszte sie u nich konfiguruje wink

czyli tak na prawde '.../nic/update?hostname=example.com', albo '.../nic/update?hostname=all.dnsomatic.com' co teraz jeszcze bardziej uprościli, bo żeby wszystkie swoje hosty uaktualnić wystarczy samo '.../nic/update'