Temat: tl 1043nd aktualizacja gargoyle

Ponad rok temu kupiłem ten routerek, wgrałem gargoyle 1.3.5 od shibby'yego (forum linksys) oraz skonfigurowałem wszystko (extroot, ftp i torrenty) wg. Waszych poradników na stronie. Teraz chciałbym to wszystko zaktualizować za pomocą obrazów od obsy'ego ale widzę że w nowym gargulu pojawiły się graficzne konfiguratory dla ftp, usb itp i teraz pytanie do was: czy po aktualizacji na starej konfiguracji będę miał te moje ręczne ustawienia w graficznych konfiguratorach i czy ogólnie coś się nie pogryzie. Bo nie wiem czy aktualizować wszystko na starej konfiguracji czy może lepiej nie ryzykować tylko wgrać factory i wszystko od nowa konfigurować.

2

Odp: tl 1043nd aktualizacja gargoyle

Generalnie nie rób aktualizacji. 1.3.5 było tak stare, że teraz i programy i moduły są w nowszych wersjach. Zaktualizować możesz, ale stawiam piwo że zrobi to więcej problemów niż miał być ustawić od nowa wszystko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez doman18 2011-10-28 10:26:27)

Niestety prawdopodobnie muszę zrobić aktualizację. Mój lapek z win7 w losowych momentach wywala wifii i jakiś czas temu wyczytałem że to jakiś bug openwrt. Trochę to dziwne bo netbook ze starterem działa normalnie, stary komp z XP na kablu też, telefon też, a jak tylko podłączę lapika z ultimate to po jakimś czasie wywala wszystkich z wifii. Wcześniej na dlinku di 524 wszystko śmigało a tutaj coś się buntuje mimo że torty są wyłączone. Więc chciałbym zacząć właśnie od aktualizacji żeby po kolei eliminować kolejne potencjalne przyczyny.

//edit
Aj źle cię zrozumiałem. To jednak wgrywać factory od początku tak?

4

Tak, zgraj sobie konfigruację, graj od nowa, ustaw tak jak chesz bazują na tym co miałeś.

5

Jest problem
Próbuję wgrać factory przez gargoylowy updater ale wiesza się na napisie "Pobieranie firmware" (na dole przeglądarki przesył dochodzi szybko do 100% ale nic się później nie dzieje). Chciałem wgrać oryginalne firmware ale też wiesza się na tym napisie.

Próbowałem z tftp na Mincie w netbooku dziewczyny ale też bez rezultatu

tftp> rexmt 1
tftp> binary
tftp> put wr1043nv1_en_3_13_4-sysupgrade.bin
Transfer timed out.

6

po prostu wgraj przez scp i zrób sysupgrade. W wątku obok masz to.

7 (edytowany przez doman18 2011-10-29 13:26:56)

Wiem, już zrobiłem tak. Po prostu wcześniej patrząc opis na oficjalnej polskiej stronie openwrt zrozumiałem że sysupgrade używa się tylko przy aktualizacji obrazu a nie wgrywaniu go od nowa.

Dobra udało mi się zrobić swap. extroot, uruchomić torrenty i ftp. Jednak nie mam najważniejszego - Wifii. Chciałem je włączyć na stronie z podstawową konfiguracją ale kiedy robię tą konfigurację od nowa wg >TEJ<  strony ale krzyczy mi
http://img18.imageshack.us/img18/5575/67868478.png
a później
http://img337.imageshack.us/img337/3176/14466813.png

//edit
A i nie mogę wybrać kanału dla Wifii. Gdy rozwijam listę nic się nie pokazuje.

//EDIT
Hmm, trochę to dziwne ale odpaliłem to samo przez firefoksa i tam było znacznie mniej pól do konfiguracji, w ogóle nie było jakiegoś bałaganu z polami Wifii i wszystko było już na ustawieniach domyślnych a nie puste. Nawet numer kanału bez problemu ustawiłem.

Wniosek: Nie używajcie Chrome do konfiguracji routera! {nieaktualne}

Zaraz sprawdzę czy będzie mi wywalać wifii na nowym firmware smile

To w sumie tyle z konfiguracji. Bardzo dziękuję ci Cezary za pomoc i biję pokłony za tak rzetelne poradniki które nawet dla mnie - laika były do przegryzienia i sprawiły że w ogóle zdecydowałem się na router openwrt.

8

Ja używam chrome (chromium debianowe dokładnie) i nie ma problemów....

PS. Sorry, błąd w kodzie. Zmieniłem z repo.

9

Masz rację. Z ciekawości zainstalowałem Chrome na Win7 i też wyświetla prawidłowo. Wniosek nasunął się prosty: cache. Skasowałem więc całą zawartość home/uzytkownik/.cache/google-chrome/Default/Cache na mincie i w rzeczy samej wszystko wróciło do normy.

Wniosek:Po upgradzie firmwaru na nowszy czyśćcie ludzie cache przeglądarki!