Temat: Dumb AP a hostname

Witam

Mam na routerze z openWRT wpisane nazwy klientów ze stałym IP. Na routerze widzę, co jest podpięte ( gdy klient korzysta z DHCP - to przydziela mu adres ze Static IP jaki zdefiniowałem).
Problem jest na Dumb AP, tam mam tylko IP i IPv6 - którego notabene nie używam, mam wyłączone, ale jakoś się pojawia.

Wyczytałem na forum openWRT, że można skorzystać z rsync i kopiować zawartość /ets/ethers
Zainstalowałem rsync i rsyncd, wykonuje polecenie:

rsync -v IP-routera:/etc/ethers /etc/ethers 

No i mam monit o hasło, kopiuje, ale i tak nie działa, bo na routerze, ten plik jest pusty.
Static Leases z GUI zapisane jest w pliku /etc/config/dhcp

Jak to ogarnąć??

2 (edytowany przez kmaras77 2024-05-24 20:44:08)

Odp: Dumb AP a hostname

Nie ten plik kopiujesz.

Ja w cron mam tak:
*/5 * * * *  sshpass -p haslorootssh scp -S dbclinoask.sh root@192.168.1.1:/tmp/dhcp.leases /tmp/

Oczywiście możesz zamiast tej pokrętnej składni użyć rsync, istotne jest kopiowanie pliku z /tmp/dhcp.leases routera serwera do tmp dumb AP.

I jak to zrobisz, to masz w LUCI i wszędzie normalnie nazwy hostów, jakby tam był DHCP.

3 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-24 20:59:05)

No właśnie o to mi chodzi, tylko Kopiując ten plik,  wyskakuje mi cała lista z routera, czyli i te co są pod AP i te co są po kablu.

4

lexmark3200 napisał/a:

No właśnie o to mi chodzi, tylko Kopiując ten plik,  wyskakuje mi cała lista z routera, czyli i te co są pod AP i te co są po kablu.

To wchodzisz w klientów wifi i widzisz tylko podłączonych klientów.

Możesz też zainstalować USTEER i będziesz widział wszystkich klientów radiowych w całej sieci, łącznie z przypisaniem do którego AP są podpięci.

5 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-25 15:44:17)

lexmark3200 napisał/a:

A próbowałeś może takiego roziązania?
Trzeba zainstalować fping oraz dodać wpis w rc.local:

fping -g 192.168.1.0/24
exit 0

Jedyny minus, że podczas rozruchu AP wstaje dłużej...

Pozwala na przypisanie IP do danego klienta, ale nie podaje nazwy - bo nie ma jak.

Jeśli zrobimy plik /etc/ethers na routerze i później, go przerzucimy do AP, to ładnie pokazuje nazwy podpiętych pod AP klientów.

Podobnie, gdy przekopiujemy dhcp.leases, z tym, że tutaj pokazuje się cała lista podpiętych klientów pod router w DHCP Leases (logiczne, w końcu plik za to odpowiada).
Nie wiem czy nie lepszym jest jednak rsync, bo scp, za każdym razem kopiuje plik, natomiast rsync, jeśli nic się z plikiem nie zmienia w źródle, to nie kopiuje go - co wydaje mi się ma znacznie dla pamięci - choć mogę być w błędzie.

update:
rsync do /tmp , dowiązanie symboliczne i NAND flash nie powinna ucierpieć - tak mi się wydaje...
Ponadto powyższy fping pozwala na dopisanie IP do hosta.

6 (edytowany przez spamsool 2024-05-27 11:40:44)

Na głównym routerze wykonaj komendę:

cat /tmp/dhcp.leases | awk '{print $2" "$4}'

i masz gotową do użycia zawartość ethers

Następnie przekopiuj lub wklej wynik polecenia do pliku /etc/ethers na dodatkowym AP (możesz sobie od razu dopisać potem ręcznie tam gdzie jest * zamiast nazwy hosta bo nie każdy klient taką nazwę podaje) plus ewentualnie pokombinuj żeby to zautomatyzować, wykonywać cyklicznie i kopiować zawartość do /etc/ethers w AP co jakiś czas. Ale jak masz małą rotację urządzeń w sieci to często wystarczy raz na jakiś czas ręcznie zaktualizować.

Dodatkowo na AP dopisz sobie do crona taką komendę co przykładowo 30 minut żeby znać IP (musisz doinstalować arp-scan i fping):

arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1

w cronie to będzie to taka linijka: */30 * * * * arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1

7 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-27 12:38:58)

spamsool napisał/a:

Na głównym routerze wykonaj komendę:

cat /tmp/dhcp.leases | awk '{print $2" "$4}'

i masz gotową do użycia zawartość ethers

Tak, "bawiłem się" tą komendą wczoraj, fajnie działa i pozwala z automatu utworzyć ethers.
Nie wiem czy nie utworzy automatycznie takiej listy prosto w plik:

cat /tmp/dhcp.leases | awk '{print $2" "$4}'  >> /etc/ethers 

Tylko wtedy zawsze zapisujesz we flash - co chyba nie do końca jest bez znaczenia dla tej pamięci.

Czy nie lepiej dać

cat /tmp/dhcp.leases | awk '{print $2" "$4}'  >> /tmp/ethers 

Ja co prawda kopiuje cyklicznie z routera /etc/ethers do tmp/ na każdym AP, a tmp/ethers mam dowiązany do /etc/ethers. Nie ubijam zapisem NAND flash

Dodatkowo na AP dopisz sobie do crona taką komendę co przykładowo 30 minut żeby znać IP (musisz doinstalować arp-scan i fping):

mam w cron dodaną tylko

*/10 * * * * fping -g 192.168.1.0/24
*/10 * * * * rsync....

Ale zobaczę jak działa Twój przykład:

arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1

w cronie to będzie to taka linijka: */30 * * * * arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1

Próbowałem z

@reboot

Ale nie działa ten alias, trzeba go skompilować podczas tworzenia obrazu. - Aż tak zaawansowany nie jestem ;-)
Wówczas kopiował by listę z routera na AP po restarcie. Natomiast hdy dodałem do /etc/rc.local wywala błędem, że nie może skopiować z routera, chyba nie wstaje sieć zanim wykonuje to polecenie...
chyba, że jest jakieś polecenie, aby wykonał to po wstaniu sieci coś jak _netdev ??

8 (edytowany przez spamsool 2024-05-27 13:12:57)

Jeśli martwisz się ilością zapisów we flash to nie ma przeciwskazań by robić to na /tmp

Mi tylko jeden router kiedykolwiek padł z powodu pamięci nand i byl to Netgear WNDR4300 ale tam testowo wgrywałem ciągle różne firmware na lewo i prawo więc ilość zapisywanych danych była dużo większa niż zapis 2 kilobajtów do /etc/ethers
Ale kupiłem go już używanego i nie wiem jak bardzo przede mną ten flash był męczony, pewnie mocno bo pozostałe wndr4300 działają mi nadal bezawaryjnie.

A tak dziesiątki innych urządzeń działają do dziś więc zakładam że prędzej sprzęt mi się zestarzeje, niż zepsuje.

Uzycie arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1
sprawia, że fping nie skanuje w ciemno a wyłącznie mac adresy które wykryje w sieci arp-scan i działa to o wiele szybciej

9

lexmark3200 napisał/a:

chyba, że jest jakieś polecenie, aby wykonał to po wstaniu sieci coś jak _netdev ??

Hotplug na uruchomieniu interfejsu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

spamsool napisał/a:

Uzycie arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1
sprawia, że fping nie skanuje w ciemno a wyłącznie mac adresy które wykryje w sieci arp-scan i działa to o wiele szybciej

Tak zdecydowanie. Właśnie sprawdziłem...

Cezary napisał/a:

Hotplug na uruchomieniu interfejsu.

Hmmm.... możesz jaśniej?? Sorki, ale nic mi to nie mówi...

11

Od kiedy używasz openwrt? To mechanizm nagminnie używany w openwrt: https://openwrt.org/docs/guide-user/base-system/hotplug

Piszesz własny skrypcik na podniesienie interfejsu i uruchamiasz tam co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

Na routerze od tygodnia....
Na Dumb AP, już trochę czasu.... Ale to Dumb AP, tam poza podstawową konfiguracją nic więcej nie grzebałem.