Temat: Mesh na starszym sprzęcie

Cześć

Od dłuższego czasu borykam się z problemem braku dostępu do sieci WiFi w niektórych pomieszczeniach mieszkania (mieszkanie "długie", router brzegowy w jednym końcu, żelbetowe ściany po drodze). Potrzebne mi jest urządzenie, które połączy się po WiFi z głównym routerem i udostępni dostęp do sieci lokalnej i internetu przez WiFi i po miedzi. Wczoraj postanowiłem pobawić się starym TL-WR1043ND i dać mu drugie życie jako acces point, skonfigurować mesh itd. Zacząłem od upgrade'u OpenWrt do 22.03.6 (bo taką najnowszą wersję udało mi się znaleźć do rewizji 1.x). Taką samą wersję wrzuciłem do TL-WDR4300, który dostarcza mi internet.
Następnie wykorzystałem instrukcję stąd: https://www.youtube.com/watch?v=vVoZppb_FR0. Jedyne odstępstwo, to brak instalacji pakietu wpad-mesh-openssl (jest zainstalowany wpad-basic-wolfssl), ze względu na skąpą ilość miejsca na routerach. Jednak bez tego pakietu wszystkie opcje niby są dostępne w LuCI i da się je poustawiać. Ustawiłem więc na obu routerach mesh, w access pointcie wyłączyłem routowanie, firewall i dhcp. No i teraz problemy: mesh działa, ale tylko bez szyfrowania. Jeśli włączę WPA3-SAE to połączenie jest nieprzewidywalne - trochę działa, trochę nie działa. Przy czym jak już przestanie działać, to nie ma szans nawiązać go ponownie - restarty nie pomagają, trzeba wyłączyć szyfrowanie, włączyć ponownie, znów trochę działa. Czy to jest problem wynikający z braku w/w pakietu, czy coś innego? Zakładam, że gdyby czegoś brakowało, to połączenie nie działałoby "trochę". Może ktoś miał podobny problem i coś pomoże, ewentualnie podpowie jakieś inne rozwiązanie.

2

Odp: Mesh na starszym sprzęcie

Ze serowników radia - najczęściej przy szyfrowaniu mesh ma problem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli jedyne rozwiązanie to wiertara z udarem, przebicie się przez dwie żelbetonowe ściany, puszczenia przewodu i normalny access point? smile

4

Mesh bez szyfrowania lub znajdź takie urządzenia które działają z szyfrowaniem, lub wykorzystaj adaptery Power-Over-Line.
Komerynych mesh ci nie polecę bo tam pewnie nawet nie sprawdzisz czy jest szyfrowane czy nie.

5

A jeśli zrezygnuję z mesha, to co zostaje? Zrobić z tego access pointa zwykłego klienta WiFi?

6

Możesz i tak zrobić.

7

No i stanęło na kliencie WDS - przynajmniej jakieś szyfrowanie działa. Zachciało mi się nowoczesności, to dzień zleciał na poznawaniu mesha wink Dzięki za pomoc.