3,551

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Mogę kupić, przetestować i oddać, ale jeśli przejdzie to co kupić docelowego (bo linkowany panel nie jest repeaterem)? 

W sumie to samo mogę zrobić z docelowym sprzętem, jeśli nie zadziała to oddam, więc nie widzę sensu iść w linkowany panel ubiquiti. Także, w co zainwestować?

3,552

Oczywiście kupujesz urządzenie pod openwrt i możesz sobie zrobić repeater... Ubiquiti loco i nano i ich nowsze wydania są obsługiwane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,553

Cezary wybacz, ale to nie jest jasne dla mnie. Moje rozumowanie jest takie: szukam jednego urządzenia które połączy się ze odległą siecią (stad złącze anteny kierunkowej) oraz rozgłosić lokalnie (jako inna sieć stąd potrzeba drugiego fizycznego radia na pokładzie).

Czy wspominane Ubiquiti nie potrzebuje dwóch radiów na pokładzie, że zrobić repeater? I chciałbym podpiąć antenę kierunkową zewnętrzną do jednego z radiów. 

Z opisów nie wynika, że Ubiquiti nano i loco ma w sobie dwa radia i złącze np. SMA? Czy jednak mają?

3,554

Na jednym radiu możesz zrobić repeatera + ap. Jak będziesz miał dwa radia to lepiej. Dwa ma np. Nanostation AC ale tam drugie radio jest ponoć dość słabe (bo w oryginale używane tylko do konfiguracji). Podwójne radia mają te w postaci talerza - to one są doogólne a nie panelowe.

3,555

Jak ktoś się zastanawia co kupić do 150-200zł to ten xiaomi ax3000T to calkiem dobry wybór, łatwe flashowanie bez tykania konsoli, gigabita po skrętce zamyka, wifi byle jak ustawione i 700Mbps leci. Mój przyszedl z odpowiednim softem, krótkie rozpoznanie i cyk odrazu zaladowalem soft a pozniej zmienilem u-boot i soft pod u-boot openwrt wgralem, smiga ok, jedynie co sie moge przyczepic to , że trzeba bylo usunac /etc/config/wireless i zrobic reboot żeby móc skonfigurować wifi. Jeszcze tylko test wireguard i sprubuję uruchomić lacp żeby sprawdzic ile tak wyciągnie z niego.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,556

Ambrozy dzieki za podpowiedz, ax3000t potestuje jak dojdzie, ciekawe ile uda mi się wyciągnąć w porównaniu ze "starym" huaweiem ax3 pro - pewnie tyle samo (ok 1g/1g mam teraz lokalnie) ;-)

Jak myślicie, ile daloby wycisnac z AX majac np. kartę z BE z 320MHz? - tylko ze laptop ma 2 antenki - cos trzeba by tu chyba wsadzic do desktopa i pomodzic... brakuje chyba kart z 4 antenami jako m2 czy minipcie...Moze ktoś coś już testował?

Pozdrawiam serdecznie!

3,557 (edytowany przez pablo.see 2024-05-12 11:47:17)

135 zł to dobra "cebulowa" cena za ax3000t czy czekać na dobre kupony na aliexpress?

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

3,558

Ja sam kupiłem za ~125zł ale widziałem, że ludzie płacili w okolicach 100.

3,559 (edytowany przez szyper 2024-05-12 19:46:25)

Hej, na ali jest ten sprzęt w takiej cenie obecnie? - bo jakos nie widze tego teraz?

3,560

@szyper Trzeba poprzeglądać na Ali oferty, dodać najtańszą do koszyka. Potem zaglądamy do "Choice" i szukamy najtańszej oferty. Ali musi samo "zaproponować" ofertę w "Choice". Do tego dopchnąć kuponem jak mamy. Dodatkowo trzeba sprawdzać czy taniej wyjdzie zapłacić w Dolarach (np. Revolut). Czasami przeglądanie w aplikacji na telefonie też daje niższą cenę.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

3,561

Nie wiem, ale nie widzę ofert poniżej 160 zł. Ciekawe czy to profilowanie dla konkretnego użytkownika czy kurs czy jeszcze zły moment bez promocji ..

3,562

szyper napisał/a:

Nie wiem, ale nie widzę ofert poniżej 160 zł. Ciekawe czy to profilowanie dla konkretnego użytkownika czy kurs czy jeszcze zły moment bez promocji ..

Dodaj do koszyka, poczekaj parę dni, to dostaniesz ofertę typu kup teraz, ale znacząco niższą.

3,563

Na początku każdego miesiąca aliexpress wypuszcza nowe kody zniżkowe. Najlepiej pododawać sobie do koszyka i jak się komuś nie spieszy, to kupować 1-2 danego miesiąca.

3,564

Dzięki! nie ma jak Wasze doświadczenie.

3,565

Dzień dobry
Czym można zastąpić Wdr3600 ? Chodzi mi oczywiście o router z usb , najlepiej 2 porty żeby miał smile cena w granicach 400 zł , może być tańszy smile

3,566

Nie jest kompletna., ale poszukaj sobie: https://eko.one.pl/routerdatabase/

3,567

Szoszon napisał/a:

Dzień dobry
Czym można zastąpić Wdr3600 ? Chodzi mi oczywiście o router z usb , najlepiej 2 porty żeby miał smile cena w granicach 400 zł , może być tańszy smile

Jak z AC, ale z dobrymi wnętrznościami, to można rozważyć Netgeara XR500.
Nabyć uszkodzonego, za 100+ zł i sobie zrobić samemu albo kupić sprawny za ok. 300 zł.
Albo już w AX-a iść.

3,568

Odnoście wątku: Cudy TR3000, właśnie dostał wsparcie, mediatek filogic, ma 1x usb, ma jeden port 2.5G i jeden gigabit. Cena ok 300zł. Ktoś się kiedyś pytał czy będzie wsparcie - więc oficjalnie się pojawiło i będą na niego obrazy.

3,569

To taki klon gl.inet mt3000 ale o połowę mniej flasha bo 128MB - ot szczegoł taki. Nie wiem jak webgui cudy ale gl.inet ma bardzo fajne gui, plus luci.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,570

Trzeba dodać, że wgrywanie obecnie tylko przez serial.

3,571

ambrozy5 napisał/a:

To taki klon gl.inet mt3000 ale o połowę mniej flasha bo 128MB - ot szczegoł taki. Nie wiem jak webgui cudy ale gl.inet ma bardzo fajne gui, plus luci.

https://support.cudy.com/emulator/TR3000/

3,572

Cezary napisał/a:

Odnoście wątku: Cudy TR3000, właśnie dostał wsparcie, mediatek filogic, ma 1x usb, ma jeden port 2.5G i jeden gigabit. Cena ok 300zł. Ktoś się kiedyś pytał czy będzie wsparcie - więc oficjalnie się pojawiło i będą na niego obrazy.

Czy to teraz najtańszy router z usb i portem 2.5G? Wifi i tak z reguły nie włączam na tym urządzeniu , ale chciałbym żeby godnie zastąpił Wdr3600 smile Muszę gdzieś poczytać jak wgrać na niego openwrt smile

3,573

Cezary napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

https://support.cudy.com/emulator/TR3000/

Ło panie, pfoszę nie - niezbyt to ładne...

3,574

Szoszon napisał/a:

Czy to teraz najtańszy router z usb i portem 2.5G? Wifi i tak z reguły nie włączam na tym urządzeniu , ale chciałbym żeby godnie zastąpił Wdr3600 smile Muszę gdzieś poczytać jak wgrać na niego openwrt smile

Do czego Ci wtedy port 2,5Gbps , jak nie do przesłania przez Wifi ? Drugi lan jest 1Gbps...

3,575

MiG25 napisał/a:
Szoszon napisał/a:

Do czego Ci wtedy port 2,5Gbps , jak nie do przesłania przez Wifi ? Drugi lan jest 1Gbps...

Na moje oko ma.podpiety ssd pod usb i udostępniania sobie pliki...