1

Temat: TLS Error: could not determine wrapping from [AF_INET]xxx.xxx.xxx.xxx

Sat May 18 00:38:29 2024 daemon.err openvpn(server)[2076]: TLS Error: could not determine wrapping from [AF_INET]185.242.226.34:50738
Sat May 18 01:35:38 2024 daemon.err openvpn(server)[2076]: TLS Error: could not determine wrapping from [AF_INET]162.142.125.80:1186
Mam ustawione openvpn z tego poradnika https://openwrt.org/docs/guide-user/ser … vpn/server
, te logi to są skany jakiś botów? co to oznacza?

2

Odp: TLS Error: could not determine wrapping from [AF_INET]xxx.xxx.xxx.xxx

Coś puknęło w port na którym nasłuchuje openvpn i nie było to połączenie szyfrowane. Tak, bot, jakiś skaner, skrypt itp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

mam dynamiczny dns ten sam, od bardzo dawna, i zalogowałem się na no-ip.com z ostrzeżeniem, że hasło zostało wykradzione, zmieniłem, może to być tego przyczyna? przynajmniej raz na dzień mam taki jeden wpis. Będę musiał zmienić nazwę podpiętą pod no-ip.

4

No po prostu ktoś trafił pod twój adres w jakiś sposób. Raczej się z tego nie pozbędziesz, prędzej czy później coś będzie sprawdzało porty.

5 (edytowany przez byku 2024-06-04 05:32:21)

Sorry, za odgrzebywanie, ale jest to w miare powiązane z tematem. Zamierzam mieć otwarte na WAN SSH  (kluczem) i VPN, nie dało by rady paczką banIP/fail2ban zrobić whitelistę na IP/państwo/zakres? Chodzi o to też, zeby dropbear nie sypał
Exit before auth from <.x.x.x:34954>: Exited normally itd.

6

No po to służy banip - do blokowania adresów lub zakresów adresów, więc go  używaj jak potrzebujesz. Choć oczywiście prędzej czy później jakiś skrypt i tak będzie chciał przeskanować adres więc pojawi się to w logach.