Odp: Xiaomi Mi Router AX9000
VPN to prosta sprawa. Mając przykładowo server na tym xiaomi to na windowsa instalujesz klienta vpn. Robisz na pulpicie pracownika skrót do zdalnego pulpitu. Na firewallu w xiaomi dostęp z vpn do lan do tego jednego kompa i koniec roboty. Z 10-15 minut i zrobione jak oczywiście wcześniej masz to obcykne
Ale martwi mnie ta stabilność. Jeśli mam się docierać z tym xiaomi to u mnie pewnie z 3 miesiące zejdzie żeby poznać jego bolączki. A do kumpla nie mam blisko bo aż 200km także to nie tak że hop i jestem
Nic jutro z nim pogadam może namówię na tego qnapa.
No, ale do Windowsa trzeba podjechać/podejść, zainstalować, skonfigurować, o to mi chodziło. Jak kilka maszyn rozrzuconych po świecie, lub kilka LANów z dostępem do Internetu trzeba połączyć to będzie problem. Przy jednym kompie to rzeczywiście błahostka.
200 km to stanowczo dużo, lecz w sumie ja synowi ogarniam router R7800 w odległości 1200 km, też na OWRT, więc można. Syn zupełnie nietechniczny jest jak twój kumpel.
Podstawowe pytanie, czy on potrzebuje aż tak wydajnej maszyny. Ja AX9000 kupiłem do bardzo wydajnego łącza Internetowego i do bardzo szybkiej sieci WiFi, bo żona lubi na laptopie pooglądać filmy 4K przez WiFi. Może wystarczyłby mu jakiś routerek bez WiFi i osobny AP?
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT