126

Odp: Xiaomi Mi Router AX9000

smereka napisał/a:

VPN to prosta sprawa. Mając przykładowo server na tym xiaomi to  na windowsa instalujesz klienta vpn. Robisz na pulpicie pracownika skrót do zdalnego pulpitu. Na firewallu w xiaomi dostęp z vpn do lan do tego jednego kompa i koniec roboty. Z 10-15 minut i zrobione jak oczywiście wcześniej masz to obcykne smile Ale martwi mnie ta stabilność. Jeśli mam się docierać z tym xiaomi to u mnie pewnie z 3 miesiące zejdzie żeby poznać jego bolączki. A do kumpla nie mam blisko bo aż 200km także to nie tak że hop i jestem big_smile Nic jutro z nim pogadam może namówię na tego qnapa.

No, ale do Windowsa trzeba podjechać/podejść, zainstalować, skonfigurować, o to mi chodziło. Jak kilka maszyn rozrzuconych po świecie, lub kilka LANów z dostępem do Internetu trzeba połączyć to będzie problem. Przy jednym kompie to rzeczywiście błahostka.
200 km to stanowczo dużo, lecz w sumie ja synowi ogarniam router R7800 w odległości 1200 km, też na OWRT, więc można. Syn zupełnie nietechniczny jest jak twój kumpel.
Podstawowe pytanie, czy on potrzebuje aż tak wydajnej maszyny. Ja AX9000 kupiłem do bardzo wydajnego łącza Internetowego i do bardzo szybkiej sieci WiFi, bo żona lubi na laptopie pooglądać filmy 4K przez WiFi. Może wystarczyłby mu jakiś routerek bez WiFi i osobny AP?

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

127 (edytowany przez ambrozy5 2024-01-28 23:17:02)

Do skonfigurowania windowsa gdzieś tam mozna uzyc teamviewera czy cos. Poza tym ten xiaomi jest srednio oplacalny...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

128

ambrozy5 napisał/a:

Do skonfigurowania windowsa gdzieś tam mozna uzyc teamviewera czy cos. Poza tym ten xiaomi jest srednio oplacalny...

Czy to teamviewer, uvnc, zdalny pulpit, ssh, ..., to ten raz jeden trzeba podejść i uruchomić lub zlecić komuś uruchomienie. Samo z siebie nie działa.
Też tak sądzę, że jest to średnio opłacalny router, ale też w zależności od wymagań i portfela dobiera się sprzęt na własny użytek i gdybym mógł, to dziś kupiłbym droższy egzemplarz, np. QHore lub nawet pomyślał o zestawie router+AP. Nooo..., więc... Opłacalność to nie jedyne kryterium.

129 (edytowany przez ZbiG 2024-01-28 23:48:29)

A tak w ogóle, to AX9000 ma jeszcze wiele innych wad:
Jest wielki, ma nieodkręcalne anteny, nie da się go na ścianie powiesić, ma śmigiełko (nie dział na OWRT)! Łatwo go się nie rozbiera. Przeprogramowanie na OWRT, to jakieś czarnomagiczne rytuały. Jedno radio ma wyraźnie gorszy zasięg, niższą moc, nie ma WiFi7, tylko jeden port 2,5 Gbps. Brak portów 10Gbps. Jest tylko wersja czarna. Trzeba pomalować sobie samemu na inny kolor. No i wreszcie to typowy czysty Chińczyk, co może niektórym przeszkadzać. Na OpenWRT nie działa Hardware flow offloading. Ma wyrażne problemy z wydajnością na łączu PPPoE. I pewnie jeszcze poza kiepską ceną, by się coś znalazło. W sumie jak chcesz kupić router pod swoje potrzeby i wymagania, to bez kompromisów się nie obędzie. Konkurencja jest na rynku, ale jakby dla kogoś innego. Kupowanie routera dla znajomego/laika to wielkie ryzyko, bo trzeba nieźle rozeznać potrzeby gościa, a na koniec okaże się, że i tak nie o to chodziło, albo cena za wysoka.

130

Dzięki za obszerne informacje. Wiesz jak on jechał 10 lat na wdr3600 to teraz i tak będzie miał przepaść obojętnie co bym nie doradził kupić z obecnej epoki smile

131

rozkreciłem, wlutowałem kabelek, widzę obraz z konsoli ale nie moge pzrerwac bootu, gdzies wyczytałem że 'trzeba enable TX line' - ale jak to zrobić? czy trzeba wgrac cos przez tftppo podłaczeniu seriala?

132

Włączenie z poziomu działającego systemu operacyjnego, np. oryginalnego? https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax9000#serial

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

133

dzieki !! działam dalej !!!

134

No i padł mi AX9000 na dobre. Reset do ustawień domyślnych w OpenWRT (ten guziczek w routerze) nie chce działać. Co można jeszcze zrobić bez jego rozkręcania i podłączania się pod złącze szeregowe na płycie? Czy na OpenWRT jest w nim jakiś magiczny adres IP, by można było się do niego dostać przez skrętkę. Oczywiście WiFi nie działa. Objaw wizualny to zapalone na czerwono diody.

135

Nie, nie ma takiego obejścia. Jeżeli padł system to musisz go reanimować.

136 (edytowany przez ZbiG 2024-05-09 15:57:02)

Cezary napisał/a:

Zrobione, dzięki @Cezary za odpowiedź. Trochę było przy tym nauki, ale się udało pierwszy raz w życiu przywrócić firmware routera przez serial. Teraz trochę mniej boję się uwalić router, co prawda jedno popołudnie (wieczór i kawałek nocki) jest z głowy, ale następnym razem pewnie pójdzie sprawniej. Korzystałem z forum forum.openwrt.org. I teraz korcą mnie kolejne usprawnienia tego routera.

137 (edytowany przez ZbiG 2024-05-09 17:58:45)

Pytanie do użytkowników routerów z IPQ807x. W wątku https://github.com/AgustinLorenzo/openw … 04-14-0311 Agustin Lorenzo udostępnia dla routerów m.in dla AX9000 zmodowany firmware OWRT. Jestem zielony jeśli chodzi o obsługę githuba, a słaby angielski dodatkowo utrudnia mi dotarcie do wiedzy. Info tutaj: https://forum.openwrt.org/t/qualcommax- … 48529/2346. Używam obecnie wersji stabilnej 23.05.3 ze wszystkimi patchami i sporą ilością modułów dodatkowych (adguard, wireguard, ipban, i wiele innych). Czy ktoś z Was jest wstanie powiedzieć na jakie niespodzianki mogę trafić podczas upgreadu do wersji Agustina Lorenzo?

@Ambrozy5 jako to wygląda u Ciebie na Dynalinku?

138

ZbiG napisał/a:

Pytanie do użytkowników routerów z IPQ807x. W wątku https://github.com/AgustinLorenzo/openw … 04-14-0311 Agustin Lorenzo udostępnia dla routerów m.in dla AX9000 zmodowany firmware OWRT. Jestem zielony jeśli chodzi o obsługę githuba, a słaby angielski dodatkowo utrudnia mi dotarcie do wiedzy. Info tutaj: https://forum.openwrt.org/t/qualcommax- … 48529/2346. Używam obecnie wersji stabilnej 23.05.3 ze wszystkimi patchami i sporo ilością modułów dodatkowych (adguard, wireguard, ipban, i wiele innych). Czy ktoś z Was jest wstanie powiedzieć na jakie niespodzianki mogę trafić podczas upgreadu do wersji Agustina Lorenzo?

@Ambrozy5 jako to wygląda u Ciebie na Dynalinku?

A bardzo dobrze, śmiga aż miło, ładuj ostatni build i sprawdź, przez ten miesiac ponad to dużo tam się zmieniło, nie ma tych problemów co ostatnio były. U mnie upgrade bez zachowania ustawień bezproblemowo przeszedł.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

139 (edytowany przez ZbiG 2024-05-09 17:57:30)

ambrozy5 napisał/a:

A bardzo dobrze, śmiga aż miło, ładuj ostatni build i sprawdź, przez ten miesiac ponad to dużo tam się zmieniło, nie ma tych problemów co ostatnio były. U mnie upgrade bez zachowania ustawień bezproblemowo przeszedł.

A jak jest z dodatkowymi modułami i PPPoE? Zasysają się bezproblemowo z repozytorium OWRT, czy z innego? PPPoE też śmiga wydajnie? No i raczej wolałbym od nowa nie konfigurować, tylko obecną konfigurację zachować. Sporo czasu by mnie kosztowała konfiguracja od zera.
Edit: I co to za wersja jest u Agustina?

140 (edytowany przez ambrozy5 2024-05-09 18:26:08)

ZbiG napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

A jak jest z dodatkowymi modułami i PPPoE? Zasysają się bezproblemowo z repozytorium OWRT, czy z innego? PPPoE też śmiga wydajnie? No i raczej wolałbym od nowa nie konfigurować, tylko obecną konfigurację zachować. Sporo czasu by mnie kosztowała konfiguracja od zera.
Edit: I co to za wersja jest u Agustina?

Nie sprawdzałem pppoe na wanie, nie mam czasu na to, raczej działa offloading, sporo nodułów nss jest tam, nie zaryzykowal bym z zachowaniem ustawień, za dużo zmian.... Chyba , ze lubisz na ostro i unbrick masz opanowany smile .

141

Trzeba dodać że takie kompilacje jak ta od AugustinLorenzo ma jedną ważną wadę,
nie doinstalujesz nic okołokernelowego np. f2fs jest tylko to co Augustin wkompilował do obrazu.

142 (edytowany przez ZbiG 2024-05-09 21:27:25)

secam7 napisał/a:

Trzeba dodać że takie kompilacje jak ta od AugustinLorenzo ma jedną ważną wadę,
nie doinstalujesz nic okołokernelowego np. f2fs jest tylko to co Augustin wkompilował do obrazu.

O dzięki, o to mi chodziło. Czyli, jeśli rozumiem poprawnie, to bardziej jest to oprogramowanie dla routera "golasa", bez jakiś dodatkowych wyrafinowanych usług.

143

ZbiG napisał/a:
Cezary napisał/a:

Zrobione, dzięki @Cezary za odpowiedź. Trochę było przy tym nauki, ale się udało pierwszy raz w życiu przywrócić firmware routera przez serial. Teraz trochę mniej boję się uwalić router, co prawda jedno popołudnie (wieczór i kawałek nocki) jest z głowy, ale następnym razem pewnie pójdzie sprawniej. Korzystałem z forum forum.openwrt.org. I teraz korcą mnie kolejne usprawnienia tego routera.

No więc reanimacja poszła, ale nie wiem dlaczego mam teraz system w trybie 'read only'. Nie mogę zmienić pliku konfiguracyjnego rc.local i pewnie innych także się nie da. Czegoś jeszcze nie wiem albo zrobiłem coś nie tak. Próbowałem zmienić atrybuty pliku i też nie mogę. AX9000 wydaje się, że pracuje w miarę poprawnie jeśli chodzi o sieć i routing. Wolnej pamięci raczej jest sporo. Coś podpowiecie?

144

Zrób jeszcze raz sysupgrade, bez zachowywania zmian (z opcją -n). Powinien usunąć/przeformatować sobie partycje na nowo. Jeżeli po tym będzie tak samo to pokaż wynik polecenia mount

145 (edytowany przez ZbiG 2024-05-16 22:56:02)

Cezary napisał/a:

Zrób jeszcze raz sysupgrade, bez zachowywania zmian (z opcją -n). Powinien usunąć/przeformatować sobie partycje na nowo. Jeżeli po tym będzie tak samo to pokaż wynik polecenia mount

Zrobiłem wg. wskazówki i wszystko wróciło prawie do normy, bo wgrałem najnowszą wersję SNAPSHOT. Poduczony jednorazową, udaną reanimacją z poziomu U-Boota nie boję się jak dawniej już go uceglać, choć pewnie są nieznane mi kruczki, ale mniejsza o to, byle U-Boot się podniósł. Zauważyłem zmiany na "+" w wersji SNAPSHOOT w stosunku do "stabilnej 23.05.3.
Po reanimacji odtworzyłem ustawienia z backupu i o dziwo LEDy nie ustawiły się jak dawniej. Przy ponownej ich konfiguracji zauważyłem, że można teraz z poziomu LUCI dodatkowo sterować LEDami przy złączach RJ45.
W Luci natomiast opcja Packet Steering jest rozbudowana i dodatkowo pojawia się Steering flows (RPS) z trzema ustawieniami. Generalnie htop pokazuje mi wyraźnie mniejsze obciążenie CPU niż wcześniej, a transfery uzyskane Speedtestem są ok. 10% wyższe niż poprzednio. Teraz to ok. 700/300 Mbps przy łączu 1000/300 Mbps z PPPoE. Wcześniej htop pokazywał, że CPU0 był obciążany do 90% przy pozostałych na poziomie +50%. Teraz jest obciążenie ok. 50% na CPU3, a pozostałe w okolicach 20%. Jest progres na + ! Widać, że ludzie pracują nad optymalizacją softu. Gdyby jeszcze wiatraczek udało im się uruchomić w tym routerze, to byłoby BOSKO. Nadchodzą cieplejsze dni i myślę, by wstawić mu do środka cienki (chyba max. 1,5 cm) 8x8cm wiatraczek na 12V, wszak prąd można by "podkraść" bezpośrednio z wtyczki zasilającej. Jak myślicie, zasilacz podoła?

146

Taki wentylatorek nie zrobi różnicy zasilaczowi. Możesz spokojnie go dołożyć.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

147 (edytowany przez davi 2024-12-24 20:36:33)

ZbiG napisał/a:
Cezary napisał/a:

Zrobiłem wg. wskazówki i wszystko wróciło prawie do normy, bo wgrałem najnowszą wersję SNAPSHOT. Poduczony jednorazową, udaną reanimacją z poziomu U-Boota nie boję się jak dawniej już go uceglać, choć pewnie są nieznane mi kruczki, ale mniejsza o to, byle U-Boot się podniósł. Zauważyłem zmiany na "+" w wersji SNAPSHOOT w stosunku do "stabilnej 23.05.3.
Po reanimacji odtworzyłem ustawienia z backupu i o dziwo LEDy nie ustawiły się jak dawniej. Przy ponownej ich konfiguracji zauważyłem, że można teraz z poziomu LUCI dodatkowo sterować LEDami przy złączach RJ45.
W Luci natomiast opcja Packet Steering jest rozbudowana i dodatkowo pojawia się Steering flows (RPS) z trzema ustawieniami. Generalnie htop pokazuje mi wyraźnie mniejsze obciążenie CPU niż wcześniej, a transfery uzyskane Speedtestem są ok. 10% wyższe niż poprzednio. Teraz to ok. 700/300 Mbps przy łączu 1000/300 Mbps z PPPoE. Wcześniej htop pokazywał, że CPU0 był obciążany do 90% przy pozostałych na poziomie +50%. Teraz jest obciążenie ok. 50% na CPU3, a pozostałe w okolicach 20%. Jest progres na + ! Widać, że ludzie pracują nad optymalizacją softu. Gdyby jeszcze wiatraczek udało im się uruchomić w tym routerze, to byłoby BOSKO. Nadchodzą cieplejsze dni i myślę, by wstawić mu do środka cienki (chyba max. 1,5 cm) 8x8cm wiatraczek na 12V, wszak prąd można by "podkraść" bezpośrednio z wtyczki zasilającej. Jak myślicie, zasilacz podoła?

Cześć,
@ZbiG jak aktualnie wygląda twoja ocena softu do AX9000 rozwinął się dalej od czasu ostatniego wpisu ?
Czy USB działa bez problemu ? jak tak to czy wiadomo może czy działa z pełną prędkością USB 3.0 ?
Pytam bo zastanawiam się czy jest sens kupować ten router i przerabiać ?
z góry dzięki za odpowiedź.