1

Temat: mobilny ruter ze zmiennym VPN

Dzień dobry wszystkim,
Potrzebuje pomocy, gdyż chcę kupić mobilny ruter z możliwością zmiany VPN'a.
Może być bez karty SIM, z możliwością zasilenia np PayPal'em, ale nie koniecznie.
Bardzo mi zalezy na bezpieczeństwie.

2

Odp: mobilny ruter ze zmiennym VPN

Ale chcesz gotowca czy pod openwrt?

Jak chcesz gotowca to np. mikrotik (szeroka gama vpnów do skonfigurowania samodzielnie), teltonika czy gl-inet.

Jak pod openwrt to dowolny router  z modemem, instalujesz i konfigurujesz sobie vpn'a jakiego chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez swiety 2024-05-16 09:34:24)

Pisząc samodzielnie, masz na myśli, że jest to łatwe do zmienienia?

Zależy mi na tym żeby żeby był nie duży, mobilny i łatwy do obsługi, gdyż będzie go obsługiwał mój 60cio letni wujek, który ma świra na punkcie bezpieczeństwa i coś poczytał o VPN i tym że można go ustawiać na inne kraje. Nie ukrywam, że sam chętnie skorzystam z tej wiedzy.

Czy powinienem mu kupić tego typu router - https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- … duro-m3-5g  i zainstalować NordicVPN?

4 (edytowany przez Cezary 2024-05-16 09:44:03)

Szczerze mówić to nie wiem czy on w ogóle ma vpn'a a już czy w ogóle możesz na nim uruchomić i skonfigurować nordicvpn. Spytaj producenta czy wspierają openvpn.

glinet ma wsparcie dla openvpn: https://store.gl-inet.com/collections/m … vel-router

PS. A po prostu telefon z androidem i zainstalowanym nordvpn nie wystarczy?

5

No właśnie (niestety) nie, bo telefon jako taki jest bez karty sim, działa jak jest podłączony do WiFi, wtedy można korzystać z FaceTime, Whatsapp, Signal, etc..

Nordvpn jest godny polecenia? Napisałem o tym gdyż to znalazłem "grzebiąc" w internecie.

A propos urządzenia to chyba bym wolał żeby już obsługiwało 5G

6

Jeden z popularniejszych dostawców VPN, bardzo się reklamują. Jeden z setek (?) na rynku.

Mobilnego z 5G raczej ciężko będzie Ci znaleźć, bo one mają duże zapotrzebowanie energetyczne. Nadal skłaniam się ku telefonowi z zainstalowaną aplikacją.

7

Ale wtedy w telefonie musiała by być karta SIM i to niestety odpada, do tego go nie przekonam.

8

Nie. Telefon ma mieć tylko podłączenie z internetem (np. przez wifi, bo jakieś musi). Nie wiem po co ci tam karta sim.

9 (edytowany przez swiety 2024-05-16 10:27:42)

Da to identyczny rezultat co korzystanie z rutera? Nie jest on dodatkową "barierą", która zapewnia bezpieczeństwo?

Ten ruter Acera, który wcześniej wysyłałem, obsługuje VPN, to jest jednoznaczne z openVPN?

10

Nie. Rodzaje vpnów są różne, musisz konkretnie sprawdzić co wspiera.

Router dodatkowy może być dodatkową barierą, tak.

11

Czyli będę obstawał przy ruterze.

Jakie rodzaje są najlepsze i jakie można ręcznie ustawiać (na jakiś kraj)?

12

Zobacz sobie gdzie masz serwery NordVPN: https://nordvpn.com/pl/servers/

W aplikacji wybiera się z którym serwerem chcesz się połączyć, w routerze trzeba w konfigu po prostu zmienić nazwę serwera.

Nie ma chyba najlepszego rodzaju. Niektórzy blokują jakiś usługi, większość loguje połączenia, niektórzy mają problemy z przepustowością. Kup na miesiąc to sprawdzisz w praktyce jak to się sprawuje.

13

Na starcie dziękuje za wyrozumiałość, gdyż są to dla mnie totalnie obce rzeczy.

Faktycznie na nordvp jest to bardzo łopatologiczne, ale to co piszesz o ruterze i zmienianiu w konfigu, toto już nie wydaje się takie proste, bo pytanie jak i skąd mieć nazwy serwerów z innych krajów?

14

Jak będziesz miał konto to będziesz miał to wszystko do pobrania. Przeczytaj to: https://nordvpn.com/pl/blog/jak-zainsta … -routerze/

15

Tylko my mówimy o pobraniu aplikacji, a niestety nie mogę nie skorzystać z dodatkowej bramki bezpieczeństwa w postaci rutera przenośnego/mobilnego.

16

Nie wiem co napisałeś. Router dla NordVPN konfiguruje się wykorzystując ich konfigi, wybierając konfig dla odpowiedniego kraju itd. Już dawno nie rozmawiamy o aplikacji tylko o konfiguracji routera.

17 (edytowany przez Kebap 2024-05-17 00:07:41)

swiety napisał/a:

No właśnie (niestety) nie, bo telefon jako taki jest bez karty sim, działa jak jest podłączony do WiFi, wtedy można korzystać z FaceTime, Whatsapp, Signal, etc..

A ty myślisz że mobilny router to skąd bierze internet? Jakoś magicznie tam wchodzi i rozsyła go dalej? Bez karty sim lub esim (jeśli takie są) to nie będziesz miał tam internetu nawet jak sobie vpna zainstalujesz...
Chyba że sobie go podłączysz do swojego stacjonarnego (tj do swojego wifi), co równie dobrze możesz zrobić na telefonie, ale ci to nie pasuje z jakiegoś powodu?

18

Kebap napisał/a:
swiety napisał/a:

A ty myślisz że mobilny router to skąd bierze internet? Jakoś magicznie tam wchodzi i rozsyła go dalej? Bez karty sim lub esim (jeśli takie są) to nie będziesz miał tam internetu nawet jak sobie vpna zainstalujesz...
Chyba że sobie go podłączysz do swojego stacjonarnego (tj do swojego wifi), co równie dobrze możesz zrobić na telefonie, ale ci to nie pasuje z jakiegoś powodu?

Przy połączeniu STA nie potrzebujesz karty SIM.
Routery potrafią łączyć się z innymi sieciami WiFi bez użycia SIM.

19

swiety napisał/a:

Tylko my mówimy o pobraniu aplikacji, a niestety nie mogę nie skorzystać z dodatkowej bramki bezpieczeństwa w postaci rutera przenośnego/mobilnego.

Wybacz, nie zauważyłem, jakoś z automatu pomyślałem, że dalej mówisz o telefonie.

Kebap napisał/a:
swiety napisał/a:

Korzystałem kiedyś z takich ruterów jak GlockalMe i nie musiałem mieć w nich żadnego sima, tam doładowywało się konto i korzystało, wcześniej wybierając kraj, więc nie zgodzę się z tym co mówisz.

Focus napisał/a:
Kebap napisał/a:
swiety napisał/a:

Co to jest połączenie STA? Właśnie to o czym pisałem powyżej?

20

STA to zwykłe połączenie czego po wifi do routera.

Jeżeli chodzi o SIM - zawsze jakiś SIM w routerze mobilnym jest. W postaci fizycznej karty lub chipu (z esim) ale jakiś jest. Lokalnego operatora, globalnego dostawcy, coś zawsze będzie. O rzeczach które tu mówimy wymagają fizycznego sima jakieś operatora.
Są faktycznie usługi które za worek pieniędzy oferują taki urządzenie mobilne (też z simem!) które dla zwykłego użytkownika jest jak czarne pudełko - płacisz i masz działające urządzenie. Ale nie wiem czy one wspierają vpny w jakikolwiek sposób.

21

Cezary napisał/a:

STA to zwykłe połączenie czego po wifi do routera.

Jeżeli chodzi o SIM - zawsze jakiś SIM w routerze mobilnym jest. W postaci fizycznej karty lub chipu (z esim) ale jakiś jest. Lokalnego operatora, globalnego dostawcy, coś zawsze będzie. O rzeczach które tu mówimy wymagają fizycznego sima jakieś operatora.
Są faktycznie usługi które za worek pieniędzy oferują taki urządzenie mobilne (też z simem!) które dla zwykłego użytkownika jest jak czarne pudełko - płacisz i masz działające urządzenie. Ale nie wiem czy one wspierają vpny w jakikolwiek sposób.

Ma to sens co mówisz, jakoś nie. rozkładałem tego na czynniki pierwsze, ale ma to sens.
Faktycznie miałem takie "czarne pudełko" i bezmyślnie myślałem, że to działa jakoś inaczej, ale faktycznie niby jak?!

salceson napisał/a:
swiety napisał/a:

Nordvpn jest godny polecenia? Napisałem o tym gdyż to znalazłem "grzebiąc" w internecie.

A propos urządzenia to chyba bym wolał żeby już obsługiwało 5G

podziel się sposobem na korzystanie z signala bez numeru telefonu, też bym tak chciał.

https://images7.memedroid.com/images/UP … ed5c5.jpeg

Jest to dużo prostsze niż się wydaje; zarówno Whatsapp i Signal wymagają potwierdzenia numeru telefonu, więc kartę SIM z jakimś tam numerem (np z innego kraju) wkładamy do innego telefonu, przepisujemy kod, który dostajemy na ten telefon na iPhone'a (telefon na którym zainstalowałem aplikacje), w aplikacji Signal/Whatsapp i mamy gotowy telelfon bez SIM'a, działający pod WiFi.

22 (edytowany przez Kebap 2024-05-18 12:06:40)

Focus napisał/a:

Przecież napisałem o połączeniu do wifi, wypadało by najpierw przeczytać uważnie cały wpis..

swiety napisał/a:

Korzystałem kiedyś z takich ruterów jak GlockalMe i nie musiałem mieć w nich żadnego sima, tam doładowywało się konto i korzystało, wcześniej wybierając kraj, więc nie zgodzę się z tym co mówisz.

Możesz się nie zgadzać, co nie zmienia faktu, że jak kupujesz takie gotowe routery, to one też mają karty sim, albo coś podobnego, co zazwyczaj jest sparowane z urządzeniem, przez co urządzenie działa tylko z tym operatorem od którego je kupiłeś, do takich urządzeń to bym już w ogóle openwrt się nie spodziewał, a tym bardziej vpnów itp, to ma tylko odbierać internet mobilny i "robić" wifi, nic więcej.

Ja ogólnie dalej nie rozumiem co chcesz tak na prawdę osiągnąć, bo jak twój wujek chce mieć vpna, to co za różnica (poza ewentualną jakością połączenia oczywiście), czy się podłączy do neta stacjonarnego czy mobilnego? W jednym i drugim wypadku, musisz mieć wykupioną usługę dostawcy internetu na swoje dane, więc jeśli chce robić coś "nielegalnego" i zamaskować to w jakiś sposób, to może sobie kupić czeską kartę której nie trzeba rejestrować i się bawić w drogi roaming, tylko musi pamiętać żeby sobie jej nie doładowywał ze swojego konta xD