Focus napisał/a:Przy połączeniu STA nie potrzebujesz karty SIM.
Routery potrafią łączyć się z innymi sieciami WiFi bez użycia SIM.
Przecież napisałem o połączeniu do wifi, wypadało by najpierw przeczytać uważnie cały wpis..
swiety napisał/a:Korzystałem kiedyś z takich ruterów jak GlockalMe i nie musiałem mieć w nich żadnego sima, tam doładowywało się konto i korzystało, wcześniej wybierając kraj, więc nie zgodzę się z tym co mówisz.
Możesz się nie zgadzać, co nie zmienia faktu, że jak kupujesz takie gotowe routery, to one też mają karty sim, albo coś podobnego, co zazwyczaj jest sparowane z urządzeniem, przez co urządzenie działa tylko z tym operatorem od którego je kupiłeś, do takich urządzeń to bym już w ogóle openwrt się nie spodziewał, a tym bardziej vpnów itp, to ma tylko odbierać internet mobilny i "robić" wifi, nic więcej.
Ja ogólnie dalej nie rozumiem co chcesz tak na prawdę osiągnąć, bo jak twój wujek chce mieć vpna, to co za różnica (poza ewentualną jakością połączenia oczywiście), czy się podłączy do neta stacjonarnego czy mobilnego? W jednym i drugim wypadku, musisz mieć wykupioną usługę dostawcy internetu na swoje dane, więc jeśli chce robić coś "nielegalnego" i zamaskować to w jakiś sposób, to może sobie kupić czeską kartę której nie trzeba rejestrować i się bawić w drogi roaming, tylko musi pamiętać żeby sobie jej nie doładowywał ze swojego konta xD