Temat: OpenWRT i modem z telefonu 5G po USB
Witajcie.
Jakie paczki trzeba zainstalować by użyć telefonu jako dostępu do internetu ?
Chodzi mi o 5G i USB 3.0
Czy prędkości można osiagnąć maxkymalne ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWRT i modem z telefonu 5G po USB
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witajcie.
Jakie paczki trzeba zainstalować by użyć telefonu jako dostępu do internetu ?
Chodzi mi o 5G i USB 3.0
Czy prędkości można osiagnąć maxkymalne ?
Ja bym sprawdził jak się przedstawia telefon w systemie.
cat /sys/kernel/debug/usb/devices
Raczej na pewno będzie potrzebny pakiet usb-modeswitch
Może kmod-usb-net-cdc-ether a może coś innego z puli kmod-usb-net.....cdc-mbim, cdc-ncm. hso, ipheth, qmi-wwan, rndis, itd aż do skutku a potem odpowiednie pakiety uqmi, its w zależności od potrzeb
PS. USB 3.0 w openwrt podobno nie działa tak szybko jak powinno
Nic od dawnego czasu się nie zmieniło , pakiet kmod-usb-net-rndis dla Androida. Tak jak tu napisane: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g
EDIT: A prędkości zależą wprost do mocy CPU routera ...( O ile sieć nie jest limitem , bo pewnie myślisz o prędkościach rzędu 1,1Gbps dla n78).
Dzięki koledzy, to muszę przetestować ![]()
CPU myślę ze da radę, to jest Intel, nie jaki routerek.
A macie jakiś typ telefonu który się nada do tego, tani i z USB 3.0 ?
Potrzebuję do niego zasilanie, HUB USB 3.0 ? zadziała to tak ?
Zasilanie nie , bo to już USB3.0 obsługuje 900mA , a i telefon ma baterię do wspomagania , więc jak będzie potrzeba chwilowej większej mocy to jest skąd brać ,no chyba ,że dopiero co całkowicie rozładowany będziesz używał.
To ciekawe tylko czy OpenWRT z Intelem da radę obsłużyć pod ten 1 Gbps ![]()
Porobię testy na swoim OP12, on ma na bank 3.0, jak pisał mar_w jest obawa że OpenWRT nie zadziała poprawnie z 3.0...
( czyt. najwydajniej )
Przetestuj też pod windowsem i i porównaj.
Pierwszy test pod Windowsem ( i zonk
), link po USB tylko na 425 Mbps
Czy to jakby USB 2.0 ?
Czy zły kabel ?
Prędkość na telefonie pod 720 Mbps
Na laptopie z udostępnionym USB pod 320 Mbps
Albo telefon ma tylko usb 2.0 w gniazdku co najczęściej ma miejsce.
Oneplus12 to flagowiec i ma podobno USB 3.1
Więc wina kabla ?
Na trzech sprawdzałem...
Piszą gdzieś że link na 3.0 to około 860 Mbps więc nadal jakoś mało... Jakbym chciał ponad 1 Gbps osiągnąć.
Pod OpenWRT są w"wyższe" linki ?
Tak, zobacz ostatnie posty w wątku https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23476
Tak, właśnie przeczytałem tej wątek.
@IceG ma jak widzę ładnie osiągi ale tam jest chyba specjalny modem po USB a nie telefon + kabel + USB 3.0 ( gdzie jak czytam robi jednak spore problemy wydajnościowe ) ![]()
Żeby na windowsie sprawdziś typ połączenia użyj programiku USB Device Tree Viewer , i tam pod tym portem usb ,gdzie pojawi się telefon szukaj pozycji Device Connection Speed i nie pomyl z Device maximum Speed. High-Speed to będzie USB2.0 , a SuperSpeed no to USB3.0 ... ( Natomiast pozycja Device Connection Speed powie Ci też z jaką max prędkością się telefon może wogóle połączyć do usb , czyli tam ma być SuperSpeed )
Pytałeś się czy openwrt jest wstanie obsłużyć wiecej, więc tak jest, juz nie ważne na czym.
Wiem Cezary
ale chciałem sobie uprościć uruchomienie dobrego 5G a tu sie okazuje że jak to bywa nigdy nic nie jest jakoś specjalnie proste...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWRT i modem z telefonu 5G po USB
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc